8/3/2022
- Τι είναι η δυσκοιλιότητα;
- Ποια είναι τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας;
- Αιτίες της δυσκοιλιότητας στα παιδιά
- Πώς να θεραπεύσετε τη δυσκοιλιότητα του παιδιού σας
- Πώς να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα
- Ποιες είναι οι επιπλοκές της δυσκοιλιότητας;
- Μπορεί να προληφθεί η δυσκοιλιότητα;
- Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό του παιδιού μου;
Τι είναι η δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα είναι όταν ένα παιδί έχει πολύ σκληρά κόπρανα, και έχει λιγότερες κινήσεις του εντέρου από ό, τι συνήθως κάνει. Η δυσκοιλιότητα είναι συχνή στην παιδική ηλικία, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά εκπαιδεύονται στην τουαλέτα σε ηλικία περίπου 2 έως 3 ετών.
Ποια είναι τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας;
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λίγο διαφορετικά σε κάθε παιδί. Μπορούν να περιλαμβάνουν:
- Δεν έχουν μια κίνηση του εντέρου για λίγες ημέρες σκληρά, ξηρά κόπρανα
- Έχουν κοιλιακό φούσκωμα, κράμπες, ή πόνο
- Δεν πεινάνε
- Εμφάνιση σημαδιών της προσπάθειας να κρατήσουν τα κόπρανα , όπως σφίξιμο δοντιών, συμπιέζοντας τους γλουτούς μαζί, κόκκινο πρόσωπο
- Μικρά σημάδια από υγρά ή μαλακά κόπρανα σε εσώρουχα παιδιού
Αιτίες της δυσκοιλιότητας στα παιδιά
Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά έχει πολλές πιθανές αιτίες. Μερικές φορές δεν υπάρχει προφανής λόγος.
Μερικές από τις πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
- Δεν τρώνε αρκετά τρόφιμα με πολλές ίνες όπως φρούτα και λαχανικά
- Δεν πίνουν αρκετά υγρά
- Αίσθημα πίεσης ή τακτική διακοπή κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης με τουαλέτα
- Αίσθημα ανησυχίας ή άγχους για κάτι – όπως μετακόμιση σπιτιού, την άφιξη ενός νέου μωρού, ή την έναρξη του βρεφικού σταθμού ή του σχολείου
Αν το παιδί σας έχει δυσκοιλιότητα, μπορεί να το βρει επώδυνο να προσπαθήσει. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο. Όσο πιο πολύ καθυστερεί, τόσο πιο πολύ χειροτερεύει η δυσκοιλιότητα.
Πώς να θεραπεύσετε τη δυσκοιλιότητα του παιδιού σας
Η θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας. Όσο περισσότερο το παιδί σας έχει δυσκοιλιότητα, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι για αυτό να γυρίσει πίσω στο φυσιολογικό, έτσι να βεβαιωθείτε ότι έχετε βοήθεια νωρίς.
Τα καθαρτικά συχνά συνιστώνται για παιδιά που τρώνε στερεά τρόφιμα, παράλληλα με τη διατροφή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες για να δουλέψουν οι θεραπείες, αλλά συνεχίστε να προσπαθείτε μέχρι να το κάνουν. Θυμηθείτε ότι η καθαρτική θεραπεία μπορεί να κάνει την υπερχείλιση του παιδιού σας να λερωθεί χειρότερα πριν γίνει καλύτερη.
Μόλις αντιμετωπισθεί η δυσκοιλιότητα του παιδιού σας, είναι σημαντικό να το σταματήσετε να επανέρχεται. Ένα γενικός ιατρός ή παιδίατρος μπορεί να συμβουλεύσει το παιδί σας να συνεχίζει να παίρνει καθαρτικά για λίγο για να βεβαιωθείτε ότι τα κακάκια τους παραμένουν αρκετά μαλακά για να τα σπρώχνει έξω τακτικά.
Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με λεπτότητα
Το να έχει δυσκοιλιότητα και να λερώνει τα ρούχα του δεν είναι κάτι που το παιδί σας το κάνει επίτηδες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να διασταυρωθείτε μαζί του.
