ΚεντρικήΥγεία

Αναπνέεις από το στόμα στον ύπνο; Ο κίνδυνος και πώς θα το διορθώσεις

4/2/2022

Το ότι δεν ροχαλίζεις κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν σημαίνει πως αναπνέεις σωστά.  Μάθε να αναπνέεις σωστά και απόλαυσε τον καλύτερο ύπνο που έκανες ποτέ.

Ο τρόπος που κοιμόμαστε το βράδυ φανερώνει και πόσο (ή αν) ξεκουραζόμαστε. Κι ενώ μπορεί να έχεις διαβάσει πολλά για το κατάλληλο στρώμα και το ιδανικό μαξιλάρι, η αναπνοή σου αποτελεί βασικό στοιχείο για να …κοιμάσαι σαν πουλάκι.

Η αναπνοή από τη μύτη θεωρείται εδώ και χρόνια ανώτερη από την αναπνοή από το στόμα. Αν το καλοσκεφτείς όμως λίγοι εκπαιδεύονται για τις τεχνικές αναπνοής από τη μύτη, τεχνικές που βοηθούν στην ηρεμία, την αποφόρτιση και την γενικότερη ευημερία μας. 

Γιατί έχει σημασία πώς αναπνέουμε;

Το σώμα μας φροντίζει την αναπνοή μας αυτόματα, οπότε θα νομίζει κανείς ότι θα έπρεπε να αναπνέουμε με τον καλύτερο τρόπο. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. «Κάθε φορά που χρειάζεται να αναπνεύσουμε, το κάνουμε ασυνείδητα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να το κάνουμε ακατάλληλα ή αναποτελεσματικά, και αυτό θα μπορούσε να είναι η συνήθεια μας», λέει ο James Nestor, συγγραφέας του βιβλίου Breath: The New Science of a Lost Art. «Και μετά κουβαλάμε αυτή τη συνήθεια μαζί μας όλη μας τη ζωή και μπορεί να υποφέρουμε από μερικές πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας, αν δεν αναπνέουμε σωστά».

Και το χειρότερο απ’ όλα είναι πως αυτό είναι ένα μοναδικό ανθρώπινο πρόβλημα. «Είμαστε οι χειρότεροι αναπνέοντες στο ζωικό βασίλειο», λέει ο Nestor. «Αν δεν με πιστεύετε, πηγαίνετε στην άγρια ​​φύση και δείτε πώς αναπνέουν τα ζώα. Αν κοιτάξετε τα πρωτεύοντα θηλαστικά, εισπνέουν  από το  στομάχι τους. Αναπνέουν πολύ ρευστά, πολύ ήρεμα. Αν κοιτάξετε ένα τσιτάχ που τρέχει με 100 χιλιόμετρα την ώρα, αναπνέει από τη μύτη του πολύ ήρεμα».

Γιατί είναι καλύτερο να αναπνέουμε από τη μύτη;

Η μηχανική της αναπνοής σημαίνει ότι ο αέρας που εισέρχεται από τη μύτη είναι διαφορετικός από τον αέρα από το στόμα. «Ο λόγος για τον οποίο αυτό είναι τόσο σημαντικό είναι επειδή όταν αναπνέετε από τη μύτη, πιέζετε αέρα μέσα από όλες αυτές τις πολύ περίπλοκες δομές. Και καθώς αυτός ο αέρας ωθείται μέσα από αυτές τις δομές, θερμαίνεται, υγραίνεται, πιέζεται και φιλτράρεται», λέει ο Nestor. «Έτσι, αυτός ο αέρας, όταν φτάσει στους πνεύμονές σας, μπορεί να “μεταφορτωθεί” πολύ πιο εύκολα στην κυκλοφορία του αίματός σας. Μπορούμε να εξαγάγουμε περίπου 20% περισσότερο οξυγόνο αναπνέοντας από τη μύτη μας από όσο μπορούμε να αναπνέουμε από το στόμα μας».

Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να αναπνέει από τη μύτη

Μερικοί άνθρωποι που αναπνέουν από το στόμα το κάνουν λόγω σοβαρής βλάβης στη μύτη, όπως εκτροπή του διαφράγματος ή ρινικών πολύποδων, υποστηρίζουν οι γιατροί. Η μύτη μας θα ανταποκριθεί σε αυτό που της δίνεται. Οι μύτες μας καλύπτονται με στυτικό ιστό. Όσο περισσότερο αναπνέουμε από το στόμα, τόσο περισσότερο αυτός ο ιστός θα παραμείνει κλειστός. Όσο περισσότερο αρχίζουμε να αναπνέουμε από τη μύτη, τόσο περισσότερο ανοίγει αυτός ο ιστός. Είναι πραγματικά ένα όργανο ,χρησιμοποίησέ το σωστά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η εκπαίδευση της αναπνοής μας είναι αρκετά εύκολη: όταν παρατηρήσεις ότι αναπνέεις από το στόμα, κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να κλείσεις το στόμα σου και να αναπνεύσεις από τη μύτη. Ωστόσο, η αναπνοή από τη μύτη ενώ κοιμόμαστε είναι διαφορετική υπόθεση. Ένα πράγμα που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να τοποθετήσεις ένα μικρό κομμάτι χειρουργικής ταινίας πάνω από τα χείλη σου όταν πηγαίνεις για ύπνο.

«Μου είπαν πως μια ερευνήτρια του Στάνφορντ το συστήνει σε όλους τους ασθενείς της», λέει ο Nestor. «Eίναι το μόνο hack  που έχω ακούσει από κυριολεκτικά χιλιάδες ανθρώπους». Εάν δεν είσαι βέβαιη αν αναπνέεις από το στόμα τη νύχτα, δώσε προσοχή στο αν ξυπνάς με ξηροστομία. Εάν χρειάζεται να πίνεις πολύ νερό ή έχεις κακή αναπνοή το πρωί, τότε αυτό πρέπει να σε προβληματίσει. Το ροχαλητό μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της αναπνοής από το στόμα, οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις τον σύντροφό σου. 

Η αναπνοή από τη μύτη θεωρείται εδώ και χρόνια ανώτερη από την αναπνοή από το στόμα.
Αν το καλοσκεφτείς όμως λίγοι εκπαιδεύονται για τις τεχνικές αναπνοής από τη μύτη, τεχνικές που βοηθούν στην ηρεμία, την αποφόρτιση και την γενικότερη ευημερία μας.
Η μηχανική της αναπνοής σημαίνει ότι ο αέρας που εισέρχεται από τη μύτη είναι διαφορετικός από τον αέρα από το στόμα.
Οι μύτες μας καλύπτονται με στυτικό ιστό. Όσο περισσότερο αναπνέουμε από το στόμα, τόσο περισσότερο αυτός ο ιστός θα παραμείνει κλειστός.
Όσο περισσότερο αρχίζουμε να αναπνέεουμε από τη μύτη, τόσο περισσότερο ανοίγει αυτός ο ιστός. Είναι πραγματικά ένα όργανο ,χρησιμοποιήστε το σωστά.

Πηγή: https://www.queen.gr

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com

Πηγή φωτογραφιών: https://www.queen.gr

Related posts

Εθελοντική αιμοδοσία στο Γαλάτσι

xristiana

Δράσεις Πρόληψης & Ευαισθητοποίησης Για Την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

xristiana

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Εργαστηριακής Ιατρικής

xristiana