ΚεντρικήΥγεία

Οι 4 ομάδες τροφών που χρειάζεται ο θυρεοειδής σας (εικόνες)

11/3/2022

Όταν υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) προκαλεί κούραση, τριχόπτωση, αϋπνία, αύξηση βάρους, νευρικότητα και προβλήματα μνήμης.

Εξίσου κακός είναι ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός), ο οποίος προκαλεί κόπωση, αίσθημα παλμών, διάρροια, κατάθλιψη, δυσανεξία στη ζέστη και αϋπνία.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίσετε προκειμένου να διατηρήσετε τον θυρεοειδή σας υγιή. Πρόκειται για όσες περιέχουν μια κατηγορία ενώσεων που ονομάζονται βρογχοκηλογόνα (goitrogens) και οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον οργανισμό.

Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα προϊόντα σόγιας, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, το σπανάκι και τις φράουλες. Ευτυχώς οι ουσίες αυτές απενεργοποιούνται με το μαγείρεμα.

Για να έχετε έναν υγιή θυρεοειδή χρειάζεστε τα παρακάτω θρεπτικά που βρίσκονται στις εξής τροφές:

Ιώδιο: Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι ο μπακαλιάρος, ο γαλέος, τα φύκια, το γιαούρτι με λίγα λιπαρά, τα στρείδια, το αγελαδινό γάλα και το φρέσκο τυρί.
A Set Of Natural Products Rich In Vitamin B1 Thiamine. Healthy Food Concept. Cardboard Sign With The
Θειαμίνη: Τροφές πλούσιες σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) είναι οι ξηροί καρποί, το συκώτι, τα πουλερικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα ψάρια, το φύτρο σταριού.
Text Zinc, Ingredients Or Products Containing Zinc And Dietary Fiber On Wooden Board, Natural Source
Ψευδάργυρος: Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το αρνί, η μαύρη σοκολάτα, τα στρείδια, οι σπόροι, το μοσχαρίσιο συκώτι και τα δημητριακά.
Food Containing Selenium, Vitamins And Dietary Fiber, Natural Sources Of Minerals, Concept Of Health
Σελήνιο: Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια, τα αυγά, τα μανιτάρια, τα όστρακα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Ατροφία εγκεφάλου: Ποιοι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν

xristiana

Πρόγραμμα ψηφιακής μαστογραφίας 

xristiana

Εκδήλωση Για Την Παγκόσμια Ημέρα Για Τους Πάσχοντες Με Κοιλιοκάκη

xristiana