ΚεντρικήΥγεία

Πότε μια γυναίκα να κάνει κολονοσκόπηση

17/1/2022

  • Πότε να κάνετε κολονοσκόπηση
  • Πώς να προετοιμαστείτε για κολονοσκόπηση
  • Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο, αλλά τι ακριβώς είναι η κολονοσκόπηση; Γιατί πρέπει να κάνετε; Η απλή απάντηση είναι ότι η κολονοσκόπηση χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ανωμαλιών που εντοπίζονται στο παχύ έντερο και στο ορθό. Οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα μακρύ, εύκαμπτο σωλήνα με κάμερα, έτσι ώστε να μπορούν να δουν τα πάντα στο παχύ έντερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, μικρές ανωμαλίες (όπως πολύποδες) μπορούν να αφαιρεθούν. Οι γιατροί μπορούν επίσης να συλλέξουν δείγματα ιστών για διαγνωστικές εξετάσεις.

Πότε να κάνετε κολονοσκόπηση

Οι γιατροί συνιστούν να κάνετε κολονοσκόπηση κάθε πέντε έως 10 χρόνια, από τη στιγμή που θα φτάσετε στην ηλικία των 45 ετών. Η προηγούμενη συνιστώμενη ηλικία ήταν 50 ετών, αλλά αυτό έχει αλλάξει από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Φυσικά, όσοι ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου ή έχουν άλλα συμπτώματα μπορεί να ζητήσουν κολονοσκόπηση νωρίτερα.

Δώστε προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα που μπορεί να απαιτούν κολονοσκόπηση:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Χρόνια διάρροια
  • Άλλα επαναλαμβανόμενα εντερικά προβλήματα

Μόλις υποβληθείτε σε κολονοσκόπηση και ο γιατρός σας δει τα αποτελέσματα θα καθορίσει και το πότε θα πρέπει να κάνετε επανέλεγχο και επανεξέταση. Για παράδειγμα, εάν αφαιρέθηκαν πολύποδες, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγξει αν έχουν εμφανιστεί εκ νέου περισσότεροι στο έντερό σας μετά από δύο ή τρία χρόνια.

Οι συχνές κολονοσκοπήσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. «Η κολονοσκόπηση είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο έως και 60%,» είπε η Elliana Rose, MD στο Mom.com.

Πώς να προετοιμαστείτε για κολονοσκόπηση

kolonoskopisi pos ginetai 2

Πέντε ημέρες πριν την κολονοσκόπηση μην πάρετε:

  • σκευάσματα που περιέχουν φυτικές ίνες
  • σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο
  • ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τι θα κάνετε τρεις ημέρες πριν

Τρεις ημέρες πριν την κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση) κάντε δίαιτα χαμηλή σε φυτικό υπόλειμμα (όχι όσπρια, χόρτα, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα).

Τι θα κάνετε μία ημέρα πριν

Μία ημέρα πριν την κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση) επιτρέπεται μόνο υδρική δίαιτα (καφές, τσάι, νερό, χυμός μήλου ή σταφυλιού, ζωμός, χαμομήλι, αναψυκτικά όπως σόδα). Μία ημέρα πριν την κολονοσκόπηση θα λάβετε την προετοιμασία με καθαρτικά.

Προετοιμασία με καθαρτικά

Ο γιατρός σας θα σας προτείνει κάποιο καθαρτικό για να καθαρίσει το έντερό σας καθώς και τον τρόπο που θα το λάβετε.

Ξεκινήστε την προετοιμασία στις 14:00 η ώρα το μεσημέρι και ολοκληρώστε στις 20:00 το βράδυ. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να λάβετε τα διαλύματα αυτά, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον γαστρεντερολόγο σας.

Στο τέλος της προετοιμασίας η κένωση θα πρέπει να είναι καθαρή και διαυγής (όχι κίτρινη). Εάν διαπιστώσετε ότι στο τέλος της προετοιμασίας οι κενώσεις σας δεν είναι ακόμη καθαρές, επικοινωνήστε με τον γαστρεντερολόγο σας για να λάβετε οδηγίες.

Τι θα κάνω την ημέρα της εξέτασης;

Την ημέρα της κολονοσκόπησης δεν θα λάβετε τίποτα από το στόμα (8 ώρες νηστική και τις προηγούμενες 4 ώρες δεν θα έχετε πιει ούτε νερό). Η λήψη φαρμάκων επιτρέπεται με μικρή ποσότητα νερού.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Μπορεί να υπάρξει κάποια ενόχληση με μια κολονοσκόπηση, γι’ αυτό ο γιατρός θα σας ναρκώσει και πιθανώς θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια παυσίπονα. Θα φορέσετε μια ειδική ιατρική ρόμπα χωρίς τίποτα άλλο και θα ξαπλώσετε στο πλάι σε ένα κρεβάτι. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να τραβήξετε τα γόνατά σας. Ο γιατρός ξεκινά τη διαδικασία εξέτασης και διαρκεί περίπου έως και 60 λεπτά. Συχνά ολοκληρώνεται όμως, μέσα σε 30 λεπτά.

Πηγές: mom.com / peptiko.gr

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

BMC Medicine: Μικρότερος ο κίνδυνος καρκίνου για όσους δεν τρώνε συχνά κρέας

xristiana

«Ελπίδα Σε Δύσκολους Καιρούς»: Μια Έκθεση Αφιερωμένη Στη Δωρεά Οργάνων Έρχεται Στο Μαρούσι

xristiana

Κορονοϊός: Πάνω από 73.000 τα εβδομαδιαία κρούσματα – 258 θάνατοι και 118 διασωληνωμένοι

xristiana