ΚεντρικήΥγεία

Ποιες αλλαγές έρχονται σε Πρωτοβάθμια Υγεία και ΕΟΠΥΥ

14/3/2022

Αξιολόγηση των παρόχων υγείας και των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων, καθώς και την εφαρμογή του οικογενειακού ιατρού με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα στο Μάρτιο.

Μέχρι τις 10 Μαρτίου υπολογίζεται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ και να περάσει για ψηφοφορία μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Ωστόσο, αν καθυστερήσει να ετοιμαστεί το σχέδιο της Πρωτοβάθμιας τότε θα κατατεθούν χωριστά διότι το σχέδιο για τη νέα λειτουργία του ΕΟΠΥΥ είναι ήδη έτοιμο.

Στις βασικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

  • Ενοποίηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.λπ.) που είναι διάσπαρτες ανά τη χώρα.
  • Ενίσχυση των δημόσιων δομών από τις ιδιωτικές (Στην όλη αναβάθμιση θα μετάσχουν και ιδιώτες (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα -ΣΔΙΤ).
  • Αναβάθμιση του ρόλου της τηλε-συμβουλευτικής & ενεργοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ

Σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί το σχέδιο του οικογενειακού ιατρού, έτσι ώστε να μειωθεί η εισροή στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ειδικότητες των ιατρών που θα συμβεβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ είναι γενικοί ιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι ενώ, εξετάζεται και η περίπτωση ειδικών κατηγοριών για συγκεκριμένες ασθένειες χρονίως πασχόντων. Οι γιατροί αυτοί θα κάνουν αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς πριν αυτός χρειαστεί να επισκεφθεί δομές τις δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι αλλαγές στις συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ είναι σημαντικές. Μέχρι σήμερα πληρώνονται με επίσκεψη, αυτό, θα αντικατασταθεί με πληρωμή κατ’ άτομο στον θεράποντα ιατρό με τη μορφή του capitation, όπως κάνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, δηλαδή πληρωμή για συγκεκριμένες υπηρεσίες και για συγκεκριμένο διάστημα.

Επίσης, θα καταργηθεί το πλαφόν στις επισκέψεις στους συμβεβλημένους ιατρούς. Συγκεκριμένα, σήμερα βλέπουν μέχρι 200 ασθενείς το μήνα με 10 ευρώ την επίσκεψη. Τώρα θα τους δοθεί η ευκαιρία να γράψουν 1.000-2.000 ασθενείς για τους οποίους θα είναι ο οικογενειακός τους ιατρός και θα έχει την ευθύνη για τη συμπλήρωση του ψηφιακού φακέλου του κάθε ασθενή καθώς και το «gatekeeping» δηλαδή την παραπομπή στη δευτεροβάθμια όταν αυτό το θεωρεί απαραίτητο. Ωστόσο, το ποσό που θα τους καταβάλλεται θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα κάνουν με τον Οργανισμό καθώς θα αμείβονται ετησίως ανά άτομο πλέον.

Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό πρωτοξεκίνησε το 2018 και ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι.

Με ποιοτικά κριτήρια η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Επιπροσθέτως, οι συμβάσεις με κλινικές και διαγνωστικά θα γίνονται με ποιοτικά κριτήρια και στο νομοσχέδιο που θα κατέβει θα περιγράφονται αναλυτικά ενώ θα βγαίνει ΥΑ για κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Για παράδειγμα τα μηχανήματα θα περνούν από ποιοτικό έλεγχο και για να λάβει αποζημίωση το διαγνωστικό πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις όπως το να είναι τελευταίας τεχνολογίας. Οι κλινικές επίσης, θα πρέπει να έχουν υψηλά στάνταρτ ποιότητας υπηρεσιών όχι μόνο σε μηχανήματα αλλά και σε κλίνες, σε προσωπικό ακόμα και στο πόσες επιπλοκές έχουν καταγραφεί σε ασθενείς. Ενώ, τεράστιας σημασίας θα είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Αν δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές, οι οποίες θα ελέγχονται σε real time από ιδιωτικές εταιρείες τότε δεν θα αποζημιώνονται πλήρως και θα πληρώνουν rebate. Δεν θα μπορεί να είναι για παράδειγμα συμβεβλημένη κλινική που δεν διαθέτει ΜΕΘ. Ενώ, αν ο έλεγχος δείξει ότι κάποια κλινική η διαγνωστικό αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας τότε θα διακόπτεται αμέσως η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο πιστεύει ότι θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα στον ΕΟΠΥΥ. Ενώ, ότι θα κερδίζει ο ΕΟΠΥΥ από τις μειώσεις των τιμών θα το κερδίζει κατ’ επέκταση και ο ασφαλισμένος με μείωση της συμμετοχής του.

Ιδιαιτερότητα της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα που θα έχει η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι η υποχρέωση προσφοράς υπηρεσιών εθελοντικά στο ΕΣΥ. Δηλαδή, είτε είναι κανείς ιδιώτης ιατρός, είτε πάροχος όταν κάνει σύμβαση με τον Οργανισμό θα υποχρεούνται να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ με αμοιβή, όταν του ζητηθεί. Ωστόσο, προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να ενισχυθεί περαιτέρω το μέτρο αυτό με την εθελοντική προσφορά ειδικά στις νησιωτικές περιοχές.

Απογευματινά χειρουργεία

Θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το θεσμοθετημένο σύστημα των τακτικών απογευματινών χειρουργείων όχι όμως εις βάρος των πρωϊνών. Συγκεκριμένα, μόνο όταν θα έχουν διεξαχθεί όλα τα πρωινά χειρουργεία της λίστας θα μπορεί κάποιος να κάνει χειρουργείο το απόγευμα όπου και θα αποζημιώνονται εξτρά και οι γιατροί και οι νοσηλευτές και η διοίκηση. Το ποσό θα πληρώνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ και κατά 30% από τον ασθενή, με αυτό το 30% να είναι η αποζημίωση που θα λαμβάνουν όσοι συμμετέχουν  στην επέμβαση. Για να μην υπάρξουν παρατράγουδα και κάποιοι βγάλουν τα πρωϊνά χειρουργεία για να γίνουν απόγευμα θα υπάρχει έλεγχος.

Συνεργασία δημόσιου & ιδιωτικού τομέα

Επίσης θα υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και σε περιοχές που η λίστες χειρουργείων είναι μεγάλες θα προωθούνται σε ιδιωτική κλινική οι ασθενείς χωρίς να πληρώσουν και φυσικά χωρίς να πληρώσει η κλινική rebate & clawback.

Το μέτρο αυτό εφαρμόσθηκε πιλοτικά εν μέσω πανδημίας σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη και είναι στα αμέσως επόμενα σχέδια του υπουργείου.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μαγική Πόλις

xristiana

Η ΕΟΔΥΑ Συμμετέχει Στη Δράση «Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς»

xristiana

”Από το Λιβάδι στο Χορτιάτη”: ‘Ό,τι απόμεινε από τη μέρα εκείνη, η μνήμη είναι…’

xristiana