ΚεντρικήΥγεία

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει καταθληπτικά συναισθήματα

22/4/2022

  • Πώς μπορώ να καταλάβω εάν το παιδί μου έχει κατάθλιψη;
  • Τι προκαλεί την παιδική κατάθλιψη;
  • Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι το παιδί μου έχει κατάθλιψη;

Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να αισθάνονται λυπημένα, να συμπεριφέρονται με γκρίνια ή να έχουν κακή διάθεση μερικές φορές. Αλλά όταν κακή διάθεση διαρκεί για μήνες ή περισσότερο, και όταν υπάρχουν άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά ενός παιδιού, μπορεί να πρόκειται για κατάθλιψη.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που βιώνουν θλίψη ή κατάθλιψη. Και υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν και οι γονείς. Η λήψη της σωστής φροντίδας μπορεί να αποτρέψει τα πράγματα από το να χειροτερέψουν και να βοηθήσει ένα παιδί να αισθανθεί καλύτερα.

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν το παιδί μου έχει κατάθλιψη;

Εάν ένα παιδί έχει κατάθλιψη, οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν μερικά από αυτά τα σημάδια:

  • Κακή διάθεση
  • Συχνό κλάμα
  • Έλλειψη ενέργειας και προσπάθειας
  • Δεν απολαμβάνουν τίποτα
  • Ο ύπνος και η διατροφή αλλάζουν
  • Σωματικοί πόνοι

Τι προκαλεί την παιδική κατάθλιψη;

Διαφορετικά πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Μερικά παιδιά έχουν γονίδια που τα κάνουν πιο ευαίσθητα στην κατάθλιψη. Μπορεί να έχουν άλλα μέλη της οικογένειας που έχουν υποστεί κατάθλιψη.

Μερικά παιδιά βιώνουν έντονες αγχωτικές καταστάσεις. Μερικά έχουν αντιμετωπίσει απώλεια, τραύμα ή δυσκολίες. Κάποια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

paidiki katathlipsi

Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

Ποια είναι η θεραπεία για την παιδική κατάθλιψη;

Η θεραπεία για την παιδική κατάθλιψη είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία. Οι θεραπευτές βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται ευπρόσδεκτα και να υποστηρίζονται. Τα παιδιά μιλούν για αυτά που σκέφτονται και αισθάνονται.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι το παιδί μου έχει κατάθλιψη;

Μιλήστε με το παιδί σας για τη θλίψη και την κατάθλιψη

Τα παιδιά μπορεί να μην ξέρουν γιατί είναι τόσο λυπημένα και γιατί τα πράγματα φαίνονται τόσο δύσκολα. Ενημερώστε τους ότι βλέπετε ότι περνούν μια δύσκολη στιγμή και ότι είστε εκεί για να τα βοηθήσετε. Ακούστε, παρηγορήστε, προσφέρετε την υποστήριξή σας και δείξτε αγάπη.

Οργανώστε μια επίσκεψη με τον γιατρό του παιδιού σας

Ενημερώστε τον γιατρό του παιδιού σας εάν η θλίψη ή η κακή διάθεση φαίνεται να συνεχίζεται για μήνες. Από μόνο του, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι ένα παιδί έχει κατάθλιψη. Ενημερώστε τον γιατρό του παιδιού σας εάν έχετε επίσης παρατηρήσει αλλαγές στον ύπνο, το φαγητό, ή την ενέργεια του παιδιού σας. Πείτε τους εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει μια απώλεια, μεγάλο άγχος ή δυσκολίες.

moro klaiei

Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

Ψυχοθεραπεία

Ο θεραπευτής μπορεί να προτείνει μερικές ή περισσότερες επισκέψεις. Η θεραπεία μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά θα δείτε πρόοδο στην πορεία.

Να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί

Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται κυκλοθυμικά, προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί. Μιλήστε με τον θεραπευτή του παιδιού σας σχετικά με τους καλύτερους τρόπους ανταπόκρισης όταν το παιδί σας ενεργεί με αυτόν τον τρόπο.

Απολαύστε χρόνο μαζί

Αφιερώστε χρόνο με το παιδί σας κάνοντας πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε και οι δύο. Πηγαίνετε μια βόλτα, παίξτε ένα παιχνίδι, μαγειρέψτε, διαβάστε ιστορίες, φτιάξτε μια χειροτεχνία και δείτε μια αστεία ταινία. Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους αν μπορείτε. Έτσι εσείς και το παιδί σας θα συνδεθείτε ακόμη περισσότερο και το παιδί σας θα νιώσει ασφάλεια.

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Εθελοντική αιμοδοσία στη ΔΕΘ – “Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό”

xristiana

Τορτελίνια καρμπονάρα για ατελείωτη απόλαυση

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana