ΚεντρικήΥγεία

Κατάθλιψη: Οι τροφές που μετριάζουν τα συμπτώματα (εικόνες)

16/2/2022

Η κατάθλιψη είναι μια εξαιρετικά συχνή ψυχική νόσος, η πανδημία Covid-19 ωστόσο, επιδείνωσε τους δείκτες ψυχικής υγείας και αύξησε τα ποσοστά των πασχόντων από τη νόσο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν οι πάσχοντες από κατάθλιψη μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Πέρα από τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων προτείνονται και φυσικές λύσεις όπως η τακτική σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή.

Όσον αφορά τη διατροφή, αν και δεν υπάρχει κάποια ειδικά σχεδιασμένη δίαιτα ενάντια στην κατάθλιψη, ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στη διάθεση.

Δείτε ποια είναι αυτά και σε ποιες τροφές θα τα βρείτε:

photo
Σελήνιο: Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό συνδέονται με τη χειρότερη διάθεση και το αίσθημα δυσφορίας. Το συστατικό βρίσκεται σε τροφές όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα καρύδια Βραζιλίας, το συκώτι και τα θαλασσινά, ενώ είναι διαθέσιμο και σε μορφή συμπληρώματος.
photo
Βιταμίνη D: Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Ο οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ η βιταμίνη βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί), το συκώτι, το τυρί, ο κρόκος του αυγού και τα ενισχυμένα τρόφιμα (συνήθως γάλα και δημητριακά).
photo
Ω-3 λιπαρά οξέα: Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λιπαρά ψάρια είναι οι καλύτερες πηγές Ω-3. Τα Ω-3 είναι γνωστό ότι ωφελούν τον εγκέφαλο και βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των διαταραχών της διάθεσης.
photo
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12 και η Β9 (φυλλικό οξύ), συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Καλές πηγές αυτών των βιταμινών είναι το κόκκινο κρέας, το αυγό, τα πουλερικά, το ψάρι, τα στρείδια, το γάλα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.
photo
Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στην κατάθλιψη. Τα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση για κλινική κατάθλιψη παρουσιάζουν συχνά χαμηλά επίπεδα ψευδάργυρου στον οργανισμό τους ενώ παράλληλα έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη συμπληρώματος μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε τροφές όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα στρείδια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
photo
Τρυπτοφάνη: Ορισμένες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως ο τόνος, η γαλοπούλα και τα ρεβίθια, περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, ένα συστατικό απαραίτητο για τη σύνθεση της σεροτονίνης («ορμόνη της χαράς»). Η ένταξη τροφών με τρυπτοφάνη στο καθημερινό διατροφολόγιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Ενημερωτική Εκδήλωση «Kανείς Μόνος Στον Καρκίνο»

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Ρόδι στην εγκυμοσύνη: Η διατροφική αξία και τα οφέλη

xristiana