ΚεντρικήΥγεία

Μυκητίαση θηλών και στήθους – Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι να κάνετε

24/3/2022

  • Πόνος στήθους ανάμεσα στους θηλασμούς
  • Ποιες θηλάζουσες παθαίνουν συχνότερα μυκητίαση;
  • Η μυκητίαση των θηλών θεραπεύεται ως εξής

Πόνος στήθους ανάμεσα στους θηλασμούς

Εάν πονάτε πολύ στο στήθος κατά το θηλασμό αλλά και ενδιάμεσα των θηλασμών, ο πόνος αυτός ξεκινά από τη θηλή, αντανακλά προς το θωρακικό τοίχωμα και τον αισθάνεστε σαν καρφίτσες ή σαν γυαλιά σπασμένα, μάλλον πάθατε μυκητίαση στο στήθος. Το μωρό μπορεί να έχει συγχρόνως στοματίτιδα, σύγκαμα ή να παίρνει πιπίλα. Μπορεί επίσης να έχετε κολπίτιδα ή να είστε άτομο που παθαίνει συχνά κολπίτιδες, από τον ίδιο μύκητα που δημιουργεί το πρόβλημα στο στήθος σας.

mykytiasi thilon kai sththous 2

Φωτογραφία από τον χρήστη Jonathan Borba στο Pexels

Ο πόνος της μυκητίασης δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα μέτρα που συστήνονται για τις πληγωμένες θηλές, όπως η διόρθωση της στάσης του θηλασμού ή η επάλειψη της θηλής με μητρικό γάλα. Ο πόνος της μυκητίασης παραμένει το ίδιο έντονος και την ώρα που χρησιμοποιείτε αντλία, ενώ ο πόνος των πληγωμένων θηλών είτε φεύγει εντελώς, είτε μαλακώνει πολύ κατά τη διάρκεια της άντλησης.

Η θηλή μπορεί να είναι ερεθισμένη και να φαίνεται σαν ωμό κρέας ή να φαίνεται φυσιολογική.

Ποιες θηλάζουσες παθαίνουν συχνότερα μυκητίαση;

Η μυκητίαση είναι πιο συχνή σε γυναίκες που χρησιμοποιούν επιθέματα στήθους του εμπορίου, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, που πήραν πρόσφατα αντιβίωση για μαστίτιδα ή άλλο λόγο, ή τρώνε πολλή ζάχαρη.

Η μυκητίαση των θηλών θεραπεύεται ως εξής:

mykytiasi thilon kai sththous 3

Φωτογραφία από τον χρήστη Cleyder Duque στο Pexels

  • Σταματήστε να καταναλώνετε ζάχαρη και προϊόντα από άσπρο αλεύρι. Με αυτά τρέφονται οι μύκητες. Όταν δεν έχουν να φάνε, δεν πολλαπλασιάζονται κι έτσι θα γίνεται καλά.
  • Ξεπλένετε τις θηλές μετά τον θηλασμό με νερό. Στη συνέχεια βάλτε επάνω τους διάλυμα ξιδόνερου (μισό νερό-μισό ξίδι) με ένα κομμάτι βαμβάκι ή βουτήξτε τη θηλή σε ένα μπολ με ξιδόνερο.
  • Βράστε πολλές φορές την ημέρα τις ψευτοθηλές, τις πιπίλες αν δίνετε και ό,τι άλλο βάζει το μωρό στο στόμα του, για 20 λεπτά. Σε 7 μέρες πετάξτε τα.
  • Πλύνετε σε καυτό νερό πάνινα επιθέματα και πάνινα παιχνίδια του μωρού.
  • Αν αντλείτε γάλα, βράζετε τα τμήματα της αντλίας που έρχονται σε επαφή με το γάλα. Το γάλα μπορείτε να το δίνετε την ίδια μόνο μέρα. Αλλιώς, πετάξτε το, γιατί θα επαναμολύνει το μωρό σας.
  • Χρησιμοποιήστε την αντιμυκητιασική γέλη για στοματίτιδα που θα σας δώσει ο παιδίατρος για το στόμα του μωρού. Θα εφαρμόζετε την κρέμα αυτή στο στόμα του μωρού και τις θηλές σας πολλές φορές την ημέρα, σε πολύ μικρή ποσότητα, ώστε να δημιουργείται ένα πολύ λεπτό στρώμα κρέμας επάνω στη θηλή. Θα χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο για 15 ημέρες, αφότου σταματήσετε να πονάτε. Ο πόνος θα περάσει πολύ σύντομα, νωρίτερα από 48 ώρες από την έναρξη των εφαρμογών γέλης.

Κάνοντας όλα αυτά, συχνά και χωρίς να χρησιμοποιήσετε την αντιμυκητιασική γέλη για το στόμα του μωρού και τις θηλές, σε δυο 24ωρα θα παρατηρήσετε βελτίωση κατά 80%. Εάν επαναμολύνεστε συνεχώς, πράγμα πολύ σπάνιο, θα χρειαστεί να κάνει θεραπεία όλη η οικογένεια.

Δρ. Αννα Πατσούρου
Παιδίατρος και πιστοποιημένη σύμβουλος μητρικού θηλασμού
*απόσπασμα από το βιβλίο «Θηλασμός, μια υπέροχη εμπειρία» από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Γιατί η λεχώνα πρέπει να σαραντίσει για να βγει από το σπίτι;

xristiana

Η έφοδος του υπουργού υγείας στο νοσοκομείο

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana