Κεντρική

Αγία Αγάθη

Παρθενομάρτυς της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 5 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αγάθος και Αγάθη.

Η Αγάθη έζησε περί τον 3ο αιώνα στη Σικελία. Συνελήφθη για την πίστη της και βασανίστηκε από τον ύπατο της περιοχής Κόιντο. Την έκλεισαν σε οίκο ανοχής, όπου εκτός από τα άλλα βασανιστήρια που της έκαναν, της έκοψαν και τους μαστούς. Το επεισόδιο αυτό παρουσιάζεται και στην εικονογράφηση της Αγίας.

Απολυτίκιο

Ρόδον εύοσμον της παρθενίας, νύμφη άφθορος του Ζωοδότου, ανεδέδειξαι Αγαθή πανεύφημε· των αγαθών την πηγήν γαρ ποθήσασα, μαρτυρικώς εν τω κόσμω διέπρεψας· μάρτυς ένδοξε, λιταίς σου θείαις αγάθυνον τους πόθω μεγαλύνοντας τους άθλους σου.

VIDEOS

Απολυτίκιο Αγίας Μάρτυρος Αγάθης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Πηγή: https://www.sansimera.gr

Related posts

Τεστ DNA θα ανιχνεύει ταυτόχρονα πολλές νευρολογικές παθήσεις με γενετική αιτιολογία

xristiana

Τα tips που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τη λιπαρότητα στα μαλλιά

xristiana

Seatrac στα Βραχνέικα: Φθορές στο μηχάνημα κάνουν δύσκολο το μπάνιο των ΑμεΑ- Τι καταγγέλλει η πρώην Πρόεδρος των παραπληγικών

xristiana