ΚεντρικήΥγεία

Κορονοϊός: Τζόκινγκ, περπάτημα ή ποδήλατο μετά το εμβόλιο για να αυξήσετε τα αντισώματα σας

15/2/2022

Τι έδειξε μελέτη.

Η σωματική άσκηση αμέσως μετά τα εμβόλια μπορεί να αυξήσει τα αντισώματα, υποστηρίζει αμερικανική μελέτη. Συγκεκριμένα, μια άσκηση 90 λεπτών με ελαφριά έως μέτρια ένταση, όπως περπάτημα, τζόκινγκ, ποδήλατο ή άλλη αερόβια δραστηριότητα, αμέσως μετά από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή της γρίπης μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή των αντισωμάτων, υποστηρίζει για πρώτη φορά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα, με επικεφαλής την καθηγήτρια κινησιολογίας Μάριαν Κόχουτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης και ανοσολογίας «Brain, Behavior and Immunity», ζήτησαν από μια ομάδα εμβολιασμένων με Pfizer-BioNTech να ασκηθεί επί 90 λεπτά αμέσως μετά τον εμβολιασμό, ενώ μια άλλη ομάδα εμβολιασμένων απέφυγε την παραμικρή άσκηση.

Τι έδειξε η σύγκριση των αντισωμάτων

Γυναίκα αθλείται περπατώντας

Η σύγκριση των αντισωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, όσοι είχαν ασκηθεί αμέσως μετά, εμφάνισαν αυξημένη ανοσιακή αντίδραση, κάτι που επιβεβαιώθηκε σε αντίστοιχο πείραμα σε τρωκτικά, μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσο το ίδιο αποτέλεσμα επέρχεται μετά από 45 λεπτά άσκησης, αλλά βρήκαν ότι αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι αρκετό. Η έρευνα επίσης δεν βρήκε ότι η σωματική άσκηση αμέσως μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αυξάνει τις όποιες παρενέργειες.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματά μας είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι ένας ορισμένος χρόνος άσκησης μπορεί να βελτιώσει την ανοσιακή απόκριση του σώματος τόσο στο εμβόλιο κατά της Covid-19 όσο και στα αντιγριπικά εμβόλια», δήλωσε η Κόχουτ. Επεσήμανε ότι αυτό αφορά ακόμη και τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους, οι οποίοι αποτελούσαν περίπου τους μισούς από τους συμμετέχοντες. Πρόσθεσε πάντως ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και να μελετηθούν περαιτέρω από άλλες έρευνες, οι οποίες μεταξύ άλλων θα διερευνήσουν αν 60 λεπτά άσκησης αρκούν για να αυξηθούν τα αντισώματα.

Όπως είπε, «υπάρχουν τόσες πολλές αλλαγές που συμβαίνουν όταν ασκούμαστε – μεταβολικές, βιοχημικές, νευροενδοκρινικές, κυκλοφορικές. Έτσι, υπάρχει πιθανώς ένας συνδυασμός παραγόντων που συμβάλλουν στην ανοσιακή απόκριση που βρήκαμε στη μελέτη μας».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ποια είναι τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά για την πνευματική λειτουργία;

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Ιχθύ, θα κινηθείς μυστικά και ευέλικτα»

xristiana

Ο πασίγνωστος ιός που απειλεί τις γυναίκες με καρκίνο και αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά τους

xristiana