ΚεντρικήΥγεία

Πελματογράφημα και ορθοτικά (πάτοι) στα παιδιά

9/2/2022

Τι είναι το πελματογράφημα; Πώς διενεργείται η εξέταση και για ποιο λόγο πρέπει να γίνει; Τι είναι τα ορθοτικά πέλματα, πότε πρέπει να γίνει χρήση τους και πώς σχεδιάζονται; Σίγουρα αυτές οι ερωτήσεις απασχολούν αρκετούς γονείς, όταν ο παιδίατρος και στη συνέχεια ο ορθοπεδικός συστήσει τη διενέργεια ενός πελματογραφήματος.

Τι είναι ο πελματογράφος και το πελματογράφημα;

Πρόκειται για μία εξέταση κατά την οποία αναλύεται η κατανομή πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, δίνοντας μία ψηφιακή αποτύπωση της μορφολογίας του πέλματος. Η εξέταση είναι ανώδυνη, κατά τη διάρκεια της οποία χρησιμοποιείται μία συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος.

Πόσες φάσεις έχει ένα πελματογράφημα;

Η εξέταση πραγματοποιείται σε δύο φάσεις: α. το στατικό στάδιο κατά το οποίο το παιδί είναι όρθιο και σε ήρεμη στάση πάνω στη συσκευή, ώστε να καταγράφονται οι πιέσεις που δέχεται το πέλμα με μοναδική φόρτιση το βάρος του σώματος και β. το δυναμικό στάδιο κατά το οποίο καταγράφονται πιέσεις όσο το παιδί στηρίζει το πόδι του κατά το βάδισμα πάνω στη συσκευή. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ανάλυση των διαφόρων φάσεων του βηματισμού, προκύπτει το γράφημα της φόρτισης, η μέγιστη πίεση και η κάθετη συνιστώσα του σωματικού βάρους.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο παιδίατρος μπορεί να ζητήσει το πελματογράφημα έχοντας εντοπίσει προβλήματα όπως ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό τόσο κατά τη στήριξη του κορμού, όσο και κατά τη βάδιση, πλατυποδίαπροβλήματα στα μετατάρσια, κοιλοποδία ή ακόμη και άκανθα πτέρνας. Επιπρόσθετα, ο παιδίατρος μπορεί να ζητήσει πελματογράφημα ακόμη και για τη διάγνωση της σκολίωσης, για την ανισοσκελία ή ακόμη και σε σοβαρά διαστρέμματα και κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης. Με το τέλος της εξέτασης χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση, ώστε να κριθεί εάν είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός ορθοτικών πελμάτων για διόρθωση πιθανής παθολογίας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ορθοτικά (πάτοι)

Τα ορθοτικά πέλματα θα πρέπει να σχεδιάζονται από εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να είναι κατάλληλα για τη διόρθωση της πάθησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί η χρήση λανθασμένων ορθοτικών να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα, δημιουργώντας παραμορφώσεις των ποδιών, έσω στροφή βαδίσματος ή ακόμη και προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Οι γονείς θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στο σημείο αυτό καθώς ορθοτικά υπάρχουν ακόμη και σε καταστήματα αθλητικών, χωρίς ωστόσο να είναι ενδεδειγμένα για τη διόρθωση κάποιας πάθησης.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 7/9

xristiana

Καιρός: Έως τους 21 βαθμούς ο υδράργυρος

xristiana

«Εγώ & Εσύ, Μαζί!…Για Καλό Σκοπό!»: Εκδήλωση Στη Λάρισα

xristiana