ΚεντρικήΥγεία

Arcus senilis: Το σημάδι στα μάτια που είναι καμπανάκι για αυξημένη χοληστερόλη

7/2/2022

Τα μάτια παρομοιάζονται συχνά με “παράθυρα στην ψυχή”, αλλά θα ήταν πιο ακριβές αν τα παρομοιάζαμε με “παράθυρα στην υγεία”.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μια αλλαγή στα μάτια που μπορεί να σας ειδοποιήσει για πρόβλημα που αφορά την καρδιά σας.

Προειδοποιούν ότι αν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα στα μάτια σας, θα μπορούσε να σημαίνει υψηλή χοληστερόλη. Και όσο πιο νέοι είστε αν σας εμφανιστεί αυτό, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι πράγματι η υψηλή χοληστερόλη η αιτία.

Αν προσέξετε έναν γκρι δακτύλιο στον κερατοειδή σας, μπορεί να είναι σημάδι καρδιαγγειακού κινδύνου

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε έναν γκρι, λευκό ή μπλε δακτύλιο γύρω από τον κερατοειδή σας, το καθαρό εξωτερικό στρώμα του ματιού σας που καλύπτει την ίριδα. Αυτή η κοινή οφθαλμική πάθηση είναι γνωστή ως arcus senilis και προκαλείται από τη συσσώρευση λιπών, ή λιπιδίων στο σώμα.

Καθώς γερνάτε, τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται και επιτρέπουν τη συσσώρευση περισσότερης χοληστερόλης και άλλων λιπών στα μάτια. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το σύμπτωμα δεν σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς κάποιου, ορισμένες περιπτώσεις προκαλούνται από υψηλότερα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία μπορεί τελικά να προκαλέσουν έμφραγμαεγκεφαλικό επεισόδιοθρoμβώσειςπεριφερική αρτηριακή νόσο και πολλά άλλα.

Η πάθηση arcus senilis γίνεται πιο κοινή όσο μεγαλώνετε

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences έδειξε ότι η arcus senilis ήταν πολύ συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Μάλιστα, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι από τα 500 άτομα της μελέτης άνω αυτής της ηλικίας, το 45% εμφάνιζε τέτοιο σημάδι στα μάτια. Το ποσοστό αυξήθηκε σημαντικά σε συνδυασμό με την ηλικία των συμμετεχόντων: στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, το 70% είχε παρατηρήσιμα σημάδια της πάθησης.

Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει acrus senilis (μάλιστα οι περισσότεροι τελικά θα την αναπτύξουν), η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας σημειώνει ότι είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε την πάθηση εάν είστε άνδρας, ή Αφροαμερικανός.

arcus senilis

Εάν είστε κάτω των 45 ετών όταν το παρατηρήσετε, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας

Αν και πολλοί αναπτύσσουν αυτό το σύμπτωμα ως ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η arcus senilis θα πρέπει να εξεταστεί καλύτερα.

Όταν η arcus senilis εμφανίζεται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δεν σχετίζεται με την υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, ένα τόξο, ή δακτύλιος γύρω από την ίριδα που εμφανίζεται σε νεότερα άτομα, υποδεικνύει σοβαρές περιπτώσεις υψηλής χοληστερόλης και υψηλών τριγλυκεριδίων. Σε άτομα με υπερλιπιδαιμία, αυτό το τόξο, ή δακτύλιος εμφανίζεται συνήθως πριν από την ηλικία των 45 ετών και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας κάνει εξετάσεις για υψηλή χοληστερόλη και μπορεί να προτείνει θεραπεία που θα βοηθήσει στην μείωσή της. Παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Είναι ακίνδυνο για την όρασή σας

Εάν παρατηρήσετε δακτύλιο arcus senilis στα μάτια σας, τα καλά νέα είναι ότι δεν θα έχει καμία επίδραση στην όρασή σας. Εκτός εάν η ηλικία σας σας θέτει σε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεν απαιτείται θεραπεία για αυτήν την πάθηση, λέει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Οι ειδικοί πάντως συνιστούν, ότι ακόμα κι αν δεν έχετε σημάδια προβλημάτων όρασης, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο στην ηλικία των 40 ετών, όταν είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν. Από τα 60 και μετά, θα πρέπει να ελέγχετε την όρασή σας ετησίως, ή ακόμα πιο συχνά εάν:

  • φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής
  • έχετε οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικής νόσου
  • απώλεια όρασης
  • χρόνια πάθηση που σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο οφθαλμικής νόσου
  • παίρνετε φάρμακα που μπορεί να έχουν οφθαλμικές παρενέργειες.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Όλη Η Λάρισα, Γίνεται Μια Μεγάλη Αγκαλιά

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Δίδυμε, η προσωπική σου ζωή έχει ατελείωτες διακυμάνσεις»

xristiana

Κρεμώδες ριζότο παρμεζάνας

xristiana