ΚεντρικήΥγεία

Πάρκινσον: Απώλεια ακοής και επιληψία είναι πρώιμα συμπτώματα

9/3/2022

Η απώλεια ακοής και η επιληψία είναι πρώιμα χαρακτηριστικά της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά αρχεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζούσαν στο Ανατολικό Λονδίνο μεταξύ 1990 και 2018, για να διερευνήσουν τα πρώιμα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γνωστά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Parkinson, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων τρόμου (τρέμουλο) και μνήμης, μπορεί να εμφανιστούν έως και 5-10 χρόνια πριν από τη διάγνωση αντίστοιχα.

Απώλεια ακοής και επιληψία είναι πρώιμα συμπτώματα Πάρκινσον

Ανακάλυψαν επίσης δύο νέα πρώιμα χαρακτηριστικά της νόσου του Πάρκινσον, την επιληψία και την απώλεια ακοής, και μπόρεσαν να αναπαράγουν αυτά τα ευρήματα χρησιμοποιώντας πρόσθετα δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον έχουν περιγραφεί με παλιότερες έρευνες, εκείνες οι μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε εύπορους λευκούς πληθυσμούς. Οι ασθενείς από μειονοτικές εθνοτικές ομάδες και εκείνοι που ζουν σε περιοχές υψηλής κοινωνικής στέρησης υποεκπροσωπούνται στην έρευνα του Πάρκινσον μέχρι σήμερα. Η νέα μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τους παράγοντες κινδύνου και τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Parkinson, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά δεδομένα από έναν τόσο ποικιλόμορφο αστικό πληθυσμό.

Στο Ανατολικό Λονδίνο, παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέθηκαν με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης Parkinson. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια ισχυρότερη σχέση μεταξύ των παραπόνων μνήμης σε αυτόν τον πληθυσμό από ό,τι περιγράφηκε προηγουμένως.

Το Ανατολικό Λονδίνο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μαύρων, νοτιοασιατών και μικτών/άλλων εθνοτήτων, που αποτελούν περίπου το 45% των κατοίκων της περιοχής, σε σύγκριση με το 14% στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει επίσης μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα στέρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 80% των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Τι είπαν οι ερευνητές

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Cristina Simonet, νευρολόγος και μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, σχολίασε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που επικεντρώνεται στην προδιαγνωστική φάση της νόσου του Πάρκινσον σε έναν τόσο διαφορετικό πληθυσμό με υψηλή κοινωνικοοικονομική στέρηση, αλλά καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Άτομα από μειονοτικές εθνοτικές ομάδες και υποβαθμισμένες περιοχές έχουν υποεκπροσωπηθεί σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα του Πάρκινσον μέχρι τώρα, αλλά για να έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα είναι περιεκτική και αντιπροσωπεύει όλους όσους επηρεάζονται.

Τα αποτελέσματά μας αποκάλυψαν νέους παράγοντες κινδύνου και πρώιμα συμπτώματα: επιληψία και απώλεια ακοής.

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει τη συσχέτιση, όπως η επιληψία που είναι πιο διαδεδομένη στους ασθενείς με Πάρκινσον από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, χρειάζεται τώρα περισσότερη έρευνα για να την κατανοήσουμε πλήρως. Στο μεταξύ, είναι σημαντικό οι γιατροί να γνωρίζουν αυτούς τους συνδέσμους και να κατανοήσουν πόσο νωρίς μπορούν να εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λάβουν έγκαιρη διάγνωση».

Ο δρ. Alastair Noyce, νευρολόγος και νευροεπιδημιολόγος στο Queen Mary University of London, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας της νέας έρευνας, πρόσθεσε: “Οι άνθρωποι βλέπουν τους γενικούς ιατρούς τους έχοντας τα συμπτώματα, αλλά συχνά δεν λαμβάνουν διάγνωση παρά 5-10 χρόνια μετά αυτά. Ο τρόμος, για παράδειγμα, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα της νόσου του Parkinson, αλλά εμφανίστηκε δέκα χρόνια πριν από την τελική διάγνωση στην μελέτη μας. Αυτό είναι πολύ μεγάλο διάστημα για να περιμένουν οι ασθενείς. Εάν είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε τη νόσο του Πάρκινσον νωρίτερα, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία για έγκαιρη παρέμβαση και προσφορά θεραπειών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι πολλά από τα συμπτώματα και τα πρώιμα χαρακτηριστικά της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να εμφανιστούν πολύ πριν από τη διάγνωση.

Μέσω της συνεχιζόμενης έρευνάς μας, PREDICT-PD, ελπίζουμε να εντοπίσουμε άτομα υψηλού κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον ακόμη και πριν εμφανιστούν εμφανή συμπτώματα. Αυτό θα σημάνει ότι θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από απλώς να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών και ίσως να είμαστε σε θέση να επιβραδύνουμε ή να θεραπεύσουμε τη νόσο του Πάρκινσον στο μέλλον”.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«ΔΕΠΥ δεν σε φοβάμαι, δεν σε αγνοώ»

xristiana

Σοκολατένια τάρτα με βάση από κουραμπιέδες

xristiana

Meleagris Art Festival

xristiana