ΚεντρικήΥγεία

Οι «αθώες» ετικέτες τροφίμων που μας ανοίγουν την όρεξη και μας παχαίνουν

18/3/2022

Γεμίσατε το καλάθι του σούπερ μάρκετ με προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, αφού προνοήσατε να φέρουν επισημάνεις όπως “low fat”, “diet” κ.ο.κ. Διαβάστε τώρα γιατί τέτοιες διατροφικές επιλογές είναι πιθανότερο να σας οδηγήσουν στο «κακό» τσιμπολόγημα

Αντίθετα αποτελέσματα από τα ανεμενόμενα θα πετύχουν ενδεχομένως όσοι αναζητούν στις ετικέτες των τροφίμων εκείνα που θα τους εξασφαλίσουν ικανοποιητική (ή και όχι) γεύση με χαμηλότερα λιπαρά . Το μόνο που θα επιτύχουν, ισχυρίζεται ο πολυβραβευμένος συντάκτης επιστημονικών θεμάτων και βιβλίων, David Robson, είναι να νιώθουν πιο πεινασμένοι κι απ’ ό,τι αν παρέμεναν νηστικοί!

Ο γνωστός συντάκτης υγείας επικαλείται έρευνες που αναδεικνύουν το αντίκτυπο που έχουν τα «υγιεινά» και «χαμηλά σε λιπαρά» σνακ στην ψυχολογία όσων παλεύουν να διατηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, αφού ετικέτες επιβεβαίωσης των ασφαλών για τη σιλουέτα τροφίμων θα πυροδοτήσουν αρνητικές σκέψεις όπως «μήπως τελικά στερήθηκα ένα χορταστικό και πλούσιο γεύμα;». Το μήνυμα της στέρησης μάλιστα θα εκτινάξει το αίσθημα πείνας περισσότερο από την αφαγία.

Τα παραπάνω ευρήματα, ισχυρίζεται ο κ. Robson, εξηγούν εν πολλοίς και γιατί οι δίαιτες αποδεικνύονται συχνά δύσκολο εγχείρημα, σαν ο ίδιος ο εγκέφαλός σου να σε πολεμά. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν κάποια δίαιτα θα βιώσουν το αίσθημα της εξαντλητικής πείνας αφού έχουν φάει κάτι που περιγράφεται ως υγιεινό. Η ετικέτα της υγιεινής επιλογής δημιουργεί την αίσθηση ότι στερείσαι για να μη φας πολύ», ανέφερε.

Και όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, το υγιεινό φαγητό είναι στην πραγματικότητα πιο χορταστικό αφού περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και έτσι επιτείνει το αίσθημα κορεσμού.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Στο πλαίσιο έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο το 2021, 51 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες όπου στη μία δόθηκε μια μπάρα πρωτεΐνης και στην άλλη τίποτα. Η ομάδα του σνακ διακρίθηκε σε δύο υποσύνολα, ένα που ενημερώθηκε ότι η μπάρα περιέχει πρωτεΐνη, βιταμίνες και φυτικές ίνες και το δεύτερο που έμαθε απλώς πως πρόκειται για ένα νοστιμότατο και λαχταριστό σνακ. Οι απαντήσεις έδειξαν πως το αίσθημα πείνας κυριάρχησε σε όσους πληροφορήθηκαν την υγιεινή ταυτότητα του τροφίμου, ακόμη και συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν τίποτα.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γιέιλ το 2011, η ομάδα που έλαβε ένα milkshake 380 θερμίδων και πληροφορήθηκε ότι περιέχει μόλις 140 ένιωσε μεγαλύτερη πείνα μετά την κατανάλωσή του συγκριτικά με την ομάδα που ενημερώθηκε για λιχουδιά 620 θερμίδων.

Συμβουλή νοστιμιάς

Μια συμβουλή του κ. Robson για μείωση του αισθήματος στέρησης σε όσους ακολυθούν κάποια δίαιτα, είναι να αποφεύγουν τα «άνοστα» φαγητά και να συμπεριλάβουν στις διατροφικές τους συνήθειες την προσθήκη μπαχαρικών και έντονων γεύσεων. Έτσι, θα αποφύγουν τα μηνύματα πείνας από τον εγκέφαλο που θα οδηγήσουν αναπόδραστα στα ανεπιθύμητα τσιμπολογήματα.

«Το κλειδί», καταλήγει ο κ. Robson, «είναι να εστιάζεις στην απόλαυση του φαγητού».

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Ένα από τα σημαντικότερα μέσα μεταφοράς για τους Γερμανούς στο μέλλον

xristiana

Καιρός: Μπόρες και ζέστη – Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία

xristiana

Από ματωμένα ούλα μέχρι κακοσμία: Τι λέει το στόμα σας για την υγεία σας – 6 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

xristiana