ΚεντρικήΥγεία

Όραση παιδιού ηλικίας 1 έως 3 ετών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

22/4/2022

  • Όραση  παιδιού – Αλλαγές που συμβαίνουν τα χρόνια που αναπτύσσεται
  • Ανησυχητικά συμπτώματα

Γύρω στην ηλικία του ενός έτους , το παιδί αρχίζει να βλέπει και να παρακολουθεί γρήγορα τα κινούμενα αντικείμενα και η όρασή του είναι σχεδόν όσο καλή θα είναι και στην ενήλικη ζωή του.

Όραση παιδιού – Αλλαγές που συμβαίνουν τα χρόνια που αναπτύσσεται

Οι κύριες αλλαγές που συμβαίνουν τα χρόνια που αναπτύσσεται το παιδί έχουν να κάνουν με την ικανότητά του να ερμηνεύει αυτό που βλέπει ώστε να μπορεί να το εκφράζει με λόγια, εικόνες και κινήσεις.

Με άλλα λόγια, οι συνδέσεις στον εγκέφαλο ανάμεσα στα μάτια, τη γλώσσα, στο μολύβι , στο πινέλο, στη νοητική σκέψη , στο χέρι και στο υπόλοιπο σώμα είναι αυτές που ωριμάζουν, όχι αυτή καθαυτή η ικανότητα όρασης.

«Όπως και σε άλλες πλευρές της ανάπτυξης του παιδιού σας πρέπει να προσπαθείτε να υποβοηθάτε την ανάπτυξη των συνδέσεων ματιού – εγκεφάλου και ματιού – σώματος του παιδιού για να αναπτύξει στο έπακρο τις δυνατότητές του», επισημαίνει στο βιβλίο της « Το βιβλίο της φροντίδας του μωρού» η παιδίατρος Miriam Stoppard ( εκδόσεις Μίνωας) σημειώνοντας ότι αυτό θα το κάνετε παρέχοντας του ερεθίσματα μέσα από ενδιαφέρουσες ιδέες, βιβλία, παιχνίδια και δραστηριότητες.

orasi morou1

Ανησυχητικά συμπτώματα

Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν για τυχόν αλλαγές στα μάτια του μωρού, όπως τεμπέλικο μάτι ( αμβλυωπία), βλεφαρόπτωση ή στραβισμός.

Αν για παράδειγμα, δεν μπορεί να παρακολουθήσει με το μάτι την τροχιά μιας μπάλας που του πετάτε, ζητήστε τη συμβουλή γιατρού και μην περιμένετε να εξαφανιστεί μόνο του το πρόβλημα. Τα μάτια χρειάζονται συνεχή άσκηση και διέγερση για να διατηρούνται υγιή.

Ποια άλλα συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν

  • Αν ψάχνει και δεν βρίσκει αμέσως μικρά αντικείμενα.
  • Αν αποφεύγει δραστηριότητες που απαιτούν καλή όραση.
  • Αν τα μάτια του μωρού σας δακρύζουν και τσιμπλιάζουν συχνά από τη στιγμή της γέννησης και τα συμπτώματα αυτά δεν φαίνεται να υποχωρούν ή υποτροπιάζουν συχνά παρά τα κολλύρια που σας έχει συστήσει ο παιδίατρος.
  • Αν το παιδί τρίβει ή ανοιγοκλείνει συχνά τα μάτια του, τα τρεμοπαίζει ή δείχνει μεγάλη ευαισθησία στο φως.
  • Αν διαπιστώσετε ότι η κόρη του ενός ή και των δύο ματιών είναι λευκή , ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι μαύρη. Το φαινόμενο αυτό λέγεται λευκοκορία, και θα πρέπει το παιδί να το εξετάσει οφθολμίατρος.
  • Αν το ένα ή και τα δύο ματάκια του μωρού σας είναι ιδιαίτερα μεγάλα ή αν η βλεφαρική σχισμή μεταξύ των δύο ματιών είναι άνιση. Ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να ελέγξει αν πρόκειται για διαφορά στο μέγεθος μεταξύ των δύο βολβών ή για βλεφαρόπτωση.

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Χαρτογραφώντας Την Παιδική Κακοποίηση”

xristiana

ΕΟΦ: Ανακαλείται σιρόπι για τον βήχα (φώτο)

xristiana

«Κρητική Διατροφή & Υγεία για όλους» από την Περιφέρεια Κρήτης

xristiana