Μπορεί και οι δύο να βρείτε την κατάσταση αγχωτική, αλλά η ήρεμη αντιμετώπιση και υπομονή είναι η καλύτερη στάση για να βοηθήσει το παιδί σας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Πώς να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα
- Δώστε στο παιδί σας μια ποικιλία από τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι μια καλή πηγή ινών.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι σωματικά ενεργό.
- Βάλτε το παιδί σας σε μια ρουτίνα της τακτικής να κάθεται στην τουαλέτα μετά από γεύματα ή πριν από το κρεβάτι, και να το επαινέσετε αν τα καταφέρει.
- Ρωτήστε αν αισθάνονται ανήσυχα για τη χρήση της τουαλέτας- μερικά παιδιά δεν θέλουν να κάνουν κακά σε ορισμένες καταστάσεις, όπως στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο.
- Μείνετε ήρεμοι και καθησυχαστικοί, έτσι ώστε το παιδί σας να μην βλέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα ως μια αγχωτική κατάσταση – θέλετε το παιδί σας να δει τη δυσκοιλιότητα ως ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής, όχι κάτι να ντρέπεται.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως:
Αλλαγές διατροφής
Συχνά κάνοντας αλλαγές στη διατροφή του παιδιού σας θα βοηθήσει τη δυσκοιλιότητα. Βοηθήστε το παιδί σας να φάει περισσότερες φυτικές ίνες:
- Προσθέτοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά
- Προσθέτοντας περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και ψωμιά. Ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων για τρόφιμα που έχουν περισσότερες φυτικές ίνες.
- Τέτοια τρόφιμα είναι
- Ψωμί ολικής αλέσεως, ψωμί τύπου granola, μαφίνες σιταριού, βάφλες ολικής αλέσεως, ποπ κορν
- Δημητριακά πίτουρα, σιτάρι τεμαχισμένο, βρώμη, granola, πίτουρο βρώμης
- 100% πίτουρο δημητριακό
- Παντζάρια, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, καλαμπόκι, πράσινα φασόλια, πράσινα μπιζέλια, βελανίδι και κολοκύθι, σπανάκι, πατάτα με δέρμα, αβοκάντο
- Μήλα με φλούδα, χουρμάδες, παπάγια, μάνγκο, νεκταρίνια, πορτοκάλια, αχλάδια, ακτινίδια, φράουλες, κομπόστα μήλου, σμέουρα, βατόμουρα, σταφίδες
- Δαμάσκηνα, ξερά σύκα
- Υποκατάστατα κρέατος
- Φιστικοβούτυρο, ξηροί καρποί
- Φουρνισμένα φασόλια, μαυρομάτικα φασόλια
Άλλες αλλαγές διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν περιλαμβάνουν το παιδί σας να πίνει περισσότερα υγρά, ειδικά νερό, ο περιορισμός των ταχυφαγείων και των πρόχειρων τροφών που είναι συχνά υψηλά σε λιπαρά. ο περιορισμός των ποτών με καφεΐνη, όπως σόδα και τσάι και ο περιορισμός του πλήρους γάλακτος σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.
Είναι επίσης καλή ιδέα να τρώει το παιδί σας γεύματα σε κανονικό πρόγραμμα. Τρώγοντας ένα γεύμα θα προκαλέσει συχνά μια κίνηση του εντέρου μέσα σε 30 έως 60 λεπτά. Σερβίρετε πρωινό νωρίς. Αυτό θα δώσει στο παιδί σας χρόνο για να έχει μια κίνηση του εντέρου στο σπίτι πριν σπεύσει μακριά στο σχολείο.
