ΚεντρικήΥγεία

Διατροφή για ουρικό οξύ: Τι επιτρέπεται και τι όχι – Ενδεικτικό μενού ημέρας

2/3/2022

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που εμφανίζεται όταν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα προκαλούν τον σχηματισμό και τη συσσώρευση κρυστάλλων μέσα και γύρω από μια άρθρωση.

Το ουρικό οξύ παράγεται όταν ο οργανισμός διασπά μια χημική ουσία, που ονομάζεται πουρίνη. Η πουρίνη υπάρχει φυσικά στο σώμα, αλλά βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα. Το ουρικό οξύ αποβάλλεται από το σώμα με τα ούρα.

Μια διατροφή ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα. Η διατροφή για την ουρική αρθρίτιδα δεν είναι θεραπεία. Αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας και να επιβραδύνει την εξέλιξη της βλάβης των αρθρώσεων.

Τα άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ, που ακολουθούν δίαιτα για ουρική αρθρίτιδα, γενικά εξακολουθούν να χρειάζονται φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου και για την μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Ουρικό οξύ: Στόχοι της διατροφής για ουρική αρθρίτιδα

Μια δίαιτα ουρικής αρθρίτιδας έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να:

  • αποκτήστε υγιές βάρος και καλές διατροφικές συνήθειες
  • αποφύγετε μερικές, αλλά όχι όλες, τροφές με πουρίνες
  • συμπεριλάβετε μερικές τροφές που μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα ουρικού οξέος

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να τρώτε μέτριες μερίδες υγιεινών τροφών.

Οι γενικές αρχές μιας δίαιτας για ουρική αρθρίτιδα ακολουθούν τις τυπικές συστάσεις υγιεινής διατροφής:

Απώλεια βάρους

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Έρευνες υποδεικνύουν ότι η μείωση του αριθμού των θερμίδων και η απώλεια βάρους (ακόμα και χωρίς δίαιτα περιορισμένης σε πουρίνες) μειώνουν το ουρικό οξύ και μειώνουν τον αριθμό των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Η απώλεια βάρους μειώνει επίσης τη συνολική πίεση στις αρθρώσεις.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και περιορίστε την κατανάλωση φυσικών γλυκών χυμών φρούτων.

Νερό

Μείνετε καλά ενυδατωμένοι πίνοντας αρκετό νερό κάθε μέρα.

Λίπη

Μειώστε τα κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας, λιπαρά πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Πρωτεΐνες

Εστιάστε στο άπαχο κρέας και τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τις φακές ως πηγές πρωτεΐνης.

Οι συστάσεις για συγκεκριμένα τρόφιμα, ή συμπληρώματα περιλαμβάνουν:

Οργανικά κρέατα

Αποφύγετε κρέατα όπως το συκώτι, τα νεφρά και τα γλυκάδια, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα πουρίνης και αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα.

Κόκκινο κρέας

Περιορίστε τα μεγέθη μερίδων βόειου, αρνίσιου και χοιρινού κρέατος.

Θαλασσινά

Μερικοί τύποι θαλασσινών (όπως ο γαύρος, τα οστρακοειδή, οι σαρδέλες και ο τόνος) έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες από άλλα είδη. Ωστόσο, τα γενικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων για τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Μέτριες μερίδες ψαριού μπορεί να είναι μέρος μιας δίαιτας για ουρική αρθρίτιδα.

Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ή επαναλαμβανόμενων κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Αλκοόλ

Η μπύρα και τα αποσταγμένα ποτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και επαναλαμβανόμενων κρίσεων. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Αποφύγετε το αλκοόλ κατά τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας και περιορίστε το αλκοόλ, ειδικά την μπύρα, μεταξύ των κρίσεων.

Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά

Περιορίστε ή αποφύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά. Περιορίστε την κατανάλωση φυσικών γλυκών χυμών φρούτων.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν ένα συμπλήρωμα 500 mg βιταμίνης C ταιριάζει στη διατροφή και το φαρμακευτικό σας πρόγραμμα.

Καφές

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο, ειδικά ο κανονικός καφές με καφεΐνη, μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μην είναι κατάλληλη εάν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το πόσο καφέ κάνει να πίνετε.

Κεράσια

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Ουρικό οξύ: Ενδεικτικό μενού ημέρας για διατροφής ουρικής αρθρίτιδας

Δείτε τι μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας:

Πρωινό

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, χωρίς ζάχαρη με άπαχο, ή γάλα χαμηλών λιπαρών
  • 1 φλιτζάνι φρέσκες φράουλες
  • Καφές
  • Νερό

Μεσημεριανό

  • Ψητές φέτες στήθους κοτόπουλου (60 γρ.) σε ρολό πίτας ολικής αλέσεως με μουστάρδα
  • Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με λαχανικά με 1 κουταλιά της σούπας ξηρούς καρπούς και ξύδι μπαλσάμικο και ντρέσινγκ ελαιόλαδου
  • Αποβουτυρωμένο, ή με χαμηλά λιπαρά γάλα ή νερό
  • Απογευματινό σνακ
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα κεράσια
  • Νερό

Βραδινό

  • Ψημένος σολομός (85-115 γρ.)
  • Πράσινα φασόλια (βραστά, ή στον ατμό)
  • 1/2 έως 1 φλιτζάνι ζυμαρικά ολικής αλέσεως με ελαιόλαδο και πιπέρι-λεμόνι
  • Νερό
  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο πεπόνι
  • Ρόφημα χωρίς καφεΐνη, όπως τσάι από βότανα

Αποτελέσματα

Μια δίαιτα ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να περιορίσει το ουρικό οξύ. Ωστόσο δεν θα μειώσει τη συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα σας, ούτε θα θεραπεύσει την ουρική αρθρίτιδα χωρίς φάρμακα. Αλλά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του αριθμού των κρίσεων και να περιορίσει τη σοβαρότητά τους.

Ακολουθώντας μια δίαιτα για την ουρική αρθρίτιδα, μαζί με τον περιορισμό των θερμίδων και την τακτική άσκηση, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας, βοηθώντας σας να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έως τις 31 Αυγούστου οι αιτήσεις για το ΠΜΣ “Οικονομική και Επιχειρησιακή Στρατηγική” του Πανεπιστημίου Πειραιώς

xristiana

Άσθμα: Η βιταμίνη που βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των κρίσεων

xristiana

Επιστροφή στην πόλη: 5 πολύτιμα tips για να διατηρήσεις το μαύρισμά σου εβδομάδες μετά το καλοκαίρι

xristiana