9/4/2022
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν.) ΑΤΤΙΚΟΝ και συγκεκριμένα το τμήμα Αθλητικής Αριστείας / Sports Excellence (SE) της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος “Θεραπευτική Άσκηση – Action for Cancer” που απευθύνεται σε ασθενείς με κακοήθη νεοπλάσματα (μαστού, πνεύμονα, εντέρου, ουροποιογεννητικού συστήματος και) μυοσκελετικού συστήματος).
Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν ο διοικητής του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ Σπύρος Αποστολόπουλος, ο γ.γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.
Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ως θεραπευτική άσκηση ορίζεται ο εξατομικευμένος προγραμματισμός φυσικών δραστηριοτήτων κατάλληλα προσαρμοσμένες στην ιατρική εικόνα του ασθενούς, που οδηγεί σε μη φαρμακευτικά θεραπευτικά οφέλη και σε μείωση της συμπτωματολογίας μίας νόσου. Είναι αποδεδειγμένο σήμερα ότι η άσκηση βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στους περισσότερους τύπους καρκίνου. Πέραν όμως των συμπτωμάτων, υπάρχουν ενδείξεις πως η άσκηση συσχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια επιβίωσης των ασθενών σε τουλάχιστον τρεις συχνούς τύπους καρκίνου: μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΆΣΚΗΣΗΣ
Τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζονται στο τμήμα Αθλητικής Αριστείας / Sports Excellence (SE) έχουν ως βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS), του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής (ACSM) και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας.
Η διαδικασία που ακολουθείται για τη Θεραπευτική Άσκηση είναι η εξής:
· Αξιολόγηση από Γιατρό, Φυσικοθεραπευτή και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής
· Παρακολούθηση βιοχημικών δεικτών κατά την έναρξη, κατά τη διάρκεια και κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος
· Ανθρωπομετρικός έλεγχος και σύσταση σώματος
· Αξιολόγηση του επιπέδου φυσικής κατάστασης
· Έναρξη προγράμματος – διάρκειας 12 εβδομάδων (3 φορές την Εβδομάδα)
· Δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου
· Επιπλέον παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων
· Καταγραφή υποκειμενικής κόπωσης και απόδοσης με την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίας
· Επαναξιολόγηση των ασθενών που έχουν συμπληρώσει 6 εβδομάδες (λήξη πρώτου μεσόκυκλου) παρακολούθησης
· Επιμορφωτικές διαλέξεις
· Συνεχής Ανατροφοδότηση
· Με την ολοκλήρωση του προγράμματος (12 εβδομάδες) θα δίνονται τρίμηνα προγράμματα άσκησης με στόχο τη συνέχιση της άσκησης η οποία δύναται να παρακολουθείται και διαδικτυακά
· Επαναξιολόγηση στους 6 και στους 9 μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος
Η καθοδηγούμενη και εξατομικευμένη άσκηση συμβάλλει σημαντικά σε πολλές πτυχές και σε πολλά στάδια της ζωής ενός καρκινοπαθούς. Η αλλαγή στάσης των ασθενών χρειάζεται:
· Πληροφόρηση
· Κίνητρα
· Συνεχή ανατροφοδότηση
· Διαρκή έλεγχο
· Εύκολη πρόσβαση σε κατάλληλα εξατομικευμένα προγράμματα
Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι:
· Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος καθηγητής, διευθυντής Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
· Παναγιώτης Κουλουβάρης επίκουρος καθηγητής Ορθοπαιδικής ΕΚΠΑ, επιστημονικά υπεύθυνος Τμήματος Αθλητικής Αριστείας, Ά Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ
· Χαρίλαος Τσολάκης καθηγητής ΣΕΦΑΑ και διευθυντής Αθλητικών Προγραμμάτων Τμήματος Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence (SE)
· Αναστάσιος Φιλίππου αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας- Φυσιολογίας της Άσκησης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Για πληροφορίες, ραντεβού, αξιολόγηση και εγγραφή στο πρόγραμμα επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.sportsexcellence.gr/action_for_cancer/
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com