ΚεντρικήΥγεία

Άνοια: Τα σπορ που μειώνουν τον κίνδυνο στους 60ρηδες

1/4/2022

Ισχυρούς λόγους για ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το τέννις και το γκολφ μετά τη συνταξιοδότηση δίνει πρόσφατη ιαπωνική μελέτη που τις σχετίζει με «γερό» μυαλό στην τρίτη ηλικία

Η λατρεία των Ιρλανδών για το γκολφ φέρνει τη χώρα τους στις κορυφαίες -αν όχι στην πρώτη- θέσεις σε διάφορες λίστες περί τη δημοτικότητα του αθλήματος στην Ευρώπη. Παράλληλα, το νησί των Leprechaun (Ιρλανδοί καλικάντζαροι) καταγράφει τα μικρότερα ποσοστά άνοιας μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer Europe) για το 2018. Θα μπορούσαν να σχετίζονται τα παραπάνω;

Καταφατική είναι η απάντηση που δίνει πρόσφατη ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, τα ευρήματα της οποίας έδειξαν ότι η αθλητική δραστηριότητα που συνδυάζει και την ψυχαγωγία θωρακίζει το μυαλό των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών, μειώνοντας έως και 37% τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Μια αρχική υπόθεση των ερευνητών αποδίδει την προστατευτική δράση του γκολφ έναντι της γνωστικής εξασθένισης στις αυξημένες γνωστικές λειτουργίες που απαιτεί από τους γκόλφερς, όπως οι γρήγοροι υπολογισμοί για την τέλεια ευθυγράμμιση και βαθμονόμηση της βολής ή την αποφυγή ενός «εμποδίου». Έπειτα, η κοινωνικοποίηση που συνοδεύει μια παρτίδα γκολφ έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα της κοινωνικής απομόνωσης, για την οποία έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας.

Τέλος, η πλειονότητα των επιστημόνων συμφωνούν ότι η διατήρηση της καλής καρδιακής υγείας και η σωστή διατροφή εμποδίζουν την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, αποτελώντας δύο ισχυρούς αποτρεπτικούς παράγοντες καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζονται με εμφάνιση αγγειακής άνοιας.

Μηδενική επίδραση στις γυναίκες

Για την εκπόνηση της μελέτης του Κέντρου Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Τόκυο, οι ερευνητές εξέτασαν και συνέκριναν δεδομένα 43.896 ηλικιωμένων με διάμεση ηλικία τα 61 έτη από διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας για δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (2000-2003, 2006-2016), αναφορικά με τα επίπεδα ημερήσιας δραστηριότητάς τους. Σε κάθε δραστηριότητα αντιστοιχούσε συγκεκριμένη βαθμολογία, όπως 1,3 βαθμούς για το καθισιό ή 3 για το γκολφ. Στη διάρκεια της μελέτης, 5.010 συμμετέχοντας εκδήλωσαν άνοια.

Μολονότι τα αποτελέσματα δεν ανέδειξαν τη σύνδεση μέτριας ή υψηλής έντασης με μικρότερο κίνδυνο άνοιας, η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε τις ευεργετικές ιδιότητες που είχαν ψυχαγωγικές/σωματικές δραστηριότητες όπως το γκολφ. Ειδικότερα:

  • το 25% των συμμετεχόντων που καταπιάνονταν περισσότερο με τέτοιες δραστηριότητες είχαν 37% μικρότερο κίνδυνο άνοιας τρία χρόνια μετά την έρευνα
  • το ποσοστό δεν επηρεάστηκε από παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο Δείκτης Μάζας Σώματος
  • οι πιο ενεργοί σωματικά συμμετέχοντες είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες άνοιας εννέα χρόνια μετά.

Δεν έλειψαν βέβαια τα παράδοξα, αφού το τείχος προστασίας που υψώνει το γκολφ αλλά και παρεμφερείς δραστηριότητες όπως το τένις ή η κηπουρικήδεν παρατηρήθηκε στην περίπτωση των γυναικών. Μια εξήγηση, σύμφωνα με τη Δρ Norie Sawada, είναι πως οι γυναίκες έχουν ήδη αποκομίσει τα αντίστοιχα οφέλη από άλλες δραστηριότητες που οξύνουν τις γνωστικές ικανότητες, όπως η διευθέτηση του νοικοκυριού και η συμμετοχή σε ένα ευρύτερο συγκριτικά με τους άνδρες κοινωνικό δίκτυο.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Πυρά» κομμάτων στην κυβέρνηση – «Πετούν στο δρόμο οικογένεια παιδιού ΑμεΑ – Κινητοποίηση στα Σεπόλια

xristiana

Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών από 18 έως 25 Ιουνίου

xristiana

Θηλασμός: Διαβατήριο για καλές επιδόσεις στις σχολικές εξετάσεις

xristiana