ΚεντρικήΥγεία

Τα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από την άνοια (εικόνες)

8/2/2022

Η υγεία του εγκεφάλου μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομικότητα και τη φυσική μας κατάσταση.

Η διατροφή που ακολουθεί ωστόσο κάποιος, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων όπως η άνοια.

Μελετώντας την επίδραση που έχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τις τροφές που προστατεύουν τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη με το πέρασμα του χρόνου.

Οι τροφές αυτές είναι οι εξής:

photo
Φλαβονοειδή από το κακάο: Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2014, εξετάστηκε η επίδραση της κατανάλωσης φλαβονοειδών από το κακάο σε διάστημα τριών μηνών. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την οδοντωτή ταινία του εγκεφάλου, μέρος του ιππόκαμπου, καθώς η εκφύλιση στην περιοχή αυτή συνδέεται άμεσα με τη γήρανση και την απώλεια μνήμης. Παρατηρήθηκε βελτίωση στη λειτουργία της περιοχής αυτής χάρη στη συστηματική κατανάλωση φλαβονοειδών του κακάο.
photo
Ω-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια: Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience και βασίστηκε σε δοκιμές σε ποντίκια υπέδειξε πως το συμπλήρωμα Ω-3 λιπαρών οξέων συμβάλλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας με το πέρασμα των ετών.
photo
Ω-3 λιπαρά οξέα από τους ξηρούς καρπούς: Όπως τα ψάρια, έτσι και οι ξηροί καρποί παρέχουν πολύτιμες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων. Ιδιαιτέρως ωφέλιμα είναι τα καρύδια, καθώς έχει αποδειχθεί πως προστατεύουν τη μνήμη. Τα καρύδια δεν περιέχουν μόνο πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικές ουσίες.
photo
Μαγνήσιο από το σπανάκι: Η έλλειψη μαγνησίου έχει συνδεθεί άμεσα με τη νοητική κατάπτωση και τη γήρανση του εγκεφάλου. Το συμπλήρωμα μαγνησίου ή η κατανάλωση τροφών που περιέχουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου –όπως το σπανάκι, τα σέσκουλα, ο πασατέμπος, το γιαούρτι, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, η μαύρη σοκολάτα και η μπανάνα– μπορούν λοιπόν να θωρακίσουν από τη γήρανση του εγκεφάλου που οδηγεί εξελικτικά στην άνοια.
photo
Αντιοξειδωτικές ουσίες από τα μούρα: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, τα μούρα έχουν σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχουν επίσης ανθοκυανίνες, σύνθετες ουσίες που συνδέονται άμεσα με τη βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ των επιμέρους περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Πώς θα διατηρήσεις το δέρμα στα χέρια σου ενυδατωμένο και αψεγάδιαστο

xristiana

Θεσσαλία: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα νερά στη δυτική Χαλκιδική, λένε επιστήμονες

xristiana

Μάρτιος αφιερωμένος στη γυναίκα

xristiana