ΚεντρικήΥγεία

Πρησμένοι αστράγαλοι: Με ποιες παθήσεις συνδέεται το σύμπτωμα (εικόνες)

1/4/2022

Συνήθως προκαλείται από την πολύωρη ορθοστασία και επιδεινώνεται από τη ζέστη.

Το οίδημα οφείλεται στη συσσώρευση υγρών, που έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο των ιστών.

Το οίδημα μπορεί να συνοδεύεται από δυσκαμψία των αρθρώσεων, αποχρωματισμός του δέρματος, πόνο στα κάτω άκρα και αύξηση του σωματικού βάρους.

Το οίδημα των ποδιών και των αστραγάλων μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Πιθανές αιτίες του οιδήματος των αστραγάλων μπορεί να είναι:

Kαρδιακή ανεπάρκεια: Η συσσώρευση υγρών οφείλεται στη μειωμένη ροή του αίματος από την καρδιά, κάτι που προκαλεί επιστροφή του αίματος στην καρδιά μέσω των φλεβών σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση υγρών στην κοιλιά και τα κάτω άκρα και σε συμφόρηση.
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Οι βαλβίδες στις φλέβες μας, που ελέγχουν το αίμα να μην κυλάει ανεξέλεγκτα (και να υποκύπτει στην δύναμη της βαρύτητας), μπορεί να υποστούν βλάβη και να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με το πέρασμα του χρόνου, ως φυσική φθορά του οργανισμού, αλλά και αν καθόμαστε ακίνητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το αίμα δεν επιστρέφει στην καρδιά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στα πόδια και να προκαλεί πρήξιμο (οίδημα). Σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχουν οι κιρσοί στα κάτω άκρα.
Θρόμβωση: Εάν το πρήξιμο εκδηλώνεται μόνο στο ένα πόδι, είναι πιθανό να οφείλεται σε θρόμβο αίματος. Άλλα συμπτώματα είναι επίσης η θερμότητα και το κοκκίνισμα του ποδιού. Όταν σχηματίζεται θρόμβος στις φλέβες, είναι πιθανό να αποκολληθεί και να φτάσει μέσω τους αίματος στην καρδιά ή τους πνεύμονες.
Nεφρική νόσος: Το οίδημα που σχετίζεται με νεφρική νόσο εμφανίζεται συνήθως στα πόδια, αλλά και γύρω από τα μάτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε νεφρωσικό σύνδρομο, στο οποίο τα επίπεδα της πρωτεΐνης -που ονομάζεται λευκωματίνη- στο αίμα προκαλούν συσσώρευση υγρών και οίδημα.
Φάρμακα: Κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν οίδημα. Τα κορτικοστεροειδή π.χ. που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία εκζέματος, αρθρίτιδας ή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και κάποια αντιυπερτασικά, συνδέονται με το οίδημα των ποδιών και των αστραγάλων.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Ένα κρασί για καλό σκοπό

xristiana

Τέλος οι ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία – Οι ασθενείς με κορονοϊό θα νοσηλεύονται με τους υπόλοιπους

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 8/5

xristiana