ΚεντρικήΥγεία

Η καλή στοματική υγιεινή ενισχύει τη γονιμότητα σύμφωνα με έρευνες

10/3/2022

  • Περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα και γυναικεία γονιμότητα
  • Η στοματική υγιεινή και η ανδρική γονιμότητα

Η καλή στοματική υγιεινή ενισχύει τη γονιμότητα, σύμφωνα με  έρευνες. Πιο συγκεκριμένα, η στοματική υγιεινή φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα συλλάβει μία γυναίκα, ενώ για τους άντρες οι παθήσεις των ούλων και των δοντιών, επιδεινώνουν την υγεία του σπέρματος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κακή στοματική υγιεινή έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη κύησης, προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού. Η φροντίδα των δοντιών και των ούλω, συνεπώς, δεν είναι απαραίτητη μόνο για τη σύλληψη αλλά και για την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα και γυναικεία γονιμότητα

Οι περισσότερες έρευνες για τη γονιμότητα και την οδοντική υγεία αφορούν την περιοδοντική νόσο. Το πρήξιμο, η ερυθρότητα και η ευαισθησία στα ούλα είναι πιθανά συμπτώματα αυτής της χρόνιας λοίμωξης των ούλων. Περίπου 1 στα 10 άτομα εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπισθεί άμεσα, ενδέχεται να υπάρξει μη αναστρέψιμη φθορά των δοντιών.

Μία ακόμα συνήθης πάθηση είναι η ουλίτιδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, πάνω από το 50% του πληθυσμού έχει εμφανίσει συμπτώματα ουλίτιδας, άλλοι πιο σοβαρά και άλλοι πιο ήπια. Η ουλίτιδα περιλαμβάνει φλεγμονή των ούλων και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο. Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα.

Οι ασθένειες των ούλων μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας όπως καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και εγκεφαλικό. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και ενδομητρίωση είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με περιοδοντίτιδα και ουλίτιδα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3,700 έγκυες γυναίκες στην Αυστραλία, οι ερευνητές μελέτησαν το κατά πόσο ασθένειες των ούλων και των δοντιών προκάλεσαν δυσκολίες στη σύλληψη. Στην έρευνα δεν συμπεριέλαβαν τις γυναίκες που συνέλαβαν με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης παραγωγής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που είχαν κάποια πάθηση στα ούλα ή τα δόντια, έμειναν έγκυες σε διάστημα περίπου 7,1 μηνών. Ωστόσο, για τις γυναίκες με καλή στοματική υγιεινή, τα διάστημα προσπαθειών μέχρι τη σύλληψη ήταν κατά μέσο όρο μόλις πέντε μήνες.

pithanotites sullipsis xroniko diastima 2

Η στοματική υγιεινή και η ανδρική γονιμότητα

Πολλές είναι και οι έρευνες που δείχνουν ότι οι άντρες με κακή στοματική υγιεινή, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας. Η μικρή ποσότητα σπερματοζωαρίων, η κακή κινητικότητα και η ανώμαλη μορφολογία του σπέρματος έχουν συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα στοματικής υγιεινής. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι θεραπείες σε οδοντικές λοιμώξεις έχουν βελτιώσει και την υγεία του σπέρματος.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com\

Related posts

Θ. Σκυλακάκης: Αλλαγές στα ανταποδοτικά τέλη ΑΠΕ

xristiana

DIY: Σπιτικά καλλυντικά

xristiana

Κατάθλιψη: Η αναπνευστική νόσος που αυξάνει τον κίνδυνο – Ο ρόλος της πανδημίας

xristiana