ΚεντρικήΥγεία

Τι κέρδος υγείας έχουν όσοι κοιμούνται σε απόλυτο σκοτάδι

18/3/2022

Κλείστε τα στόρια, τραβήξτε τις κουρτίνες και σβήστε όλα τα φώτα πριν κοιμηθείτε.

Η έκθεση σε ακόμη μέτριο φωτισμό περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, σε σύγκριση με τον ύπνο σε δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, βλάπτει την καρδιαγγειακή σας λειτουργία κατά τον ύπνο και αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη το επόμενο πρωί, αναφέρει μια νέα μελέτη από το Northwestern Medicine.

“Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποδεικνύουν ότι αρκεί μόνο μια νύχτα έκθεσης σε μέτριο φωτισμό του δωματίου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη γλυκόζη και την καρδιαγγειακή ρύθμιση, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Phyllis Zee, επικεφαλής της ιατρικής ύπνου στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. “Είναι σημαντικό να αποφεύγετε ή να ελαχιστοποιείτε την ποσότητα της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου”, πρόσθεσε.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό μέσω της ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο ενεργοποιεί την καρδιά σας σε υψηλή ταχύτητα και αυξάνει την εγρήγορση για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ημέρας.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ένα παρόμοιο αποτέλεσμα υπάρχει επίσης όταν η έκθεση στο φως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου”, είπε η δρ. Zee.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται στο φωτεινό δωμάτιο και το σώμα δεν μπορεί να ξεκουραστεί σωστά
“Δείξαμε ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται όταν κοιμάστε σε ένα δωμάτιο με μέτριο φωτισμό”, είπε η δρ. Daniela Grimaldi, συν-πρώτη συγγραφέας και βοηθός καθηγητή νευρολογίας στο Northwestern. «Παρότι κοιμάστε, το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα ενεργοποιείται. Αυτό είναι κακό. Συνήθως, ο καρδιακός σας ρυθμός μαζί με άλλες καρδιαγγειακές παραμέτρους πρέπει να είναι χαμηλότεροι τη νύχτα και υψηλότεροι την ημέρα».

Υπάρχουν συμπαθητικά και παρασυμπαθητικά νευρικά συστήματα που ρυθμίζουν τη φυσιολογία μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα αναλαμβάνει την ευθύνη κατά τη διάρκεια της ημέρας και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα το βράδυ, όταν ξεκινάει η αποκατάσταση και επιδιόρθωση του οργανισμού.

Πώς το νυχτερινό φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και παχυσαρκία
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξήθηκε το πρωί, αν οι συμμετέχοντες είχαν κοιμηθεί σε φωτεινό δωμάτιο το βράδυ. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το ήπαρ δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη από το αίμα σας για ενέργεια. Για να το αναπληρώσει αυτό ο οργανισμός, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, το σάκχαρο ανεβαίνει.

Μια παλαιότερη μελέτη εξέτασε έναν μεγάλο πληθυσμό υγιών ανθρώπων που είχαν έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ήταν πιο υπέρβαροι και παχύσαρκοι, είπε η δρ. Zee. “Τώρα δείχνουμε έναν μηχανισμό που μπορεί να είναι θεμελιώδης για να εξηγήσουμε το γιατί συμβαίνει αυτό. Δείχνουμε ότι επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τη γλυκόζη«, είπε η ίδια.

Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι συχνή
Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι συχνή, είτε από συσκευές εκπομπής φωτός εσωτερικού χώρου είτε από πηγές εκτός σπιτιού (φωτισμός δρόμου), ιδιαίτερα σε μεγάλες αστικές περιοχές.

Ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων (έως και 40%) κοιμούνται με αναμμένο φωτιστικό κομοδίνου, ή με αναμμένο φως στην κρεβατοκάμαρα ή/και με αναμμένη την τηλεόραση.

Το φως και η σχέση του με την υγεία είναι διττή
“Εκτός από τον ύπνο, τη διατροφή και την άσκηση, η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία. Αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας δείχνουμε ότι ακόμη και η μέτρια ένταση φωτός μπορεί να βλάψει τα μέτρα πρόληψης για την καρδιά και την ενδοκρινική υγεία”, είπε η δρ. Zee.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση του ύπνου σε φωτισμό χώρου με 100 lux (μέτριο φως) σε σύγκριση με 3 lux (αμυδρό φως) στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μέτρια έκθεση στο φως έκανε το σώμα να περάσει σε κατάσταση υψηλότερης εγρήγορσης. Σε αυτήν την κατάσταση, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται καθώς και η δύναμη με την οποία συστέλλεται η καρδιά και ο ρυθμός του πόσο γρήγορα το αίμα οδηγείται στα αιμοφόρα αγγεία για ροή οξυγονωμένου αίματος.

“Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά ιδιαίτερα για όσους ζουν σε σύγχρονες πόλεις, όπου η έκθεση στο νυχτερινό φως εσωτερικού και εξωτερικού χώρου είναι ολοένα και πιο διαδεδομένη”, είπε ο Ζι.

Συμβουλές για την μείωση του φωτός κατά τη διάρκεια του ύπνου
Μην ανάβετε φώτα: Εάν χρειάζεται να έχετε ένα φως αναμμένο (το οποίο μπορεί να θέλουν οι ηλικιωμένοι για ασφάλεια), κάντε το ένα αμυδρό φως που είναι πιο κοντά στο πάτωμα.
Το χρώμα είναι σημαντικό: Το πορτοκαλί ή κόκκινο/πορτοκαλί φως είναι λιγότερο διεγερτικό για τον εγκέφαλο. Μην χρησιμοποιείτε λευκό, ή μπλε φως και κρατήστε το μακριά από το άτομο που κοιμάται.
Οι κουρτίνες συσκότισης, ή οι μάσκες ματιών είναι καλές, εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε το φως του εξωτερικού χώρου. Μετακινήστε το κρεβάτι σας σε σημείο που μην πέφτει το εξωτερικό φως στο πρόσωπό σας.
«Αν μπορείτε να δείτε τα αντικείμενα πολύ καλά μέσα στον χώρο, τότε το φως στο δωμάτιο είναι υπερβολικό», είπε η δρ. Zee.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θεσσαλονίκη: Δράσεις Αιμοδοσίας Και Συγκέντρωση Τροφίμων Από Τη ΧΑΝΘ

xristiana

Η γραμματέας από το χωριό

xristiana

Δράση Ευαισθητοποίησης Και Προσφοράς Από Τους Νέους Της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης – Εκδήλωση Για Την Παγκόσμια Ημέρα Σεφ

xristiana