4/3/2022
- Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών στην εγκυμοσύνη;
- Υπάρχουν κίνδυνοι για το μωρό, που συνδέονται με την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών;
- Ποια ψάρια έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε υδράργυρο;
- Από τα «ασφαλή» ψάρια και θαλασσινά πόση ποσότητα μπορώ να φάω στην εγκυμοσύνη;
- Υπάρχουν άλλες οδηγίες σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών στην εγκυμοσύνη;
Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών στην εγκυμοσύνη;
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πηγές θρεπτικών συστατικών, όπως σιδήρου, πρωτεΐνης και ψευδαργύρου, που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του μωρού. Αρκετά ψάρια εξάλλου περιέχουν Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά, η πρόσληψη των οποίων έχει καταδειχθεί, ότι υποβοηθά την ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων του μωρού.
Υπάρχουν κίνδυνοι για το μωρό, που συνδέονται με την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών;
Κάποια ψάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι ένα στοιχείο, που απαντάται στο νερό ή και στον αέρα σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες. Η παρουσία του στο νερό συνδέεται είτε με φυσικά φαινόμενα (ηφαιστειακές εκρήξεις ή δασικές πυρκαγιές), είτε με βιομηχανική δραστηριότητα.
Η πρόσληψη υδραργύρου δεν έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην υγεία του ενήλικα. Ιδιαίτερες προφυλάξεις σε σχέση με τη λήψη του στοιχείου αυτού συνιστάται να λαμβάνονται από εγκύους ή ακόμα και από γυναίκες, που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη στο άμεσο μέλλον.
Ο υδράργυρος, που λαμβάνεται από την τροφή ενδέχεται να συσσωρευθεί σε βάθος χρόνου στο αίμα. Η υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου στο αίμα της εγκύου είναι δυνατόν μέσω του πλακούντα να περάσει στο έμβρυο και να βλάψει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του και το νευρικό του σύστημα εν γένει.
Ποια ψάρια έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε υδράργυρο;
Τα «αρπακτικά» ψάρια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο και η κατανάλωσή τους αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια ή εν όψει εγκυμοσύνης. Παραδείγματα τέτοιων ψαριών είναι:
- ο ξιφίας
- το σκουμπρί
Από τα «ασφαλή» ψάρια και θαλασσινά πόση ποσότητα μπορώ να φάω στην εγκυμοσύνη;
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration/ F.D.A.) ασφαλής θεωρείται η εβδομαδιαία κατανάλωση έως και 340 γραμμαρίων ψαριών ή θαλασσινών όπως:
- Σολωμός
- Αντζούγια
- Ρέγγα
- Σαρδέλα
- Πέστροφα
- Γλώσσα
- Γαρίδα
- Μπακαλιάρος
- Αχιβάδα
- Καβούρι
- Στρείδι
Ο τόνος σε κονσέρβα συγκαταλέγεται από τον FDA μεταξύ των «ασφαλών» ψαριών για την έγκυο, αν όμως πρόκειται για φρέσκο τόνο, ο οργανισμός αυτός συστήνει η εβδομαδιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα 170 γραμμάρια.
Στις οδηγίες του FDA σχετικά με την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών στην εγκυμοσύνη υπάρχει η υποσημείωση, πως αν η περιεκτικότητα του ψαριού σε υδράργυρο δεν είναι γνωστή, όπως συμβαίνει με το φρέσκο ψάρι, που ψαρεύτηκε από κάποιο γνωστό ή φίλο, ίσως η εβδομαδιαία ποσότητα, που μία έγκυος μπορεί με ασφάλεια να καταναλώσει, να μην είναι φρόνιμο να υπερβαίνει τα 170 γραμμάρια.
Υπάρχουν άλλες οδηγίες σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών στην εγκυμοσύνη;
Ήδη αναφερθήκαμε την αποφυγή κατανάλωσης των ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Πέραν αυτής της οδηγίας, η ασφαλής κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών κατά την εγκυμοσύνη προϋποθέτει επίσης:
- Την αποφυγή κατανάλωσης ωμών ψαριών και θαλασσινών, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν βλαπτικά βακτήρια ή ιούς. Επομένως, ξεχάστε το σούσι.
- Το σωστό μαγείρεμα των ψαριών και των θαλασσινών. Τα ψάρια θεωρούνται καλά ψημένα, όταν η σάρκα τους χωρίζεται σε «νιφάδες», δηλαδή λεπτές και καλά σχηματισμένες «φλούδες» και είναι σε όλη της την έκταση αδιαφανής. Οι γαρίδες είναι καλά μαγειρεμένες, όταν η σάρκα τους έχει λάβει λευκό χρώμα και είναι απόλυτα αδιαφανής. Τα οστρακοειδή θεωρούνται καλά μαγειρεμένα, όταν το κέλυφός τους έχει ανοίξει. Τα οστρακοειδή με κλειστό κέλυφος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνονται.
Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του Mothersblog.gr.
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr