ΚεντρικήΥγεία

Υπνική άπνοια: Η θεραπεία που μειώνει τις διακοπές της αναπνοής

24/4/2022

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και κόβουν το νήμα για την εκκίνηση της χρήσης φαρμακευτικής αγωγής για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας. Η θεραπεία που έθεσαν υπό δοκιμή βασίστηκε στους αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης (CA), σε ένα ένζυμο που χρησιμεύει για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ ανθρακικού οξέος και διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα.

Στην τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή κλινική δοκιμή συμμετείχαν 59 ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή υπνική άπνοια. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: τα άτομα που έλαβαν 400 mg του αναστολέα CA, 200 mg, καθώς και μια τρίτη ομάδα (η ομάδα ελέγχου) που έλαβε εικονικό φάρμακο. Η μελέτη διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν την θεραπεία είχαν λιγότερα επεισόδια άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, έως και περισσότερες από 20 κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τις διακοπές της αναπνοής που παρουσίασαν πριν τη λήψη του φαρμάκου. Οι αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης (CA) χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του γλαυκώματος, της επιληψίας και άλλων διαταραχών.

Τα θετικά αποτελέσματα

Συνολικά, τα αποτελέσματα ανέδειξαν την καλύτερη οξυγόνωση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την κλινική δοκιμή ήταν η σουλθειάμη, η οποία μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας στα παιδιά. Δεν έλειψαν όμως και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες σε ορισμένους συμμετέχοντες, όπως ο πονοκέφαλος και η δύσπνοια, που ήταν συχνότερες σε όσους χορηγήθηκε η υψηλότερη δόση.

«Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν την υψηλότερη δόση του φαρμάκου, ο αριθμός των απνοιών μειώθηκε κατά περίπου 20 ανά ώρα. Για λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών, σημειώθηκαν οι μισές διακοπές της αναπνοής και σε έναν στους πέντε ο αριθμός μειώθηκε τουλάχιστον κατά 60%», σημειώνει ο δρ. Jan Hedner, καθηγητής Πνευμονολογικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Τα θετικά αποτελέσματα δίνουν το πράσινο φως για περαιτέρω διερεύνηση αλλά και τη γρήγορη ανάπτυξη ενός εγκεκριμένου φαρμάκου για την άπνοια ύπνου, έχοντας ως δεδομένο τη διαθεσιμότητα των εγκεκριμένων φαρμάκων στην κατηγορία των αναστολέων CA.

Oι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές μέχρι σήμερα

Δύο είναι οι πλέον διαθέσιμες θεραπείες για την υπνική άπνοια: η θεραπεία με ενδοστοματική συσκευή (μασελάκι ύπνου) ή οι μάσκες CPAP (συνεχής θετική πίεση αεραγωγών), που αμφότερες φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, και διατηρούν ανοιχτούς τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ludger Grote, Ανώτερος Λέκτορας στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ «τα άτομα χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν και συχνά αισθάνονται πως αυτές οι μέθοδοι είναι ιδιαίτερα παρεμβατικές ή ογκώδεις. Επομένως, εάν αναπτύξουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο, θα διευκολυνθεί η ζωή πολλών ασθενών και, σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως να σώσουμε και περισσότερες ζωές».

Πηγή: ygeiamou.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πόνος στο στήθος στην εγκυμοσύνη: Τρόποι να ανακουφιστείτε φυσικά

xristiana

Αυστηρότερα μέτρα έγκρισης νέων φαρμάκων αναστατώνουν τους ασθενείς

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana