ΚεντρικήΥγεία

Επιλόχεια τριχόπτωση: Τι είναι, γιατί συμβαίνει, πόσο διαρκεί

20/2/2022

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που πραγματικά δεν θα σκεφτείτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ούτε μόλις φέρετε στον κόσμο το μωρό σας. Η τριχόπτωση θα αρχίσει να σας απασχολεί τη στιγμή που θα δείτε μια χούφτα τρίχες να πέφτουν στην μπανιέρα και να φράζουν το σιφόνι. Αυτό το στάδιο ξεκινά κατά το τέταρτο τρίμηνο και ενώ μπορεί να φαίνεται ότι χάνετε τεράστιες ποσότητες μαλλιών, η απώλεια τριχών μετά τον τοκετό πιθανότατα να μην είναι συνεχής και δεν θα προκαλέσει μόνιμα φαλακρά σημεία.

Πότε θα σταματήσει λοιπόν, η επιλόχεια τριχόπτωση; Συνήθως, συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και ένα χρόνο μετά τον τοκετό. Μάθετε παρακάτω γιατί εμφανίζεται η τριχόπτωση μετά τον τοκετό και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Επιλόχεια τριχόπτωση – Γιατί πέφτουν τα μαλλιά

epiloxia trixoptosi 2

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα μετά την εγκυμοσύνη. Οι δερματολόγοι το αναφέρουν ως υπερβολική τριχόπτωση και προκαλείται από τις διακυμάνσεις των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό μπορεί κανείς να πει ότι είναι πραγματικά “τζόκερ”, μιας και δεν εμφανίζεται σε κάθε νέα μαμά, ενώ αν μια γυναίκα βιώσει απώλεια τριχών στην μία εγκυμοσύνη, μπορεί να μην βιώσει στην δεύτερη. Οι νέες μαμάδες μπορεί να παρηγορούνται από το γεγονός ότι η τριχόπτωση μετά τον τοκετό δεν είναι ασυνήθιστη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, επηρεάζει το 40% έως 50% όλων των γυναικών.

Ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας έχει τρία στάδια: την αναγένη που είναι η φάση της ανάπτυξης, την καταγενή που είναι ένα μεταβατικό στάδιο, και την τελογενή που είναι η φάση που που η τρίχα απελευθερώνεται και πέφτει.

Συνήθως το 85% με 95% των τριχών της κεφαλής στη γυναίκα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην αναγενή φάση (αναπτύσσονται) και μόλις το 5% με 15% των τριχών βρίσκονται στην καταγενή φάση (αναπαύονται), στο τέλος της οποίας πέφτουν συνήθως στο χτένισμα ή το λούσιμο. Μία γυναίκα χάνει κατά μέσο όρο περίπου 100 τρίχες την ημέρα.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας, τον οποίον περιγράψαμε επηρεάζεται από τις ορμόνες, που κυκλοφορούν στο αίμα της γυναίκας. Τα οιστρογόνα, των οποίων τα επίπεδα στο αίμα της εγκύου είναι ιδιαίτερα υψηλά, παρατείνουν τη φάση ανάπτυξης των τριχών. Συνεπώς περισσότερες τρίχες βρίσκονται συγχρόνως στη φάση ανάπτυξης και τα μαλλιά της εγκύου δείχνουν πιο πυκνά και υγιή.

Μετά τον τοκετό όμως τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα της γυναίκας εμφανίζουν δραματική πτώση. Η μεταβολή αυτή των επιπέδων των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα την απότομη είσοδο μεγάλου ποσοστού των τριχών στην καταγενή φάση και στη συνέχεια στην τελογενή φάση και την πτώση τους. Έτσι η γυναίκα παρατηρεί μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών κατά το βούρτσισμα ή το λούσιμο.

