ΚεντρικήΥγεία

Είμαι έγκυος στο πρώτο τρίμηνο και ζαλίζομαι: Να ανησυχήσω;

18/3/2022

  • Είναι συχνή η ζαλάδα στην εγκυμοσύνη;
  • Ποια είναι τα αίτια της ζαλάδας, που εμφανίζονται κατά το πρώτο τρίμηνο;
  • Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου της κύησης, που συνδέονται με την εκδήλωση ζάλης;

Είναι συχνή η ζαλάδα στην εγκυμοσύνη;

Η ζαλάδα είναι ένα από τα συνήθη συμπτώματα, που συνδέονται με την κύηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτή αποτελεί και ένα από τα πρώτα σημεία της κύησης.

Άλλοτε κάποιες γυναίκες αναφέρουν, πως «το δωμάτιο γυρίζει», άλλοτε ένα ξαφνικό αίσθημα αδυναμίας και λιποθυμίας συνοδευόμενο με αστάθεια στη βάδιση ή στην όρθια στάση.
Διάφορα είναι τα αίτια, που υποφώσκουν και συνδέονται με την εκδήλωση ζαλάδας στην εγκυμοσύνη. Τα αίτια αυτά θα μπορούσαμε σχηματικά να τα κατατάξουμε σε 3 κατηγορίες:

  • Αίτια πρώτου τριμήνου
  • Αίτια δευτέρου και τρίτου τριμήνου
  • Αίτια, που εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης
zalada stin egimosini1

Ποια είναι τα αίτια της ζαλάδας, που εμφανίζονται κατά το πρώτο τρίμηνο;

Ήδη από τα αρχόμενα στάδια της κύησης το σώμα αρχίζει να προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση, κατά την οποία θα πρέπει να στηριχθεί όχι μόνον η λειτουργία του ιδίου, αλλά και του αναπτυσσομένου μωρού.

Οι ορμονικές αλλαγές και κυρίως τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης, που καταγράφονται ήδη από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης σε μερικές περιπτώσεις προκαλούν πτώση της αρτηριακής πίεσης με επακόλουθο την εκδήλωση ζάλης, ιδιαίτερα μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή μετά από απότομη έγερση από την καθιστή στάση.

Η πτώση αυτή της πίεσης φαίνεται, ότι οφείλεται εν μέρει στη δράση της προγεστερόνης επί του τοιχώματος των αγγείων, η οποία ακολουθείται από διαστολή τους (μεγαλώνει η διάμετρός τους). Έτσι επιτυγχάνεται μεν αύξηση της ροής του αίματος προς τη μήτρα, ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του μωρού, αλλά μειώνεται έως κάποιο βαθμό η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οπότε και εκδηλώνεται ζάλη.

Το σώμα «αντιρροπεί» το φαινόμενο αυτό δια της αύξησης του όγκου του αίματος. Όμως, ειδικά στα πρώτα στάδια της κύησης ο αντιρροπιστικός αυτός μηχανισμός ενδέχεται να μην έχει προλάβει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Έτσι αρκετές γυναίκες αναφέρουν ζαλάδες ήδη από τότε.

Ζάλη στα πρώτα στάδια της κύησης συχνά συνδέεται και με την ναυτία και την τάση προς έμετο, που πολλές γυναίκες αναφέρουν τότε. Η συχνότητα της εμφάνισης ναυτίας με ή χωρίς επεισόδια εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυμαίνεται ανάλογα με τη μελέτη μεταξύ του 50% και του 90% των κυήσεων. Υπάρχει δε η εκτίμηση πως περίπου στο 35% των εγκύων, που παρουσιάζουν ναυτίες με επεισόδια εμέτου, η ένταση των συμπτωμάτων είναι τέτοια, που να οδηγεί σε περιορισμό της κοινωνικής και επαγγελματικής δραστηριότητας.

Σε γενικές γραμμές, τα πρώτα συμπτώματα ναυτίας εμφανίζονται μεταξύ της 9ης και 10ης εβδομάδας της κύησης, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστούν και νωρίτερα. Συνήθως η κορύφωση των συμπτωμάτων λαμβάνει χώρα μεταξύ της 11ης και 13ης εβδομάδας, ενώ η λύση τους εντοπίζεται μεταξύ της 12ης και της 14ης εβδομάδας της κύησης. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό 1% με 10% των κυήσεων στις οποίες η συμπτωματολογία μπορεί να επιμείνει μέχρι και τις 20 με 22 εβδομάδες της κύησης.

zalada stin egimosini2

Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου της κύησης, που συνδέονται με την εκδήλωση ζάλης;

Μία παθολογική κατάσταση, που εκδηλώνεται στο πρώτο τρίμηνο, συνδέεται με την εκδήλωση ζαλάδας και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας είναι η έκτοπη κύηση (ή εξωμήτρια κύηση). Στις περιπτώσεις αυτές το έμβρυο, που προέκυψε από τη γονιμοποίηση του ωαρίου, δεν εμφυτεύθηκε εντός της μήτρας, αλλά εκτός αυτής και συνηθέστερα στη σάλπιγγα.

Η κύηση αυτή δεν είναι βιώσιμη, αλλά η ύπαρξή της ενδέχεται να συνδεθεί με κολπική αιμόρροια και κοιλιακό άλγος. Αν μάλιστα επέλθει και ρήξη («σπάσιμο») της εξωμήτριας κύησης, τότε προκαλείται εσωτερική αιμορραγία. Εξαιτίας της απότομης απώλειας αίματος η γυναίκα συχνά αναφέρει λιποθυμικές τάσεις και ζάλη. Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία επειγόντως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Σε ποια σημεία του προσώπου μπορείτε να βάλετε το bronzer;

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Στο Αίθριο Της Λότζια

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana