5/1/2022
Εικόνες γεμάτες από τον ανυπέρβλητο φυσικό πλούτο της χώρας.
Αδιαμφισβήτητα η χώρα μας διαθέτει απίστευτα μέρη που μαγεύουν τον επισκέπτη τους, τόσο με τη γραφικότητα όσο και με την απαράμιλλου κάλλους φυσική ομορφιά τους. Όπως και οι τέσσερις καταρράκτες που ακολουθούν -από το Κιλκίς μέχρι την Αρκαδία- και αποτελούν πραγματικά χάρμα οφθαλμών.
Καταρράκτες Σούδα, Θεοδώριανα
Έξω από το χωριό Θεοδώριανα στα ανατολικά Τζουμέρκα, σε απόσταση 80 χλμ. από την πόλη της Άρτας, και μετά από πεζοπορία 20 λεπτών, μια (ακόμη) έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες του. Ο λόγος για τον καταρράκτη Σούδα, σήμα κατατεθέν του χωριού και πόλος έλξης όλων των ταξιδιωτών που επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή. Το τοπίο που αντικρίζει κανείς εδώ πραγματικά ονειρικό με τα παγωμένα νερά του ποταμού Γκούρα να «σκάνε» από υψόμετρο 25 μέτρων, αφού προηγουμένως έχουν χωριστεί στα δύο, δημιουργώντας δύο εξίσου εντυπωσιακούς καταρράκτες και ένα θέαμα πραγματικά μοναδικό.
Σκρα, Κιλκίς
Οι καταρράκτες του Σκρα, στις ορεινές πλαγιές του Πάικου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Κιλκίς, αποτελούν έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο. Η μυστική «Γαλάζια Λίμνη» της Βόρειας Ελλάδας, θα έλεγε κανείς, είναι ένα ονειρικό τοπίο βγαλμένο λες από παραμύθι, έξω από το ιστορικό χωριό Σκρα. Μέσα στο πυκνό δάσος, στο δρόμο που συνδέει το χωριό με τον Αρχάγγελο, ένα μαγικό σκηνικό με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες και την λιμνούλα που δημιουργείται από τα τρεχούμενα νερά τους, αποτελεί το κοινό μυστικό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Καταρράκτες σε διάφορα μεγέθη σχηματίζονται από το νερό που πέφτει με ορμή, με τη βουή του να εξαφανίζει κάθε άλλο ήχο. Τα δεκάδες ρυάκια του όρους Πάικου καταλήγουν στους καταρράκτες του Σκρα κι από εκεί, τα κρυστάλλινα νερά πέφτουν στο σημείο δημιουργώντας την πανέμορφη αυτή λίμνη.
Παλαιοκαρυά, Τρίκαλα
Ένα μαγευτικό σκηνικό βγαλμένο σαν από παραμύθι είναι αυτό που απλώνεται μπροστά στα μάτια όσων στέκονται το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς,στα Τρίκαλα, με τους δύο τεχνητούς καταρράκτες. Και όσο προετοιμασμένος και αν πηγαίνεις για το θέαμα που θα αντικρύσεις, μένεις να το χαζεύεις με απέραντο δέος. Το επιβλητικό μονότοξο γεφύρι στην Παλαιοκαρυά δεσπόζει σε ένα στένωμα, περίπου μισό χιλιόμετρο από την Κάτω Παλαιοκαρυά. Δύο φράγματα του 1970 σχηματίζουν δύο τεχνητούς καταρράκτες, που δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στην μαγευτική εικόνα. Η κατασκευή του τοποθετείται γύρω στα 1500 και έχει μήκος 26 μέτρα, ενώ οι εντυπωσιακοί καταρράκτες φτάνουν τα 12 και τα 2 μέτρα αντίστοιχα.
Κεφαλόβρυσο, Τζουμέρκα
Στις πλαγιές των Τζουμέρκων και στη θέση Κεφαλόβρυσο, κοντά στο χωριό Μελισσουργοί σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από την Άρτα, συναντάται, ίσως, ο πιο ψηλός καταρράκτης της χώρας, καθώς σύμφωνα με έρευνες το μήκος του ξεπερνάει τα 300 μέτρα. Στην ουσία, πρόκειται για δύο καταρράκτες που διατρέχουν τα απότομα και επιβλητικά κάθετα βράχια των Τζουμέρκων, με τον έναν από τους δύο να μην παγώνει ποτέ -κάτι που οδήγησε και στην ονομασία του «νερουλάς». Ο δεύτερος είναι πιο επιφανειακός, τα νερά του προέρχονται κυρίως από το λιώσιμο των πάγων, ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στεγνώνει εντελώς. Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην περιοχή το μέρος μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της παγοαναρρίχησης.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr