ΚεντρικήΥγεία

Κοίτα τι κάνει το μπρόκολο! Το πρόβλημα υγείας που μπορεί να καταπολεμήσει

4/2/2022

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Foods δείχνει ότι αυτή η υπερτροφή μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία του εντέρου και στην πέψη.

Εάν μισήσεις το μπρόκολο ίσως μετά από αυτό το άρθρο …να το ξανασκεφτείς! Αλήθεια, γνωρίζεις τα οφέλη αυτού του λαχανικού για τον οργανισμό σου; Αν ναι τότε είναι αδύνατον να έχεις αποφασίσει να το βγάλεις από τη διατροφή σου! Το μπρόκολο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, κάλιο, φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Όλες αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα έχουν επίσης πολλά οφέλη, όπως στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και στην πρόληψη του καρκίνου.

Δεν είναι περίεργο που το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείς να φας λοιπόν! Όμως η λίστα δεν σταματά εκεί. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Foods δείχνει ότι αυτή η υπερτροφή μπορεί επίσης να κάνει θαύματα στην υγεία του εντέρου και την πέψη.

vegetables
6 χορτοφαγικά φαγητά, που έχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας

Στο συγκεκριμένο πείραμά τους, οι ερευνητές του Penn State πρόσθεσαν μπρόκολο στην κανονική διατροφή των μισών ποντικών τους.Τα ποντίκια που έτρωγαν μπρόκολο ήταν σε θέση να ανεχθούν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της διάρροιας και της κολίτιδας από τα ποντίκια που δεν έτρωγαν μπρόκολο. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν τεράστιες συνέπειες για όσους υποφέρουν από προβλήματα με το έντερο τους, λένε οι ερευνητές.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέλουμε να εξερευνήσουμε βοηθώντας στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και ένας λόγος είναι εάν έχετε προβλήματα, όπως ένα διαρρέον έντερο, και αρχίσετε να υποφέρετε από φλεγμονή, αυτό  μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις, όπως αρθρίτιδα και καρδιακές παθήσεις». Ο Gary Perdew, καθηγητής Γεωργικών Επιστημών στο Penn State, δήλωσε: «Το να διατηρείτε το έντερό σας υγιές αποτελεί το μυστικό για έναν υγιή οργανισμό».

Γιατί όμως το μπρόκολο είναι τόσο αποτελεσματικό;

Όπως εξηγεί η ερευνητική ομάδα, τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο περιέχουν μια οργανική χημική ένωση που ονομάζεται γλυκοζινολικές ινδόλη που διασπάται σε άλλες ενώσεις όπως η ινδολοκαρβαζόλη (ICZ) στο στομάχι. Το ICZ συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από φλεγμονή στην επένδυση του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Να ακολουθείς τα σημάδια! Υπάρχουν πράγματα που αποδεικνύουν πως δεν έχεις ένα υγιές έντερο. Ο Perdew συνιστά να τρώμε περίπου 3,5 φλιτζάνια μπρόκολο κάθε μέρα για να καρπωθουμε τα οφέλη αυτού του θαυματουργού λαχανικού. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ότι το παρακάνουμε, λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν τριπλάσια ποσότητα ICZ – πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ένα φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί επίσης να κάνει το θαύμα του!

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, κάλιο, φυτικές ίνες και μαγνήσιο.
Όλες αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα έχουν επίσης πολλά οφέλη, όπως στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και στην πρόληψη του καρκίνου.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέλουμε να εξερευνήσουμε βοηθώντας στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και ένας λόγος είναι εάν έχετε προβλήματα, όπως ένα διαρρέον έντερο, και αρχίσετε να υποφέρετε από φλεγμονή, αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις, όπως αρθρίτιδα και καρδιακές παθήσεις

Πηγή: https://www.queen.gr

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com

Πηγή φωτογραφιών: https://www.queen.gr

Related posts

Η ξανθιά και η γιαγιά

xristiana

Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη του αθλητή υδατοσφαίρισης του Α.Ο.Π.Φ. Ιάσoνα Πανταζή

xristiana

Ξέχνα το γάλα και το τοστ! Αυτές είναι οι 4 πιο υγιεινές τροφές για το πρωινό σου

xristiana