ΚεντρικήΥγεία

Tο PCR βγαίνει θετικό αλλά το rapid test αρνητικό – Τι μπορεί να συμβαίνει

19/1/2022

Ο κ. Μαγιορκίνης παραθέτει περιστατικό ασθενούς με παρατεταμένη ασυμφωνία των διαγνωστικών ελέγχων – Τι συστήνει.

Ένα ανώνυμο αλλά πραγματικό, όπως λέει, περιστατικό μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, το οποίο «δείχνει γιατί η PCR (σ.σ. μοριακό τεστ) θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και να ερμηνεύεται από εξειδικευμένο προσωπικό σε συνδυασμό με το ταχύ test αντιγόνου (σ.σ. rapid test)», σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό.

Όπως αφηγείται σε σχετική ανάρτησή του το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία:

«Συνάδελφος ζητάει τη γνώμη μου για ένα περιστατικό που έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό, ενώ το ταχύ test αντιγόνου είναι αρνητικό επί 2 ημέρες. Λόγω επιμονής συμπτωμάτων (3η ημέρα) ζητήθηκε μοριακό SARS-CoV-2 test το οποίο και βγήκε θετικό σε υψηλούς κύκλους (χαμηλό φορτίο).

Την 4η ημέρα επαναλαμβάνεται το ταχύ test αντιγόνου το οποίο εξακολουθεί να βγαίνει αρνητικό.

Εκείνη τη χρονική στιγμή ζητήθηκε εκτέλεση συνδρομικού panel το οποίο και αποκάλυψε τον πραγματικό φταίχτη του εμπυρέτου (ιός της parainfluenza)».

Ουσιαστικά, «ο (εμβολιασμένος) ασθενής είχε περάσει ασυμπτωματικά τον SARS-CoV-2 εντός του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλο ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατά τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2».

Γκίκας Μαγιορκίνης

Τα συμπεράσματα του καθηγητή είναι τα εξής:

« 1) θετική PCR σε χαμηλά φορτία με αρνητικό αντιγόνο πιθανότατα σημαίνει παλιά (>10 ημέρες) αδιάγνωστη λοίμωξη με SARS-CoV-2

2) καθώς η διάρκεια θετικής PCR-αρνητικού αντιγόνου είναι πολύ μεγαλύτερη στην αποδρομή της λοίμωξης (μέσος όρος 17 ημέρες, φτάνει μέχρι και 83!!! ημέρες), το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι παλιά λοίμωξη, παρά έναρξη λοίμωξης

3) αν το αντιγόνο είναι αρνητικό και θετική η PCR να κοιτάτε πάντα το φορτίο (κύκλους της PCR), σε χαμηλό φορτίο να ζητάτε επανάληψη της PCR ή επανάληψη του αντιγόνου μετά από 1 ημέρα. Αν το αντιγόνο δεν θετικοποιηθεί τις επόμενες 1-2 ημέρες ή το φορτίο παραμείνει χαμηλό θα πρέπει να σκεφτούμε και εναλλακτικές διαγνώσεις».

Ένα τέταρτο σημείο, με το οποίο και κλείνει η ανάρτηση του κ. Μαγιορκίνη, αποτελεί η σύσταση για «εκτέλεση του συνδρομικού panel σε βαριές περιπτώσεις με παρατεταμένη ασυμφωνία μεταξύ PCR και ταχέως αντιγόνου του SARS-CoV-2».

Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Μαγιορκίνης είχε αναφερθεί στη χρησιμότητα των rapi test έναντι του PCR – κατά περιπτώσεις – και από το βήμα του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πανδημία, την περασμένη Πέμπτη.

Ολόκληρο το post:

https://www.facebook.com/gkikas.magiorkinis/posts/10158232502476856

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η μεταφορά τροφίμων σκοτώνει τον πλανήτη

xristiana

Φυσικά VS Συνθετικά προϊόντα ομορφιάς: Ποια είναι καλύτερα για την επιδερμίδα σου;

xristiana

Πόση βιταμίνη D είναι τελικά υπερβολική; – Η αλήθεια προκαλεί έκπληξη

xristiana