ΚεντρικήΥγεία

Βιταμίνη Κ: Ποιες παθήσεις προλαμβάνει η επαρκής πρόσληψη (εικόνες)

4/4/2022

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Κ από τις τροφές.

Η βιταμίνη Κ διακρίνεται σε Κ1, η οποία βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά και Κ2, η οποία παράγεται από βακτήρια.

Η Κ1 περνάει κατευθείαν από το συκώτι και βοηθά στη φυσιολογική πήξη του αίματος. Προστατεύει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία από την ασβεστοποίηση και τα οστά να διατηρήσουν ασβέστιο. Η Κ2 βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο έντερο αλλά δεν απορροφάται. Υπάρχει στα φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση, ειδικά σε τυριά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντλούν αρκετή βιταμίνη Κ από τη διατροφή τους για την επαρκή πήξη του αίματος αλλά όχι αρκετή για να προστατευθούν από τα ακόλουθα προβλήματα υγείας:

Αγγειακή ασβεστοποίηση, καρδιαγγειακές παθήσεις και κιρσούς.
Καρκίνος του προστάτη, των πνευμόνων και του ήπατος και λευχαιμία: Oι άνδρες που λαμβάνουν υψηλότερες ποσότητες Κ2 έχουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Οστεοπόρωση: Η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, αλλά οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες.
Προβλήματα υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.
H Κ2 μπορεί να μειώσει τοn κίνδυνο για non-Hodgkin λέμφωμα. Έρευνα της κλινικής Mayo έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη Κ2 συνδέεται με κατά 45% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τέτοιου τύπου, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είναι χαμηλότερη. Η Κ2 συμβάλλει στην αποτροπή φλεγμονωδών κυτταροκινών, οι οποίες σχετίζονται με αυτό το είδος λεμφώματος.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Προσοχή: Τα δυο λάθη που κάνετε πάντα όταν ξυρίζετε τα πόδια σας!

xristiana

Το ζευγάρι,το δέντρο και τα πουλιά…!

xristiana

Δελτίο καλών ειδήσεων

xristiana