28/3/2022
Τι αποκαλύπτει νέα, πολυετής μελέτη για όσους έχουν δυσλιπιδαιμία ή ακόμα και αυξημένο σάκχαρο ως νεαροί ενήλικες. Τι κίνδυνο διατρέχουν. Τι λένε οι ερευνητές.
Το τελευταίο πράγμα που απασχολεί έναν νέο ο οποίος έχει μπει στα 30 του χρόνια είναι αν θα πάθει νόσο Αλτσχάιμερ μεγαλώνοντας. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως είναι αυτό ακριβώς που θα έπρεπε να κάνει.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανακάλυψαν πως οι ηλικιωμένοι που εκδηλώνουν νόσο Αλτσχάιμερ, είναι πιθανότερο να αντιμετώπιζαν πρόβλημα δυσλιπιδαιμίας στα 35 τους. Ειδικότερα, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσίαζαν:
- Χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL)
- Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
Οι ηλικιωμένοι με νόσο Αλτσχάιμερ είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να παρουσίαζαν πρόβλημα με το σάκχαρό τους στην ίδια ηλικία. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τη σημασία του τακτικού τσεκάπ σε όλη τη διάρκεια της ζωής, λένε οι ερευνητές.
«Η δυσλιπιδαιμία και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου αποτελούν τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ. Οι περισσότερες έως τώρα έρευνες, όμως, είχαν διεξαχθεί σε μεσήλικες και ηλικιωμένους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Lindsay Farrer, καθηγητής Γενετικής, Ιατρικής & Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο.
Αποδεικνύεται, όμως, πως «οι συσχετίσεις αυτές αρχίζουν πολύ νωρίτερα στη ζωή», πρόσθεσε. «Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο και είναι πολύ σημαντικό. Υποδηλώνει ότι πρέπει να αρχίζουμε να ελέγχουμε την υγεία μας νωρίς στην ενήλικη ζωή. Και αυτό, διότι η πρόληψη είναι το μοναδικό φάρμακο που προς το παρόν υπάρχει για τη νόσο».
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 4.932 εθελοντές, οι οποίοι είχαν ηλικία 35 ετών και άνω κατά την έναρξή της. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 37,6 χρόνια κατά μέσον όρο. Ανά τετραετία, στο διάστημα αυτό, τους υπέβαλλαν σε λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις, ελέγχοντας μεταξύ άλλων:
- Την χοληστερόλη (ολική, καλή ή HDL και κακή ή LDL)
- Τα τριγλυκερίδια
- Την γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος
- Την αρτηριακή πίεση
- Τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
- Το αν κάπνιζαν και πόσο
Στην παρούσα ανάλυση, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα ευρήματα των εξετάσεων στις ηλικίες 35-50 ετών, 51-60 ετών και 61-70 ετών. Όπως διαπίστωσαν, στις ηλικίες 35 έως 50 ετών:
- Κάθε αύξηση των τριγλυκεριδίων κατά 15 mg/dl συνοδευόταν από αύξηση κατά 33% του κινδύνου αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ
- Κάθε αύξηση της γλυκόζης (σακχάρου) κατά 15 mg/dl σχετιζόταν με αύξηση κατά 15% του κινδύνου αναπτύξεως της νόσου
- Κάθε αύξηση της καλής (ή HDL) χοληστερόλης κατά 15 mg/dl συνοδευόταν από μείωση κατά 15% του κινδύνου αναπτύξεως της νόσου
Οι αυξήσεις στον κίνδυνο ήταν παραπλήσιες στις ηλικίες 51 έως 60 ετών, με τη διαφορά ότι η αύξηση στην HDL τον μείωνε κατά 18%.
Τι να κάνετε
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia. Τα ευρήματά της σημαίνουν πως καλό είναι να κάνετε ιατρικό τσεκάπ μία φορά τον χρόνο μετά τα 30 σας, συνιστά ο Dr. Farrer. Αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνει μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων αίματος (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) αλλά και της γλυκόζης αίματος.
Καλό είναι επίσης να προσπαθήσετε να γυμνάζεστε περισσότερο και να τρέφεστε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η ηλικία και η γενετική προδιάθεση», είπε. «Γι’ αυτούς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Επομένως η συστηματική γυμναστική και η προσεγμένη διατροφή καθίστανται ακόμα πιο σημαντικά μέτρα πρόληψης».
Πηγή: https://www.iatropedia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com