15/1/2022
Σίγουρα έχετε ακούσει για τον λευκό θόρυβο και τα οφέλη του για τον ύπνο του μωρού. Εκτός όμως από τον λευκό θόρυβο υπάρχουν πολλά ακόμα είδη θορύβων που θεωρούνται εξίσου ευεργετικά για τον ύπνο. Ένα από αυτά είναι και ο ροζ θόρυβος.
Τι είναι ο ροζ θόρυβος;
Το χρώμα ενός θορύβου καθορίζεται από το πώς κατανέμεται η ενέργειά του στις διάφορες συχνότητες που ακούει το ανθρώπινο αυτί, ενώ μπορεί να αφορά ακόμα και την ταχύτητα του ήχου. Ο λευκός θόρυβος αποτελείται από όλες τις ηχητικές συχνότητες που ακούει ο άνθρωπος. Το ίδιο ισχύει και για τον ροζ θόρυβο όμως η βασική διαφορά είναι ότι ο ροζ θόρυβος δεν έχει ισοδύναμη ισχύ σε όλες τις συχνότητες. Είναι πιο ισχυρός στις χαμηλότερες και λιγότερο ισχυρός στις υψηλότερες.
Το ροζ θόρυβο συναντάμε και στη φύση για παράδειγμα στο θρόισμα των φύλλων, τον άνεμο, την βροχή ή ακόμα και τον καρδιακό παλμό και θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου.
Πώς βοηθάει ο ροζ θόρυβος τον ύπνο του μωρού;
Υπάρχουν ήχοι που διεγείρουν την εγκεφαλική δραστηριότητα οι οποίοι συνήθως είναι οι πιο διαπεραστικοί και ήχοι χαλαρωτικοί που προάγουν την ηρεμία του εγκεφάλου. Ο ροζ θόρυβος βοηθάει στη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος καλύπτοντας ήχους από εξωτερικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο Journal of Theoretical Biology, ενήλικες οι οποίοι άκουγαν ροζ θόρυβο την ώρα που κοιμούνταν, βελτίωσαν την ποιότητα του ύπνου τους κατά 23%. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων την ώρα του ύπνου και παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στο στάδιο του βαθύ ύπνου. «Ο ροζ ήχος ενισχύει τα αργά εγκεφαλικά κύματα που χαρακτηρίζουν το βαθύ ύπνο» εξηγεί η Phyllis Zee, PhD, επικεφαλής Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
Πιο πρόσφατες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν το 2017 στο Frontiers in Human Neuroscience και το 2016 στο Sleep Medicine αναφέρουν επίσης οφέλη από ροζ θόρυβο σε βαθύ ύπνο αλλά και τη μνήμη.
Ροζ θόρυβοι για μωρά
O πιο διαδεδομένος είναι ίσως ο ήχος της βροχής, μπορείτε όμως να βρείτε και άλλους ήχους όπως του ανέμου, του καρδιακού παλμού ή το θρόισμα των φύλλων.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com