ΚεντρικήΥγεία

Συμπληρώματα διατροφής: Πότε είναι απαραίτητα και τι πρέπει να προσέχουμε;

25/1/2022

  • Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;
  • Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα;
  • Τι πρέπει να προσέχετε επιλέγοντας ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Την τελευταία δεκαετία η αγορά έχει κατακλυστεί από πλήθος συμπληρωμάτων διατροφής που στοχεύουν στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας.

Είναι όμως πάντα απαραίτητα και υπάρχουν κίνδυνοι για τον καταναλωτή; Ας δούμε παρακάτω…

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που στοχεύουν να «συμπληρώσουν» τη διατροφή μας με θρεπτικά συστατικά που ενδεχομένως να μην προσλαμβάνουμε σε επαρκείς ποσότητες. Εκτός από τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία υπάρχουν εκατοντάδες άλλα διαφορετικά προϊόντα με φυσικά συστατικά κι εκχυλίσματά τους.

simpliromata diatrofis1

Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα;

Οι καταναλωτές λαμβάνουν ανάμεικτα μηνύματα από τα μέσα ενημέρωσης, τους επαγγελματίες υγείας, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την επιλογή ενός συμπληρώματος διατροφής. Οι περισσότεροι τα επιλέγουμε λόγω της επιθυμίας μας να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε την υγεία μας. Ωστόσο, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να προσλάβουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ακολουθώντας μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή καταναλώνοντας

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά με στόχο την ποικιλία και τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα
  • Ποικιλία αμυλούχων τροφίμων ολικής άλεσης όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα ή εναλλακτικά φυτικά προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως γάλα σόγιας και βρώμης
  • Όσπρια, ψάρια, αυγά, κρέας ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά και περιορίζοντας τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος.

Ωστόσο σε περιπτώσεις που ένα άτομο πάσχει από νοσήματα που οδηγούν σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο όπως η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη και άλλα, μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά από την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής. Επιπλέον, όταν υπάρχει κάποια διαπιστωμένη έλλειψη θρεπτικού συστατικού όπως ο σίδηρος ή η βιταμίνη D τότε τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν.

Ακόμη, σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή θηλασμού τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι απαραίτητα για να υποστηρίξουν τον οργανισμό της μητέρας και του εμβρύου. Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό, το διαιτολόγο ή το φαρμακοποιό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

simpliromata diatrofis

Τι πρέπει να προσέχετε επιλέγοντας ένα συμπλήρωμα διατροφής;

  • Αγοράζετε πάντα ένα συμπλήρωμα από μία αξιόπιστη πηγή, όπως το φαρμακείο, και όχι από μια άγνωστη εταιρεία στο διαδίκτυο.
  • Ελέγξτε την ετικέτα του συμπληρώματος που θα πρέπει να αναγράφει το είδος και την ποσότητα από κάθε συστατικό που περιέχει. Επιπλέον θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρειάζεστε πραγματικά το συμπλήρωμα ρωτώντας έναν επαγγελματία υγείας.
  • Λαμβάνετε πάντα τη συνιστώμενη δόση ενός συμπληρώματος, καθώς ακόμα και οι βιταμίνες σε υψηλές δόσεις μπορεί να γίνουν τοξικές.
  • Αν λαμβάνετε περισσότερα από ένα είδη συμπληρωμάτων βεβαιωθείτε ότι δεν διπλασιάζετε την συνιστώμενη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, εάν παίρνετε ένα δισκίο πολυβιταμινών που περιλαμβάνει βιταμίνη D, μην πάρετε ένα επιπλέον δισκίο βιταμίνης D εκτός εάν σας συμβουλέψει ο γιατρός σας.
  • Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσεις με κάποια φάρμακα και μερικά μπορεί να μην είναι ασφαλή εάν πάσχετε από ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.
  • Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι για τα συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι καθυστερούν τη γήρανση, ενισχύουν το μεταβολισμό σας ή βοηθούν στην απώλεια βάρους, στην πραγματικότητα υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία που να υποστηρίζουν πολλούς από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Συμπερασματικά, τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα όταν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος για τη χορήγησή τους. Ακολουθώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, RD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com 

Πηγή

British Dietetic Association, Food Fact Sheets. https://www.bda.uk.com/resource/supplements.html

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 31/5

xristiana

Το νέο beauty trend στο TikTok θέλει να εφαρμόζουμε στο πρόσωπό μας κεράσια

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Την 1η Φεβρουαρίου, Δίπλα Από Το Σχολείο Που Δολοφονήθηκε Ο Άλκης

xristiana