ΚεντρικήΥγεία

Το είδος μουσικής που μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου σας

24/4/2022

Τι δείχνουν οι έρευνες.

Σε όποιον του αρέσει η μουσική, μάλλον δεν είναι δύσκολο να πιστέψει ότι η μουσική μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η δύναμη της μουσικής είναι γνωστή από την ανθρωπότητα εδώ και χρόνια, αλλά τώρα, η επιστήμη έχει και άλλες αποδείξεις. Σύμφωνα με το mindbodygreen.com, η ψυχοακουστική είναι ένας αρκετά νέος κλάδος επιστημονικής μελέτης που περιβάλλει τις ψυχολογικές αντιδράσεις στον ήχο.

Παρόλο που υπάρχουν ακόμη πολλά να ανακαλυφθούν, το πεδίο σπουδών επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς και πολλοί εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους η μουσική μπορεί να επηρεάσει θετικά τον εγκέφαλό μας.

Τι μπορεί να κάνει η μουσική στον εγκέφαλό σας;

Νεαρή γυναίκα καθισμένη σε καναπέ

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicineη ακρόαση μουσικής είναι η εκδοχή του εγκεφάλου σας για να πηγαίνετε στο γυμναστήριο -μπορεί να μειώσει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον σωματικό πόνο ενώ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Επειδή η μουσική είναι εγγενώς πολύ δομημένη και μαθηματική, ο εγκέφαλός μας κάνει πολλούς υπολογισμούς κάθε φορά που ανοίγουμε το ραδιόφωνο.

Ο νευρολόγος Δρ. Ilene Ruhoy είπε στο mindbodygreen.com ότι η μουσική μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη συναισθηματική επεξεργασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), η μουσική μπορεί να είναι σε θέση να προκαλέσει συναισθήματα που βοηθούν τους ανθρώπους να επεξεργαστούν τα θαμμένα συναισθήματα που επηρεάζουν κρυφά τη νευρολογική τους υγεία.

Νεαρή γυναίκα με ακουστικά

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Brain, Behavior and Immunity το 2014 που εξέτασε 63 σχετικές ιατρικές μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μουσική ήταν σε θέση να μειώσει καλύτερα την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης από τα φάρμακα για το άγχος.

Ποιο είδος μουσικής είναι καλύτερο για τον εγκέφαλο

Τι είδους μουσική είναι λοιπόν το καλύτερο φάρμακο; Σύμφωνα με το Entrepreneur, έχει να κάνει λιγότερο με το είδος της μουσικής που ακούτε και περισσότερο με το ρυθμό της μουσικής. Η γνωσιακή θεραπεύτρια Δρ. Έμμα Γκρέι συνεργάστηκε με το Spotify για να ερευνήσει τα οφέλη που έχουν τα διάφορα είδη μουσικής στον εγκέφαλο. Βρήκε ότι τα τραγούδια από οποιοδήποτε είδος με 50- 80 χτύπους το λεπτό ήταν πιο πιθανό να μετατοπίσουν τον εγκέφαλο σε κατάσταση «άλφα».

Γυναίκα ακούει μουσική με ακουστικά

Όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση άλφα, τα εγκεφαλικά μας κύματα επιβραδύνονται, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε πιο χαλαροί. Στη συνέχεια, το μέρος του εγκεφάλου όπου ζουν η φαντασία, η μνήμη και η διαίσθηση γίνεται πιο εύκολα προσβάσιμα.

Η μουσική, φυσικά, είναι υποκειμενική. Σε γενικές γραμμές, το πιο αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το ότι πρέπει να βρείτε αυτό που λειτουργεί για εσάς. Αν η ροκ μουσική απαλύνει το άγχος σας και η απαλή τζαζ σας ηρεμεί, ακούστε το σώμα σας. Βρείτε κάτι εξοικειωμένο με 50- 80 παλμούς το λεπτό και δείτε τι μπορεί να κάνει για τον εγκέφαλό σας!

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

ΗΑΕ-Γαλλία-Ινδία: Τριμερής πρωτοβουλία συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής

xristiana

Υπ. Υγείας: “Ξεκλειδώνουν” τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – “Πιλότος” το ΑΧΕΠΑ

xristiana

Κρατήστε ευέλικτη στάση – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana