ΚεντρικήΥγεία

Κάντε τεστ αίματος αν νιώθετε διαρκώς την περίεργη επιθυμία για να φάτε αυτό

5/4/2022

Η λαχτάρα για κάποιο συγκεκριμένο φαγητό μπορεί να επέλθει για διάφορους λόγους που είναι σωματικοί, ψυχικοί και συναισθηματικοί.

Και ενώ ορισμένες λιγούρες μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια ξαφνική και έντονη, αλλά παροδική επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό, άλλες είναι ο περίπλοκος τρόπος του σώματός σας να σας προειδοποιεί για μια πιο επίμονη υποκείμενη πάθηση.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη λαχτάρα που μπορεί να υποδηλώνει ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Αν το βιώσετε, μια εξέταση αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη ρίζα και την επίλυσή του.

Η λαχτάρα για να φάτε πάγο (!) μπορεί να σχετίζεται με έλλειψη σιδήρου, λένε οι ειδικοί

Η λαχτάρα για πάγο σε μια ζεστή μέρα είναι φυσιολογική και κοινή. Αλλά αν η λαχτάρα σας αυτή είναι επίμονη και φαίνεται άσχετη με τη ζέστη ή τη δίψα, μπορεί να οφείλεται σε διατροφική ανεπάρκεια. “Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο «pica» για να περιγράψουν την επιθυμία και το μάσημα ουσιών που δεν έχουν θρεπτική αξία, όπως πάγος, άργιλος, χώμα, ή χαρτί”, εξηγεί ο δρ. Rajiv K. Pruthi της Mayo Clinic. Η λαχτάρα και το μάσημα πάγου (παγοφαγία) συχνά συνδέεται με έλλειψη σιδήρου, ανεξάρτητα από το αν έχετε αναιμία, ή όχι, προσθέτει.

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική διαταραχή παγκοσμίως, σημειώνει μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Family Physician.

Ο δρ. Pruthi λέει ότι αν και η ακριβής αιτία της λαχτάρας για πάγο είναι ασαφής, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν την σχέση της με την έλλειψη σιδήρου: “Τουλάχιστον μία μελέτη δείχνει ότι το μάσημα πάγου μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία”.

Να τι συμβαίνει μέσα σε ένα σώμα με έλλειψη σιδήρου

Σε ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία, το αίμα στερείται επαρκών ποσοτήτων υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό επηρεάζει την αιμοσφαιρίνη, δηλαδή τα μόρια στο αίμα που είναι επιφορτισμένα με την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Ως αποτέλεσμα, οι ιστοί μπορεί να εξασθενήσουν και να μην μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά τείνει να επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες. Μπορεί να διατρέχετε υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου εάν:

  • έχετε έντονη έμμηνο ρύση
  • είστε έγκυος
  • θηλάζετε
  • έχετε γεννήσει πρόσφατα
  • ακολουθείτε διατροφή χαμηλή σε σίδηρο
  • έχετε ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις
  • έχετε υποβληθεί σε ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις

Προσέξτε γι’ αυτά τα άλλα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας

Τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία συχνά αισθάνονται κούραση, αδυναμία, ή δύσπνοια. Εάν αναπτύξετε την πάθηση, μπορεί επίσης να εμφανίσετε:

  • πόνο στο στήθος
  • γρήγορο καρδιακό παλμό
  • κακή όρεξη
  • πονοκέφαλο
  • ζάλη

Μερικοί άνθρωποι με αναιμία μπορεί επίσης να εμφανίσουν:

  • χλωμό δέρμα
  • απώλεια μαλλιών
  • κρύα χέρια και πόδια
  • φλεγμονή της γλώσσας
  • εύθραυστα νύχια

Επειδή αυτά τα συμπτώματα δεν είναι μοναδικά για την αναιμία και θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια σειρά παθήσεων, είναι σημαντικό να τα φέρετε στην προσοχή του γιατρού σας εάν τα παρατηρήσετε.

Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας μια έλλειψη σιδήρου

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου, μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να διορθώσετε το πρόβλημα μόνοι σας μέσω διατροφικών αλλαγών, ή με συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σιδηροπενική αναιμία δεν είναι για αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία. Η υπερφόρτωση του σώματος με σίδηρο μπορεί να είναι επικίνδυνη, επειδή η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου μπορεί να βλάψει το ήπαρ και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα εσωτερικής αιμορραγίας. Ο/η γιατρός σας θα είναι σε θέση να αποκλείσει αυτήν την πιθανότητα πριν αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μιλήστε μαζί του/της πριν προσπαθήσετε να διορθώσετε μια ανεπάρκεια σιδήρου μόνοι σας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας, θα χρειαστεί πιθανότατα να κάνετε μια πλήρη εξέταση αίματος.

Μπορεί επίσης να πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στον ορό αίματος, μετρώντας τις ποσότητες φερριτίνης και τρανσφερρίνης. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε εάν το σώμα σας μεταφέρει και αποθηκεύει σωστά τον σίδηρο, μια κρίσιμη ένδειξη για τη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας.

Πηγή: https://www.iatronet.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Yψηλή ζήτηση για τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα

xristiana

Από τις 15 Μαρτίου η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους πολίτες από γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana