ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ανακαλύφθηκε άγνωστος και υγιής κοραλλιογενής ύφαλος στον Ειρηνικό Ωκεανό

20/1/2022

Μια αναπάντεχη και ιδιαίτερα καλοδεχούμενη ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών σε μια περιοχή στα ανοικτά της Ταϊτής, το μεγαλύτερο νησί της Γαλλικής Πολυνησίας στις νότιες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Σε βάθος 35-70 μέτρων υπάρχει ένας άγνωστος μέχρι σήμερα κοραλλιογενής ύφαλος με μεγάλα κοράλλια που μοιάζουν με ανθισμένα τριαντάφυλλα.

Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους ανακαλύψεις έτσι και σε αυτή την περίπτωση η τύχη έπαιξε τον ρόλο αφού ο ύφαλος εντοπίστηκε όταν μια ερευνήτρια του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας πήρε μέρος σε μια τουριστικού χαρακτήρα κατάδυση στην περιοχή είδε κάποια από τα κοράλλια.

«Όταν είδα τα κοράλλια σκέφτηκα ότι κάτι πολύ ενδιαφέρον υπάρχει και εκεί και πρέπει να γίνει έρευνα» δηλώνει η Λετίσια Χέντουιν η οποία ενημέρωσε τους συναδέλφους της για αυτό που είχε δει και διοργανώθηκε μια ερευνητική αποστολή υπό την αιγίδα της UNESCO.

Η έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη ενός κοραλλιογενούς υφάλου έκταση περίπου τριών χλμ. ο οποίος είναι παρθένος και το πιο σημαντικό απόλυτα υγιής. Την τελευταία δεκαετία οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον πλανήτη υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων τα καθιστά τοξικά για τα κοράλλια με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις των υφάλων να έχουν καταστραφεί. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους διάσωσης των κοραλλιών πριν την ολική καταστροφή τους.

Η καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων θα προκαλέσει κατάρρευση πολλών και σημαντικών οικοσυστήματων κάτι που θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινότητες.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται κατά βάση σε ρηχά νερά και κοντά στην επιφάνεια. Αυτός ο νέος ύφαλος εκτείνεται σε βάθη που είναι δύσκολο για τους δύτες να τον εξερευνήσουν αφού δεν μπορούν να παραμένουν για πολύ ώρα σε τέτοια βάθη.

Η ερευνητική ομάδα εξοπλίστηκε με ειδικές μπουκάλες οξυγόνου που τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν έρευνες συνολικής διάρκειας 200 ωρών.

Οι ερευνητές έκαναν εξερεύνηση, μετρήσεις, λήψη δειγμάτων και τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο του υφάλου. Η ανακάλυψη του υφάλου δημιουργεί προσδοκίες ότι ίσως υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι ύφαλοι στους ωκεανούς και υπάρχει τώρα σκέψη για να οργανωθούν ερευνητικές αποστολές για τον εντοπισμό τους. Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτός ο ύφαλος θεωρείται εξαιρετική και μοναδική περίπτωση.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Ο Βαφτιστικός”: Χριστούγεννα με οπερέτα

xristiana

Άρτα: Προβολή Ταινίας Με Αφορμή Την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

xristiana

Δήμοι Διονύσου-Κηφισιάς: Τρέχουμε Για Καλό Σκοπό «Στα Ίχνη Του Θηρίου»

xristiana