ΚεντρικήΥγεία

Τσάι από το βότανο Senna: Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και στην απώλεια βάρους – Παρενέργειες και δοσολογία

18/1/2022

Η Senna (σέννα) είναι ένα βότανο που προέρχεται από πολλά διαφορετικά ανθοφόρα είδη των φυτών Cassia. Τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του φυτού σέννα έχουν χρησιμοποιηθεί στο τσάι ως καθαρτικό ή διεγερτικό για αιώνες.

Τα φύλλα του φυτού Senna χρησιμοποιούνται επίσης σε ορισμένα τσάγια, για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, ή στην προώθηση της απώλειας βάρους.

Τα πιο κοινά φυτά Cassia Senna είναι τα C. acutifolia και C. angustifolia, τα οποία καλλιεργούνται στην Μέση Ανατολή και στην Ινδία.

Τσάι Senna: Χρήσεις

Το Senna χρησιμοποιείται συχνότερα ως καθαρτικό, είτε για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα είτε σε ορισμένες περιπτώσεις, για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Είναι επίσης συστατικό σε ορισμένα συμβατικά καθαρτικά χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έχει εγκρίνει τη σέννα ως μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Οι πιο συνηθισμένες δόσεις είναι:

  • Παιδιά: 8,5 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα για να προκαλέσετε μία μόνο κένωση
  • Παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες: 17,2 mg την ημέρα, αλλά όχι περισσότερο από 34,4 mg την ημέρα
  • Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας: 17 mg την ημέρα
  • Μετά τον τοκετό: 28 mg την ημέρα, χωρισμένη σε δύο δόσεις

Δεν συνιστάται η χρήση σέννας για περισσότερο από 2 εβδομάδες κάθε φορά.

Ανθισμένο φυτό Senna

Τσάι Senna: Πιθανοί κίνδυνοι

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ατόμων που έπαθαν ηπατική, ή νευρική βλάβη, ή ακόμα και κώμα μετά τη χρήση σέννα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λήψη σέννας σε πολύ υψηλότερες δόσεις από τις συνιστώμενες και για πιο εκτεταμένες χρονικές περιόδους.

Όσοι έχουν τα ακόλουθα, πρέπει να ΜΗΝ χρησιμοποιούν σέννα:

Επίσης, πρέπει να μην δίνεται σέννα σε παιδιά κάτω των 2 ετών.

Έγκυες γυναίκες και μητέρες που θηλάζουν

Το τσάι Senna θέλει γενικά προσοχή. Οι έγκυες γυναίκες με δυσκοιλιότητα θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους προτού χρησιμοποιήσουν σέννα, ή οποιοδήποτε άλλο καθαρτικό.

Το τσάι Senna φαίνεται να είναι ασφαλές για θηλάζουσες γυναίκες, όταν χρησιμοποιείται στη συνιστώμενη ποσότητα. Παρόλο που μια μικρή ποσότητα του βοτάνου περνά στο μητρικό γάλα, δεν φαίνεται να έχει καμία επίδραση στα κόπρανα ενός θηλάζοντος μωρού.

Τσάι Senna: Παρενέργειες

Το Senna μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες, αλλά κάποιες σοβαρές παρενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • διάρροια
  • κράμπες
  • απώλεια υγρών
  • κοιλιακό άλγος
  • ηλεκτρολυτικές διαταραχές
  • αίσθημα λιποθυμίας

Κάποιος που αντιμετωπίζει κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του, ειδικά εάν δεν υποχωρήσουν.

Είναι απαραίτητο να πίνετε πολλά υγρά, ή διαλύματα υποκατάστασης ηλεκτρολυτών, όταν λαμβάνετε σέννα. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η υπερβολική απώλεια υγρών, ή ηλεκτρολυτών, ειδικά εάν υπάρχει διάρροια.

Αποξηραμένα φύλλα από Alexandrian Senna

Τσάι Senna: Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Υπάρχουν αρκετές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που πρέπει να έχετε στον νου σας.

Άτομα που λαμβάνουν τα ακόλουθα φάρμακα, ή φυτικά συμπληρώματα πρέπει να αποφεύγουν την λήψη σέννας:

  • Αντισυλληπτικά: Το τσάι Senna μπορεί να αλληλεπιδράσει με το οιστρογόνο σε ορισμένα αντισυλληπτικά, συμπεριλαμβανομένου του κολπικού δακτυλίου, του εμπλάστρου, ή των χαπιών. Μπορεί να τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά, καθιστώντας πιο πιθανό να συμβεί μια τυχαία εγκυμοσύνη.
  • Διγοξίνη (digoxin): Η σέννα μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες ηλεκτρολυτών στο σώμα, ειδικά στα επίπεδα καλίου. Το χαμηλό κάλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιον που παίρνει διγοξίνη.
  • Βαρφαρίνη (warfarin): Η διάρροια σε άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας. Επειδή η σέννα μπορεί να προκαλέσει διάρροια, όποιος παίρνει βαρφαρίνη θα πρέπει να την αποφεύγει.
  • Διουρητικά: Όπως η σέννα, ορισμένα διουρητικά μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα καλίου και άλλων ηλεκτρολυτών. Η λήψη αυτών των δύο φαρμάκων μαζί μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων καλίου σε επικίνδυνο επίπεδο.
  • Οιστρογόνα: Τα οιστρογόνα στις θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα αντισυλληπτικά χάπια. Η χρήση σέννας με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να σημαίνει ότι τα οιστρογόνα δεν απορροφώνται, ή δεν λειτουργούν επίσης.
  • Γλυκόριζα: Η γλυκόριζα μειώνει επίσης τα επίπεδα καλίου. Οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν γλυκόριζα και σέννα ταυτόχρονα.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κύκλος Ομιλιών Για Ψυχολογική Ενδυνάμωση

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 23/10

xristiana