ΚεντρικήΥγεία

Κοροναϊός – Προτεραιότητα οι ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο στα μονοκλωνικά αντισώματα

7/1/2022

Προληπτική χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, αλλά και επανάληψη του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού, ένα τρίμηνο μετά την τελευταία αντικαρκινική θεραπεία, συνιστά με νεότερες οδηγίες του προς τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με καρκίνο, το Ολοκληρωμένο Εθνικό Δίκτυο Καρκίνου (NCCN).

Προτεραιότητα στη χρήση των προληπτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων, σε περίπτωση περιορισμένης διαθεσιμότητας, θα πρέπει να έχουν οι πάσχοντες από αιματολογικούς καρκίνους, έναντι των πασχόντων από καρκίνους συμπαγών όγκων.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες:

  • Οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να ανοσοποιηθούν πλήρως, με τις τρεις δόσεις ή τις εγκεκριμένες ενισχυτικές δόσεις.
  • Προτιμότερα είναι τα εμβόλια mRNA.
  • Ο εμβολιασμός θα πρέπει να καθυστερήσει για τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή τη κυτταρική θεραπεία (π.χ. χιμαιρικά Τ-κύτταρα υποδοχέα αντιγόνου – CAR-Τ) για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Επίσης ισχύουν και οι καθυστερήσεις που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, όπως η πρόσφατη νόσηση από COVID-19 και η πρόσφατη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.
  • Ο πλήρης εμβολιασμός συνιστάται επίσης για τους φροντιστές, τους οικείους, τις στενές επαφές και τον γενικό πληθυσμό.

Το Δίκτυο υποστηρίζει έντονα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Ο εμβολιασμός

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του NCCN Ρόμπερτ Κάρλσον, υπογράμμισε πως «Όλοι μας καλούμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας» και πρόσθεσε πως «Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποφύγουμε σοβαρές επιπλοκές της COVID-19, νοσηλεία και θάνατο.

Παρόλα αυτό όμως, η έρευνα έχει δείξει ότι πολλοί ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς αναπτύσσουν ανεπαρκή ανοσολογική ανταπόκριση στα εμβόλια. Ευτυχώς, έχουμε πλέον πρόσθετα εργαλεία για να βοηθήσουμε άτομα σε ενεργό θεραπεία για καρκίνο, λήπτες μοσχευμάτων συμπαγών οργάνων, κυτταρική θεραπεία (π.χ. CAR T-cell) ή λήπτες μοσχευμάτων βλαστοκυττάρων (γνωστά και ως αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα) και άλλες παθήσεις που προκαλούν ανοσοανεπάρκεια (όπως HIV, σύνδρομο DiGeorge ή σύνδρομο Wiskott-Aldrich)».

Μονοκλωνικά αντισώματα

Συγκεκριμένα επεσήμανε πως ο FDA εξέδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στον συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων tixagevimab και cilgavimab για την προστασία από τον COVID-19 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών (με βάρος τουλάχιστον 40 κιλών), εφόσον έχουν μέτρια σε σοβαρό ανοσοποιητικό συμβιβασμό και μπορεί να μην ανταποκρίνεται στον εμβολιασμό. Οι ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο (όπως αυτοί που δέχθηκαν μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ή κυτταρική θεραπεία) είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπαρκείς ανταποκρίσεις στον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών COVID-19.

Σε αυτούς τους ασθενείς πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για tixagevimab συν cilgavimab έναντι των ασθενών με συμπαγείς όγκους, σε περίπτωση περιορισμένης προσφοράς.

Διασφάλιση επάρκειας

«Έχουμε νέους παράγοντες για την πρόληψη και τη θεραπεία του COVID-19 που θα ωφελήσουν τους ασθενείς με καρκίνο», δήλωσε ο Μπράχμ Σηγκάλ, από το Αντικαρκινικό Κέντρο Roswell Park και επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής NCCN.  «Μια σημαντική πρόκληση σε εθνικό επίπεδο είναι να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των φαρμάκων στους ασθενείς με καρκίνο και τους άλλους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για COVID-19. Οι αναθεωρημένες συστάσεις θα παρέχουν καθοδήγηση για τη χρήση αυτών των παραγόντων σε ασθενείς με καρκίνο και της ιεράρχησης προτεραιοτήτων όταν οι προμήθειες είναι περιορισμένες».

Η επιτροπή υποστηρίζει επίσης τις συστάσεις από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), την Αμερικανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων και Κυτταρικής Θεραπείας (ASTCT) και την Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας (ASH) ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς που ολοκλήρωσαν μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ή μηχανική κυτταρική θεραπεία θα πρέπει να επαναλάβουν τον εμβολιασμό, τρεις μήνες μετά τη θεραπεία.

«Η αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19 από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική, παρά τις δυσκολίες από τις νέες παραλλαγές και τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης. Η ταχεία έρευνα, οι προσεκτικές αναλύσεις και η ακούραστη παροχή φροντίδας μας επιτρέπουν να σώζουμε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ελπίζουμε, με τις νέες οδηγίες που υπογραμμίζουν τις πιο πρόσφατες έρευνες και εγκρίσεις, να διασφαλίσουμε ότι η πιο πρόσφατη φροντίδα με αποδείξεις φτάνει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς και παρόχους», κατέληξε ο Δρ Κάρλσον.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Από 15 Μαΐου Έως 2 Ιουνίου Οι Εγγραφές Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Του Δήμου Αγίου Δημητρίου

xristiana

Νέα Δράση Ανίχνευσης Του Covid-19 Στον Άγιο Δημήτριο

xristiana

ΑμεΑ: Η σημασία της υπεράσπισης της αναπηρίας στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής και γνώμης

xristiana