ΚεντρικήΥγεία

Τροφική αλλεργία στα παιδιά: Τα ύποπτα τρόφιμα και τα πιθανά συμπτώματα

3/4/2022

Υπάρχουν πολλοί τύποι ανεπιθύμητων αντιδράσεων στα τρόφιμα

Η άρνηση των παιδιών να φάνε κάποια τροφή δεν είναι πάντα απόρροια των προτιμήσεών τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, μπορεί και να αποτελεί ένδειξη τού ότι έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στην τροφή αυτήν.

Πώς μπορούν, όμως, οι γονείς να καταλάβουν αν πρόκειται όντως για τροφική αλλεργία;

«Κατ’ αρχάς, τα συμπτώματα που προκαλεί η κλασική τροφική αλλεργία αρχίζουν μέσα σε 30 έως 60 λεπτά από την κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου» απαντά η δρ Jaclyn Bjelac, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και αναπληρώτρια διευθύντρια στο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τις Τροφικές Αλλεργίες της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

«Μερικές φορές τα συμπτώματα αρχίζουν ώρες αργότερα, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο» προσθέτει.

Όπως εξηγεί, υπάρχουν πολλοί τύποι ανεπιθύμητων αντιδράσεων στα τρόφιμα. Όταν όμως το θέμα είναι η τροφική αλλεργία, η αντίδραση προκαλείται από ένα αντίσωμα που παράγει ο οργανισμός και το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αναφυλαξία (αλλεργικό σοκ).

Τα πιθανά συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί το αντίσωμα αυτό διαφέρουν από παιδί σε παιδί και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

Αίσθημα κνησμού (φαγούρας) στο στόμα

Πόνο ή κνησμό στο λαιμό

Στομαχικά ενοχλήματα

Έμετο

Διάρροια

Δερματικό εξάνθημα

Δυσκολία στην αναπνοή

Αλλαγή στη φωνή

Από αυτά, τα πιο ανησυχητικά είναι η δυσκολία στην αναπνοή και η αλλαγή στη φωνή του παιδιού. Μπορεί να υποδηλώνουν πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση και χρειάζονται επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση. Τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια, αλλά δυνητικώς απειλητικά για τη ζωή του παιδιού.

Τα ύποπτα τρόφιμα

Στους παιδιατρικούς ασθενείς, το γάλα και τα αυγά είναι οι συνηθέστερες αιτίες τροφικής αλλεργίας. Ακολουθούν:

Τα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί

Η σόγια

Το σιτάρι

Τα ψάρια

Τα θαλασσινά

Το σουσάμι είναι μια αναδυόμενη αιτία τροφικής αλλεργίας. Ήδη στις ΗΠΑ η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) το έχει προσθέσει στα αλλεργιογόνα που υποχρεωτικώς αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα, τονίζει η δρ Bjelac.

Πώς πρέπει να αντιδράσετε

Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό για ένα γονιό από το να αρρωσταίνει ξαφνικά και έντονα το παιδί του. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας αναπτύσσει τροφική αλλεργία, πάρτε μια βαθιά ανάσα, συνιστά η δρ Bjelac. Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από κάθε άλλον. Αν σας ανησυχεί πολύ η κατάστασή του, πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο, αν αυτό βρίσκεται κοντά σας.

Ειδάλλως, καλέστε τον παιδίατρο και ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε ή καλέστε ένα ασθενοφόρο, το οποίο όμως θα ενημερώσετε ότι πιθανώς πρόκειται για σοβαρή τροφική αλλεργία.

Οι πολύ ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα, όπως ένα ήπιο εξάνθημα, μερικές φορές αντιμετωπίζονται με αντιισταμινικά. Οτιδήποτε πιο σοβαρό, όμως, χρειάζεται πιο εντατική αντιμετώπιση, ίσως με επινεφρίνη και θεραπεία στο νοσοκομείο, τονίζει η δρ Bjelac.

Αν επιβεβαιωθεί ότι το παιδί σας πάσχει από τροφική αλλεργία, πρέπει εφεξής να λαμβάνετε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να μην εκτεθεί ξανά το παιδί στο υπαίτιο τρόφιμο.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρώτα φίλοι, μετά εραστές: 5 λόγοι να το δοκιμάσουμε

xristiana

Ημερίδα αγωγής υγείας με θέμα «Πρόληψη παθολογίας στη γυναίκα»

xristiana

16η Εθελοντική Αιμοδοσία

xristiana