Πόσα μαλλιά χάνει μια γυναίκα μετά τον τοκετό

Μια γυναίκα μετά τον τοκετό, χάνει αρκετά μαλλιά (όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί), όμως δεν χρειάζεται να ανησυχήσει μιας και όπως αναφέραμε, αυτή η φάση δεν διαρκεί για πάντα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την επιλόχεια τριχόπτωση

Ευεργετική επίδραση στην υγεία των μαλλιών έχει η σωστή διατροφή. Φαίνεται πως μια δίαιτα πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, αφενός προστατεύει του θύλακες των τριχών, αφετέρου προάγει τη δημιουργία νέων τριχών στη θέση αυτών, που έπεσαν. Επίσης χρήσιμα είναι και συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και Ε καθώς και ψευδάργυρο, αλλά και σίδηρο.

Τριχόπτωση μετά τη γέννα – Ποιες βιταμίνες είναι καλύτερες

epiloxia trixoptosi 1

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί πραγματικά η τριχόπτωση μετά τον τοκετό, δεν υπάρχει επίσης τίποτα που θα βοηθήσει με μαγικό τρόπο τα μαλλιά να ξαναβγούν μόλις αρχίσουν να πέφτουν. Πολλές νέες μαμάδες, ωστόσο, αναζητούν φυσικές θεραπείες κατά της τριχόπτωσης, όπως βιταμίνες και συμπληρώματα για να βοηθήσουν τα πράγματα.

Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιεσδήποτε βιταμίνες ή συμπληρώματα – ειδικά εάν θηλάζετε

Οι νέες μαμάδες μπορεί να θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις προγεννητικές βιταμίνες τους ή να επενδύσουν σε ένα συμπλήρωμα που βοηθά την ενίσχυση μαλλιών, δέρματος και νυχιών.

Ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας σε αυτό ή του δερματολόγου σας. Εκείνοι και μόνο εκείνοι, θα σας πουν όχι μόνο ποιες βιταμίνες είναι κατάλληλες αλλά σε τι ποσότητα θα τις καταναλώνετε. Ποτέ μην λαμβάνετε φαρμακευτικά σκευάσματα πριν να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Πρόληψη για την επιλόχεια τριχόπτωση

epiloxia trixoptosi 4

Photo by Element5 Digital on Unsplash

Αν και είναι αδύνατο να εμποδίσετε τις ορμόνες να προκαλέσουν τριχόπτωση, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε – εκτός από τις βιταμίνες – για να δυναμώσετε τα μαλλιά σας. Πρώτα από όλα, βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλή τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Αν ψάχνετε για καλό σαμπουάν που θα αντιμετωπίζει την τριχόπτωση, διαλέξτε ένα που προσθέτει όγκο. Τα σαμπουάν και τα μαλακτικά που δίνουν όγκο συχνά περιέχουν πρωτεΐνες που καλύπτουν τον άξονα τριχών κάνοντάς τις να φαίνονται πιο γεμάτες. Τα μαλακτικά που έχουν σχεδιαστεί για λεπτά μαλλιά επίσης, θα βοηθήσουν μιας και έχουν σχεδιαστεί για να μην βαραίνουν τα μαλλιά.

Αποφύγετε τις πλεξούδες ή τις σφιχτές αλογοουρές γιατί αποδυναμώνουν τη ρίζα της τρίχας. Χτενίστε τα τακτικά και αφήστε τα ελεύθερα. Αν πάλι δεν μπορείτε να έχετε τα μαλλιά σας ελεύθερα, χρησιμοποιείστε ένα κλάμερ ή ένα σπειρωτό κοκκαλάκι που δεν θα σπάσει τις τρίχες σας.

Να θυμάστε να κρατάτε τα μαλλιά σας ενυδατωμένα με εκχύλισμα και αιθέρια έλαια όπως λάδι καρύδας, καστορέλαιο, ελαιόλαδο και λάδι αργκάν.

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι φυσιολογική, αλλά εάν είναι επίμονη ή δεν βελτιώνεται, μπορεί να είναι καιρός να επισκεφτείτε τον δερματολόγο ή το γιατρό σας. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως η αναιμία ή τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.

Mε πληροφορίες από: mom.com /συμβουλές του γυναικολόγου, Μενέλαου Λυγνού

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Την 1η Φεβρουαρίου, Δίπλα Από Το Σχολείο Που Δολοφονήθηκε Ο Άλκης

xristiana

Κροκέτες τυριού 

xristiana

Το αρχαίο λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και βοηθά στο αδυνάτισμα

xristiana