ΚεντρικήΥγεία

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε μαστίτιδα

16/3/2022

Μόλις γεννήσατε και είστε απασχολημένοι με την προσπάθεια να κρατήσετε ένα μωρό – πόσο μάλλον τον εαυτό σας – ζωντανό. Όλα είναι πρωτόγνωρα πόσο μάλλον ο θηλασμός που είναι κάτι νέο για εσάς. Για πολλές μητέρες που θηλάζουν, η εμπειρία είναι εύκολη και χωρίς προβλήματα.

Αλλά για πολλές άλλες, ο θηλασμός μπορεί να είναι δύσκολος και επίπονος. Εάν θηλάζετε και αισθάνεστε βασανιστικό πόνο κατά τη διάρκεια που το μωρό τρέφεται, μπορεί να έχετε μαστίτιδα. Διαβάστε παρακάτω για όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα συμπτώματα της μαστίτιδας και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Τι είναι η μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μία μικροβιακή λοίμωξη της μητέρας, που οφείλεται συνήθως στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Δε χρειάζεται να θηλάζετε για να την πάθετε-σπανίως την παθαίνουν ακόμη και άνδρες- αλλά ο θηλασμός αυξάνει την πιθανότητα να την εμφανίσετε. 

Οι ερεθισμένες θηλές και η εμφάνιση ραγάδων αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία εισόδου και αποικισμού του μαστού από μικρόβια, με συνέπεια την πρόκληση μαστίτιδας. Το συνηθέστερο παθογόνο που προκαλεί μαστίτιδα είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και λιγότερο συχνά είναι το κολοβακτηρίδιο και ο στρεπτόκοκκος.

Σχετικά: Μαστίτιδα στο θηλασμό: πρόληψη και αντιμετώπιση

Επίσης, η υπερπαραγωγή γάλακτος ή η μη τακτική απομάκρυνσή του από τον μαστό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μαστίτιδας λόγω της στάσης του γάλακτος. Επιπλέον, παράγοντες κινδύνου στις θηλάζουσες μητέρες αποτελούν η κούραση, το στρες, η απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου, η υπεραιμία του μαστού, οι δυσκολίες στην προσκόλληση, οι στενοί στηθόδεσμοι και προβλήματα υγείας της μητέρας, όπως η αναιμία.

Ποια τα σημάδια της μαστίτιδας

Ενώ το οδυνηρά πρησμένο στήθος είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια μαστίτιδας, δεν είναι το μόνο. Παρακάτω είναι μερικά κοινά συμπτώματα της μαστίτιδας:

  • Πρησμένοι ή διευρυμένοι μαστοί
  • Κόκκινο, ζεστό και τρυφερό στήθος
  • Τρυφερότητα στις μασχάλες
  • Σκληρό ή παχύ εξόγκωμα στο στήθος
  • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός, ρίγη ή ναυτία
  • Εξάντληση
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά τον θηλασμό

Σχετικά: Έτσι μοιάζει η μαστίτιδα! Αναγνωρίστε τα σημάδια για να μην πάθετε αυτό που έπαθε κι αυτή η μαμά

Θεραπεία της μαστίτιδας

Η φαρμακευτική θεραπεία της μαστίτιδας περιλαμβάνει τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αντιβιοτικών κατόπιν ιατρικής εντολής.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη, είναι αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων και στον περιορισμό της φλεγμονής. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μέσα σε 12-24 ώρες ή αν η θηλάζουσα έχει έντονη συμπτωματολογία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα αντιβιοτική αγωγή. Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται είναι ο συνδυασμός αμοξυκιλλίνης και κλαβουλανικού οξέως και οι κεφαλοσπορίνες πρώτης γενιάς. Σε περίπτωση υπερευαισθησίας στην πενικιλλίνη συνίσταται η κλιδαμυκίνη.

Σε περίπτωση υποτροπιάζουσας, άτυπης και σοβαρής μαστίτιδας λαμβάνεται δείγμα μητρικού γάλακτος για καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα. 

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έξι συμβουλές που θα σας δώσει μια Παριζιάνα για τα μαλλιά σας

xristiana

AstraZeneca: Από την αποθέωση για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, στην παγκόσμια απόσυρση και τις αγωγές εκατομμυρίων

xristiana

Θέσπις, ο πρώτος ηθοποιός

xristiana