12/1/2022
- Μάθετε πόσο πρέπει να κοιμάται κατά μέσο όρο το νεογέννητο
- Πρέπει να εκπαιδεύσετε το μωρό να κοιμάται;
- Οδηγός ασφαλείας για τον ύπνο του μωρού – Τι να προσέξετε
Το να κοιμάσαι σαν μωρό είναι πιθανότατα η πιο λάθος παρομοίωση που έχουμε ακούσει ποτέ. Το νεογέννητό σας θα αναστατώνεται και θα αλλάζει το πρόγραμμά του, τη στιγμή που εσείς νομίζετε ότι τα καταφέρατε και είχατε φτιάξει μια ιδεώδη ρουτίνα.
Εάν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα ύπνου για το νεογέννητο μωρό σας και αναρωτιέστε πώς πρέπει να κοιμάται για να μην ξυπνάει μέσα στην νύχτα- στο κρεβάτι μαζί σας, μόνο του σε μια κούνια ή κάπου αλλού – αυτές οι βασικές συμβουλές βρεφικού ύπνου που θα βρείτε παρακάτω, είναι η αρχή για να οικοδομήσετε και να διατηρήσετε μια επιτυχημένη ρουτίνα που θα κάνει το μωρό σας να κοιμάται γαλήνια.
Πόσο κοιμούνται τα μωρά;
Ένα μωρό θα κοιμάται έως και 16 ώρες ή περισσότερες σε ένα 24ωρο, “σπασμένα”. Τι εννοούμε σπασμένα; Για παράδειγμα μπορεί να κοιμηθεί για 10 λεπτά, να ξυπνήσει για μερικές ώρες και μετά να κοιμηθεί τέσσερις ώρες, να ξυπνήσει για μισή ώρα και να κοιμηθεί ξανά. Συνολικά, το νεογέννητό σας πιθανότατα θα κοιμάται για περίπου εννέα ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και οκτώ τη νύχτα.
Γενικά, ένα μωρό ξυπνά για να φάει κάθε τρεις ώρες και πολλοί γονείς μπορούν να περιμένουν το μωρό τους να αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα όταν γίνει περίπου ενός έτους. Φυσικά, κάθε νεογέννητο είναι διαφορετικό και ο παιδίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει και να λύσει όλες τις απορίες σας γύρω από τον ύπνο του σε σχέση με την ηλικία του, την καθημερινή του ρουτίνα και το πρόγραμμα διατροφής του.
Η εκπαίδευση ύπνου είναι μια καλή ιδέα ή όχι;
Οι απανταχού μαμάδες και δη οι νεότερες προσπαθούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά και τα πάντα σωστά (αλίμονο, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στη μητρότητα) και αυτός είναι και ο λόγος που ψάχνουν μαγικούς τρόπους για να καταφέρουν το νεογέννητό τους να κοιμάται. Κάπως έτσι καταλήγουν σε και αυτή την “εκπαίδευση” προσπαθώντας να μάθουν στο μωρό πώς να κοιμάται. Ο διευθυντής του Duke Πανεπιστημίου Παιδιατρικής Νευρολογίας του Ύπνου, Δρ. Sugay Kansagra, διαχωρίζει την πραγματικότητα από τους μύθους και ενθαρρύνει τους γονείς να εξερευνήσουν όλες τις επιλογές που έχουν σε ό,τι έχει να κάνει με τον ύπνο του παιδιού τους.
Νεογέννητα: Οδηγός ασφάλειας ύπνου
Ενώ περισσότερο από το 60% των γονέων παραδέχεται ότι κοιμάται μαζί με το νεογέννητο ή το μικρό παιδί του, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αναγνωρίζει ότι η απόκτηση ενός νέου μωρού στο σπίτι χρειάζεται κάποια προσαρμογή. Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να τοποθετήσετε ένα καλάθι ή μια κούνια κοντά στην κρεβατοκάμαρά σας για να διευκολύνετε το νυχτερινό τάισμα και τη φροντίδα αντί να μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι με ένα βρέφος.
Περίπου 3.500 μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο από θανάτους που σχετίζονται με τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, που συχνά ονομάζεται απλώς SIDS. Το SIDS στα νεογνά είναι ένας ανεξήγητος θάνατος που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου σε ένα παιδί κάτω του ενός έτους.
Έτσι, από την στιγμή που το νεογέννητο τοποθετείται στο δικό του κρεβάτι, πώς πρέπει να κοιμάται;
Η καλύτερη στάση για να κοιμάται το μωρό σας είναι ανάσκελα και σε άδεια κούνια. Μια άδεια κούνια σημαίνει μια κούνια χωρίς μαξιλάρια, κουβέρτες, πανάκια αγκαλιάς ή λούτρινα κουκλάκια.
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε υπνόσακο, μιας και κάνει το μωρό να αισθάνεται ασφάλεια. Επίσης οι λευκοί θόρυβοι και ήχοι που μιμούνται τον ήχο της μήτρας, βοηθούν το μωρό να ηρεμίσει.
Τέλος, αν το νεογέννητο μωρό σας κοιμηθεί στο πλάι, αφού το βάλετε στην πλάτη του η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αναφέρει ότι είναι ΟΚ να αφήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί έτσι (στο πλάι) εφόσον μπορεί μόνο του να γυρίσει ξανά ανάσκελα. Διαφορετικά, θα πρέπει απαλά να το γυρίσετε ανάσκελα εσείς.
Πηγή: mom.com
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr