ΚεντρικήΥγεία

Πρωινές ναυτίες το βράδυ: Πώς να τις διαχειριστείτε

20/1/2022

  • Πρωινές ναυτίες: Αίτια και διάρκεια
  • Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τις ναυτίες το βράδυ;

Παρά την ονομασία τους, οι πρωινές ναυτίες μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Πολλές γυναίκες ξυπνούν το βράδυ με ναυτία και ζαλάδα, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στον ύπνο.

Πρωινές ναυτίες: Αίτια και διάρκεια

Το τι προκαλεί τις πρωινές ναυτίες δεν έχει επιβεβαιωθεί. Οι πιο πιθανές αιτίες είναι το αυξημένο επίπεδο της χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), η αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, η έντονη αίσθηση της οσμής λόγω εγκυμοσύνης, οι καούρες ή η γαστρεντερική παλινδρόμηση.

Στο 70% των εγκύων οι πρωινές ναυτίες παρατηρούνται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σε γενικές γραμμές, ξεκινούν την 5η με 6η εβδομάδα κύησης, όταν επίπεδα της hCG είναι αρκετά υψηλά και επιδεινώνονται την 9η με 10η εβδομάδα, όταν τα επίπεδα της ορμόνης χοριακής γοναδροτροπίνης είναι στα υψηλότερα επίπεδα συνολικά σε όλη την εγκυμοσύνη. Από την 11η εβδομάδα κύησης η hCG μειώνεται και μέχρι την 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης τα επίπεδα μειώνονται κατά 50%. Οι πρωινές ναυτίες συνήθως υποχωρούν μέχρι την 20η εβδομάδα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τι ς ναυτίες το βράδυ;

Υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε τις πρωινές ναυτίες, ακόμα και όταν εμφανίζονται το βράδυ και κάνουν τη ζωή σας λίγο πιο δύσκολη, επιβαρύνοντας τον ύπνο σας.

Έχετε κάποιο σνακ δίπλα στο κρεβάτι σας

Μπορείτε για παράδειγμα να έχετε ένα ταπεράκι με κρακεράκια που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και αν ξυπνήσετε μέσα στο βράδυ νιώθοντας ζαλάδα και ναυτία να φάτε μερικά. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το πρωί.

auties egkymosynis to vradi 2

Αποφύγετε την κατανάλωση βραδινού λίγο πριν τον ύπνο

Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό, επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης κάτι το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την αίσθηση της ναυτίας.

Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά στο βραδινό σας γεύμα

Οι τροφές πλούσιες σε κακά λιπαρά δεν είναι καθόλου εύπεπτες και εκτός από καούρες ενδέχεται να σας προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και αέρια. Προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες και τις άπαχες πρωτεΐνες που είναι και η καλύτερη επιλογή για το βραδινό σας γεύμα.

Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι με τζίντζερ πριν τον ύπνο

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της ναυτίας. Για να είστε απόλυτα σίγουρη ότι είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη, καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας.

Αρωματοθεραπεία στο υπνοδωμάτιο

Η μυρωδιά του λεμονιού, της μέντας και του προτοκαλιού πιθανά να σας προσφέρουν μία ανακούφιση. Αγοράστε κάποιο κερί ή αρωματικό χώρου και χρησιμοποιήστε το στο υπνοδωμάτιο λίγο πριν τον ύπνο.

Πηγή: babycenter.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στο 1ο Νηπιαγωγείο Ν. Ερυθραίας

xristiana

Κόκκινο κρασί: 5 οφέλη για την υγεία σας

xristiana

Αποκριάτικη γιορτή με “Βασίλισσα την Κρέπα” στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

xristiana