ΚεντρικήΥγεία

Οστεοπόρωση: Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου (εικόνες)

7/1/2022

Οστεοπόρωση ονομάζεται η ελάττωση της οστικής μάζας, χωρίς να υπάρχει διαταραχή της χημικής σύστασης του οστού. 

H φυσιολογική αποδόμηση του οστού δεν ακολουθείται από αντίστοιχη αναδόμηση, με αποτέλεσμα την ελάττωση της οστικής μάζας.

Υπάρχουν διάφορα αίτια που προκαλούν οστεοπόρωση. H δημιουργία οστικής μάζας σε κάθε άτομο έχει σχέση με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

H βαθμιαία απώλεια της οστικής μάζας αρχίζει από την ηλικία περίπου των 50 ετών και για τα δύο φύλα. Στις γυναίκες, ωστόσο, ο βαθμός απώλειας είναι πολύ μεγαλύτερος και ιδιαίτερα στα 10-15 χρόνια που ακολουθούν την εμμηνόπαυση.

Στη γεροντική ηλικία υπολογίζεται ότι έχει πια χαθεί περίπου το 50% της οστικής μάζας στις γυναίκες και το 35% στους άνδρες. Μετά από ορισμένο ποσοστό απώλειας οστικής μάζας είναι εύκολη η πρόκληση καταγμάτων στα οστά.

Το κατώτερο αυτό όριο της οστικής μάζας καλείται καταγματικός ουδός. Με διάφορες μεθόδους έχει υπολογιστεί ότι η απώλεια του 15% της οστικής μάζας καθιστά τα οστά πολύ πιο εύθραυστα, βρίσκονται δηλαδή στο κρίσιμο όριο του καταγματικου ουδού.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση:

Φύλο: Οι άνδρες έχουν 30% περισσότερη οστική μάζα από τις γυναίκες και προσβάλλονται σπανιότερα.
Φύλο: Οι άνδρες έχουν 30% περισσότερη οστική μάζα από τις γυναίκες και προσβάλλονται σπανιότερα.
Υπερθυρεοειδισμός: H ορμόνη θυροξίνη, προκαλώντας μεγαλύτερη διέγερση στους οστεοκλάστες απ’ ό,τι στους οστεοβλάστες, προκαλεί οστεοπόρωση κυρίως του φλοιού των οστών.
Υπερπαραθυρεοειδισμός: H παραθορμόνη, επιδρώντας στα οστά, στο ήπαρ και στους νεφρούς, αυξάνει το ασβέστιο του αίματος και, διεγείροντας τους οστεοκλάστες, προκαλεί οστεολυτικές εξεργασίες στα οστά.
Κάπνισμα: Το κάπνισμα δρα άμεσα στους οστεοβλάστες, περιορίζοντας την οστεοβλαστική δραστηριότητα.
Καθιστική ζωή: H έλλειψη σωματικής άσκησης περιορίζει την οστική μάζα. Είναι γνωστό ότι σε κατακεκλιμένους ασθενείς αυξάνεται κατά τρεις φορές η οστική απορρόφηση. Στην κατηγορία αυτή των ασθενών έχουμε αύξηση του ασβεστίου του αίματος και της υδροξυπρολίνης στα ούρα.
Aλκοόλ: H κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, προκαλεί ηπατοπάθειες και δρα τοξικά στους οστεοβλάστες.
Διαιτητικοί παράγοντες: Οι δίαιτες (συνήθως για την απώλεια βάρους) που περιορίζουν τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσουν οστεοπόρωση εξαιτίας του ότι δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο. H δίαιτα που δεν περιέχει βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του κολλαγόνου και των οστών, και βιταμίνη D, καθώς και η λήψη μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών που προκαλούν υπερασβεστουρία θεωρούνται παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν στην εγκατάσταση της οστεοπόρωσης. Τα παχύσαρκα άτομα, συγκριτικά με τα λιπόσαρκα, θεωρείται ότι κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν από την οστεοπόρωση, επειδή η φόρτιση των οστών με το βάρος του σώματός τους προάγει την αύξηση της οστικής μάζας. Επίσης, αποθηκεύονται οιστρογόνα στο λιπώδη ιστό τους, τα οποία τους προφυλάσσουν από την οστεοπόρωση.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Εβδομάδα Συλλογής Τροφίμων Για Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

xristiana

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σήμερα, στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία

xristiana

Είδος υπό εξαφάνιση και επισήμως τα κοάλα στην Αυστραλία

xristiana