Περισσότερη άσκηση
Έχοντας το παιδί σας να κάνει περισσότερη άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα. Η άσκηση βοηθάει στην πέψη. Βοηθά τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνουν τα έντερα για να ωθήσουν την τροφή προς τα εμπρός καθώς χωνεύεται Βάλτε το παιδί σας να βγει έξω και να παίξει, αντί να βλέπει τηλεόραση ή να κάνει άλλες δραστηριότητες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Καλές συνήθειες εντέρου
Προσπαθήστε να βάλετε το παιδί σας σε μια συνηθισμένη συνήθεια τουαλέτας. Βάλτε το παιδί σας να καθίσει στην τουαλέτα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό αμέσως μετά από ένα γεύμα.. Μη θυμώνετε με το παιδί σας που δεν έχει κίνηση εντέρου. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα ανταμοιβής για να το κάνετε διασκεδαστικό. Δώστε αυτοκόλλητα ή άλλα μικρά κεράσματα. Ή να κάνετε αφίσες που δείχνουν την πρόοδο του παιδιού σας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οι αλλαγές μπορεί να μην βοηθήσουν. Αν ναι, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση καθαρτικών ,μαλακτικών κοπράνων ή κλύσμα. Αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αν συνιστάται από τον γιατρό του παιδιού σας. Μην τα χρησιμοποιήσετε χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό του παιδιού σας.
Ποιες είναι οι επιπλοκές της δυσκοιλιότητας;
Τα σκληρά κόπρανα μπορούν να ερεθίσουν ή να σχίσουν την επένδυση του πρωκτού (πρωκτικές σχισμές). Αυτό καθιστά επώδυνο να έχει μια κίνηση του εντέρου. Το παιδί σας μπορεί να αποφύγει μια κίνηση του εντέρου επειδή πονάει. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.
Μπορεί να προληφθεί η δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προληφθεί με την κατανόηση των χρόνων όπου μπορεί να συμβεί, και κάνοντας τις κατάλληλες αλλαγές. Για παράδειγμα, όταν τα μωρά αρχίζουν να τρώνε στερεά τροφή, μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί η νέα τους δίαιτα δεν περιέχει αρκετές ίνες. Μπορείτε να προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή του μωρού σας δίνοντας λαχανικά και φρούτα. Ή δοκιμάστε δημητριακά ολικής άλεσης ή δημητριακά πολλαπλών κόκκων.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τουαλέτας. Τα παιδιά που δεν τους αρέσει να χρησιμοποιούν μια κανονική τουαλέτα και προτιμούν το σκαμνί τους. Αυτό προκαλεί δυσκοιλιότητα.
Όλα τα παιδιά θα πρέπει να πάρουν τη σωστή ποσότητα ινών και υγρών. Άλλα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι το παιδί σας έχει:
- Τακτική πρόσβαση σε μπάνιο
- Αρκετός χρόνος για την τουαλέτα
- Τακτική σωματική άσκηση
- Οι ίδιες αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας μπορεί επίσης να βοηθήσει να σταματήσει αυτό να συμβεί.
Ζώντας με δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι είτε βραχυπρόθεσμη (οξεία) ή μακροπρόθεσμη (χρόνια). Τα παιδιά με εντερικές παθήσεις μπορεί να έχουν χρόνια προβλήματα δυσκοιλιότητας. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα είναι μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση. Αν το παιδί σας έχει χρόνια δυσκοιλιότητα, εργαστείτε με τον γιατρό σας. Μαζί μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο φροντίδας που είναι κατάλληλο για το παιδί σας.
Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό του παιδιού μου;
Καλέστε τον γιατρό του παιδιού σας αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τις συνήθειες ή τα πρότυπα του εντέρου του παιδιού σας. Μιλήστε με τον γιατρό του παιδιού σας αν το παιδί σας:
- Έχει δυσκοιλιότητα για περισσότερο από 2 εβδομάδες
- Δεν μπορεί να κάνει κανονικές δραστηριότητες λόγω της δυσκοιλιότητας
- Έχει υγρό ή μαλακή διαρροή έξω από τον πρωκτό
- Έχει μικρά, επώδυνα σημεία στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό (πρωκτικές σχισμές)
- Έχει κόκκινες, πρησμένες φλέβες (αιμορροΐδες) στο ορθό
- Έχει πόνο στην κοιλιά, πυρετό ή έμετο
Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr