4/2/2022
Εκτός από το υπέροχο άρωμά της, κρύβει οφέλη άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Γνωστή για το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα των λουλουδιών της, η λεβάντα είναι ένα βότανο που προέρχεται από περιοχές της βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου. Σήμερα, χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία προϊόντων ομορφιάς, από λάδια, κρέμες, σαπούνια και μάσκες προσώπου, αλλά το όμορφο αυτό φυτό έχει μια ακόμα απροσδόκητη επίδραση στην υγεία σας.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων και μεταξύ των πολιτισμών, σύμφωνα με το Healthline, η λεβάντα χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για πνευματικές πρακτικές για να κρατήσουν μακριά τα κακά πνεύματα, ως προσφορά καλής τύχης για τους ταξιδιώτες, ως ιατρική θεραπεία για παθήσεις όπως πονόλαιμος, πονοκεφάλους, δυσπεψία και επούλωση τραυμάτων. Πιο πρόσφατα, η λεβάντα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα ως ένα χαλαρωτικό αιθέριο έλαιο που πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους και του σωματικού πόνου, καθώς και ότι αυξάνει την ποιότητα του ύπνου. Αυτό που μπορεί να είναι λιγότερο γνωστό, ωστόσο, είναι ότι εάν αντιμετωπίζετε μια επίμονη μόλυνση των νυχιών, η λεβάντα μπορεί να σας βοηθήσει και σε αυτό.
Η λεβάντα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων
Το πόδι του αθλητή, η δακτυλίτιδα και τα νύχια με μύκητες είναι τρεις κοινές και εξαιρετικά μεταδοτικές μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις, αναφέρει η Cleveland Clinic. Αναπτύσσονται σε υγρά περιβάλλοντα όπως ντους, αποδυτήρια και ιδρωμένα παπούτσια. Το πόδι του αθλητή μπορεί να εξελιχθεί σε φολιδωτό εξάνθημα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών κάποιου, ενώ ο μύκητας των νυχιών των ποδιών θα κάνει τα νύχια να κιτρινίσουν και στη συνέχεια να σπάσουν. Η θεραπεία για αυτές τις καταστάσεις μπορεί να είναι δύσκολη καθώς η επαναμόλυνση είναι συχνή και οι χρόνοι ανάρρωσης μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Επίσης, ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να είναι αρκετά ανθεκτικές σε τοπικές θεραπείες. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι, εξηγεί η Cleveland Clinic.
Ωστόσο, μια μελέτη του 2011 που διεξήχθη από την Εταιρεία Γενικής Μικροβιολογίας, σύμφωνα με το healthdigest.com, διαπίστωσε ότι το έλαιο λεβάντας μπορεί να είναι σε θέση να διεισδύσει σε «ανθεκτικές σε αντιμυκητιασικές λοιμώξεις», συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω παραδειγμάτων. Ο συν-επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Lígia Salgueiro αναλύει τη σημασία αυτών των ευρημάτων, δηλώνοντας πως «Το έλαιο Lavandula παρουσιάζει ευρέως φάσματος αντιμυκητιακή δράση και είναι εξαιρετικά ισχυρό. Αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη αυτού του ελαίου για κλινική χρήση για τη διαχείριση μυκητιασικών λοιμώξεων».
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ενώ η λεβάντα παρουσιάζει πολλές δυνατότητες όσον αφορά τη φαρμακευτική της αξία, η έρευνα σχετικά με τα αποτελέσματά της ήταν ελάχιστη και δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σύμφωνα με το Medical News Today. Επομένως, είναι σημαντικό η λεβάντα να μην χρησιμοποιείται αντί της επίσημης ιατρικής θεραπείας.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr