ΚεντρικήΥγεία

Stress test – Πόσο σημαντικό είναι για την υγεία της καρδιάς μας;

5/3/2022

Τα τεστ άγχους μερικές φορές ονομάζονται τεστ κόπωσης και χρησιμοποιούνται βασικά για να βοηθήσουν στη διάγνωση του πόσο καλά λειτουργεί το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα τεστ κοπώσεως είναι αποτελεσματικά για τη μέτρηση του πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά, καθώς μετρά τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς ενώ το σώμα λειτουργεί προοδευτικά κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Καθώς το σώμα λειτουργεί, απαιτεί περισσότερο οξυγόνο που ωθεί την καρδιά να αντλεί περισσότερο αίμα. Στη συνέχεια, τα τεστ αντοχής δείχνουν εάν η παροχή αίματος μειώνεται στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους γιατρούς να καθορίσουν το είδος και την ένταση της άσκησης που ταιριάζει στο άτομο.

Τι να περιμένετε όταν κάνετε ένα τεστ άγχους;

Κατά τη διάρκεια ενός stress test, το άτομο συνδέεται με μια συσκευή που παρακολουθεί την καρδιά. Στη συνέχεια του ζητείται να περπατήσει αργά στη θέση του σε ένα διάδρομο, του οποίου η ταχύτητα αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό μέχρι να δημιουργηθεί πρόκληση παρόμοια με την αναρρίχηση ενός μικρού λόφου. Στη συνέχεια, μπορεί να ζητηθεί από το άτομο να εισπνεύσει σε ένα σωλήνα για μερικά λεπτά για να εκτιμηθεί περαιτέρω η χωρητικότητα και η ένταση των πνευμόνων. Το άτομο μπορεί να ζητήσει να σταματήσει εάν χρειάζεται χρόνο και μετά θα του ζητηθεί να καθίσει ή να ξαπλώσει για να παρακολουθήσει ο γιατρός τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Για να μειώσετε τους κινδύνους, εκτός από το να παρακολουθείτε συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, είναι απαραίτητο το ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα) ώστε να δώσει σαφείς απαντήσεις του πόσο  κουρασμένη είναι η καρδιά του ατόμου μετά την προπόνηση. Υπάρχουν πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας που είναι παρόντες κατά τη διάρκεια του τεστ σε περίπτωση τυχόν απροσδόκητων περιστατικών.

Γιατί να κάνετε ένα τεστ άγχους;

Τα τεστ κόπωσεως συνιστώνται για διάφορους λόγους διάγνωσης, πρόγνωσης ή και πρόληψης. Αποτελούν αποτελεσματικό μέσο για τη διάγνωση στεφανιαίων παθήσεων ή πιθανών αιτιών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την καρδιά, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ζαλάδα. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για να ελέγξει πόσο αποτελεσματικές είναι οι διαδικασίες που γίνονται για τη βελτίωση της στεφανιαίας κυκλοφορίας για άτομα με στεφανιαία νόσο. Χρησιμεύουν επίσης για την πρόβλεψη των κινδύνων επικίνδυνων και συχνά απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν τεστ άγχους για τον καθορισμό των σωστών ειδών και επιπέδων άσκησης. Τα τεστ άγχους χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα τεστ για να δώσουν πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

Με την εξέλιξη της επιστήμης, παρέχονατι νέες καινοτόμες εξετάσεις που μπορούν γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια να παρέχουν σαφή εικόνα της καρδιακής λειτουργίας. Ένα τέτοιο είδος εξέτασης είναι και το Stress Echo το οποίο αποτελεί μια απο τις πιο σύγχρονες τεχνικές υπερήχων καρδιάς, η οποία βοηθάει κατά βάση στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος.

Είναι σημαντικό λοιπόν να δίνετε την  απαιτούμενη προσοχή στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, πραγματοποιώντας τακτικά τις εξεττάσεις σας.

Άρθρο από Πού και Πώς διενεργείται η εξέταση Στρες Έκο — stressecho.gr

Related posts

10 συμβουλές για επίπεδη κοιλιά (και όχι μόνο) αυτό το καλοκαίρι

xristiana

Χριστουγεννιάτικο παζάρι για καλό σκοπό στο δημοτικό σχολείο Αχεντριά

xristiana

Οι 5 μύθοι που καταρρίπτονται για την καλύτερη ώρα που μπορείτε να καταναλώσετε φρούτα

xristiana