ΚεντρικήΥγεία

Ο ύπνος του μωρού: Μύθοι και αλήθειες από μία sleep expert

14/4/2022

Ο ύπνος του μωρού είναι ένα hot topic σε μαμαδοσυζητήσεις και από τα πιο συνήθη θέματα που μαμάδες και μπαμπάδες γκουγκλάρουν στο διαδίκτυο.

Η μαμά και sleep expert Amanda Jewson έψαξε πολύ, διάβασε πολύ, και περιγράφει παρακάτω μύθους και αλήθειες για τον ύπνο του μωρού με βάση τη δική της εμπειρία.

Μύθος #1: Εάν το μωρό κοιμάται πολύ κατά τη διάρκεια της μέρας δεν θα κοιμηθεί το βράδυ

«Αυτό είναι αναληθές» αναφέρει η ειδικός. Τα νεογέννητα χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου – κάποια κοιμούνται έως και 18 ώρες την ημέρα- συνεπώς το να έχει χορτάσει ύπνο το μωρό, ακόμα και αν έχει κοιμηθεί πολλές ώρες το πρωί, είναι μάλλον απίθανο. Με την κατάλληλη ισορροπία ύπνου κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, το παιδί θα κοιμάται περισσότερο γιατί θα είναι ξεκούραστο και αυτό γιατί ένα κουρασμένο μωρό είναι σε υπερένταση, ανήσυχο και δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Γενικά, τα περισσότερα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν πρέπει να μένουν ξύπνια για περισσότερο από 2 με 2,5 ώρες και κατά τη διάρκεια τη ημέρας θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον από 3 έως 5 ώρες.

Μύθος #2: Οι ύπνοι μικρής διάρκειας σημαίνουν κακός ύπνος το βράδυ

Όχι απαραίτητα. Στην πραγματικότητα εξαρτάται από το ένα το παιδί είναι κουρασμένο ή όχι. Εάν το παιδί για παράδειγμα ξυπνάει κάθε μία ώρα το βράδυ και δεν κοιμάται κατά τη διάρκεια της μέρας, τότε ναι, είναι κουρασμένο. Εάν όμως κοιμάται το βράδυ 3-5 ώρες και παίρνει διάφορους υπνάκους μέσα στη μέρα είναι ξεκούραστα και κοιμούνται επαρκώς. Επισης, η dr Jewson αναφέρει ότι μέχρι και την ηλικία των έξι μηνών, το μωρό δεν έχει φτάσει ακόμα στο αναπτυξιακό εκείνο στάδιο για να μπορεί να κοιμηθεί για περισσότερη ώρα. Το εάν κάνει ύπνους μικρής διάρκειας μέσα στη μέρα του δεν είναι κακό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ξέρετε τα σημάδια κούρασης του μωρού και να μπορείτε να τα αναγνωρίζετε.

Μύθος #3: Καθυστερημένος ύπνος = Καθυστερημένο ξύπνημα

Ένας ακόμα μύθος, σύμφωνα με την sleep expert. Η ειδικός αναφέρει ότι τα παιδιά έχουν φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς, ένα είδους εσωτερικού ρολογιού  που λέει στον οργανισμό πότε να ξυπνήσει και πότε όχι. Στα μωρά, το ίδιο τους το σώμα τους «λέει» να κοιμηθούν νωρίς και να ξυπνήσουν νωρίς. Εάν για κάποιο λόγο ταυτό δε συμβεί, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό θα ξυπνήσει πιο αργά. Μπορεί να ξυπνήσει το ίδιο νωρίς, με αποτέλεσμα να είναι κουρασμένο και πιθανά λίγο ανήσυχο.

Μύθος #4: Τα μωρά κάποια στιγμή κοιμούνται και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας

Αυτό δεν γίνεται από μόνο του, αλλά χρειάζεται προσπάθεια ειδικά εάν τα παιδιά έχουν συνηθίσει σε μία ρουτίνα για να κοιμηθούν. Εάν για παράδειγμα το παιδί για να κοιμηθεί θέλει την πιπίλα του, να θηλάσει ή  ένα ελαφρύ λίκνισμα, ακόμα και να κοιμηθεί και ξυπνήσει το βράδυ θα θέλει, (ή καλύτερα θα περιμένει) ότι για να κοιμηθεί θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία. Γενικά τα μωρά μπορούν να κοιμηθούν όλο το βράδυ μετά την ηλικία των 4 με 5 μηνών, όταν πια δεν θα χρειάζεται να ξυπνάνε το βράδυ για να φάνε.

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αδυνάτισμα: Πώς να χάσετε 10 κιλά σε ένα μήνα – 9 εύκολες συμβουλές

xristiana

ΔΥΠΑ: Αιτήσεις Υποψήφιων Καταρτιζόμενων Στη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών

xristiana

Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας

xristiana