ΚεντρικήΥγεία

Διαβητική νεφροπάθεια: Τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση της νόσου

12/1/2022

Τα σύγχρονα Νεφρολογικά Κέντρα mesogeios αποτελούν τον μεγαλύτερο όμιλο μονάδων χρόνιας αιμοκάθαρσης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Επενδύοντας συνεχώς σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και στην επιλογή ειδικά καταρτισμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προσφέρουν στους ασθενείς υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Παρακάτω, λοιπόν, μας ενημερώνουν σχετικά με μία από τις πιο συχνές μορφές νεφροπάθειας, αυτή της διαβητικής νεφροπάθειας, η οποία συνιστά και την κυριότερη αιτία για την οποία υποβάλλεται ένας ασθενής σε αιμοκάθαρση.

Τι είναι η διαβητική νεφροπάθεια και πότε εκδηλώνεται

Η διαβητική νεφροπάθεια αποτελεί μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Πρόκειται για μια προοδευτική νεφρική νόσο, που αναπτύσσει περί το 30% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Στην Ελλάδα, τα επιδημιολογικά στοιχεία αναφέρουν πως το 8% με 9% του πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 4% από τους πάσχοντες, δεν γνωρίζει ότι νοσεί.

Η διαβητική νεφροπάθεια εκδηλώνεται σε διάστημα 10 έως 15 χρόνων από την έναρξη της νόσου, ενώ μικρές ποσότητες λευκωματίνης εμφανίζονται στα ούρα 5 έως 10 έτη πριν από τη σοβαρή νεφρική βλάβη. Σε περίπτωση που εμφανιστεί μεγαλύτερη βλάβη στους νεφρούς, ο ασθενής θα χάνει περισσότερη πρωτεΐνη στα ούρα, ενώ η βλάβη συνεχώς θα επιδεινώνεται μέχρι την εμφάνιση της νεφρικής ανεπάρκειας. Σταδιακά, διαταράσσεται η νεφρική λειτουργία και η απομάκρυνση των αποβλήτων και της περίσσειας υγρών του σώματος και εκδηλώνεται νεφρική ανεπάρκεια.

Τα στάδια, τα αίτια και τα συμπτώματα της νόσου

Η πορεία της διαβητικής νεφροπάθειας διακρίνεται σε 5 στάδια, ανάλογα με τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της νόσου. Όσο πιο έγκαιρα πραγματοποιηθεί η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η αντιμετώπισή του και φυσικά, αυξάνονται οι πιθανότητες αποφυγής των επιπλοκών. Έτσι λοιπόν, στο 1ο στάδιο η λειτουργία των νεφρών μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ στο 5ο και τελικό στάδιο απαιτείται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.

Όσο για τα αίτια της νόσου, η διαβητική νεφροπάθεια συνδέεται κυρίως με τον ανεπαρκή έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τόσο στους διαβητικούς τύπου 1, όσο στους διαβητικούς τύπου 2. Ωστόσο, η ακριβής αιτία που προκαλεί τη βλάβη στους νεφρούς, δεν έχει προσδιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες αυξημένου κινδύνου για την εκδήλωσή της νόσου είναι η υπεργλυκαιμία, η υπέρταση, το κάπνισμα και η παχυσαρκία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η ηλικία, το φύλο και η γενετική προδιάθεση.

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα της διαβητικής νεφροπάθειας, πάντως, λόγω της λανθάνουσας μορφής της νόσου δεν εκδηλώνονται άμεσα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται τα εξής:

• Επιδείνωση της υπέρτασης

• Πρωτεΐνη στα ούρα

• Οίδημα ποδιών, αστραγάλων, χεριών ή ματιών

• Αυξημένη ανάγκη για ούρηση

• Μειωμένη ανάγκη για ινσουλίνη

• Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης

• Δυσκολία στην αναπνοή

• Απώλεια όρεξης

• Ναυτία και έμετος

• Επίμονος κνησμός

• Κόπωση

Η αντιμετώπιση και η πρόληψη της διαβητικής νεφροπάθειας

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τη διαβητική νεφροπάθεια; Υπάρχουν άραγε επιλογές και τρόποι για να προλάβουμε την εμφάνιση της νόσου;
Η διαβητική νεφροπάθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα. Η έγκαιρη ανίχνευση της πρωτεΐνης στα ούρα και η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να περιορίσει ή να εξαφανίσει τον κίνδυνο για εξέλιξη της νόσου σε νεφρική ανεπάρκεια. Ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής της, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής του ασθενούς μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση ή και τερματισμό της εξέλιξης της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, ο τακτικός έλεγχος των διαβητικών ασθενών είναι απαραίτητος, ώστε ο ιατρός να προχωρήσει έγκαιρα σε θεραπευτική αντιμετώπιση μίας πιθανής νεφρικής βλάβης και πρόληψη της εξέλιξής της. Μερικοί σημαντικοί παράγοντες πρόληψης της διαβητικής νεφροπάθειας είναι η καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η απώλεια βάρους, η αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας, η διακοπή του καπνίσματος, η μειωμένη λήψη πρωτεϊνών (κρέατος), νατρίου και αλκοόλ και η σωματική άσκηση.

Το σίγουρο είναι ότι τα εξειδικευμένα Νεφρολογικά Κέντρα mesogeios, θέτουν στο επίκεντρο τον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του, με μοναδικό τους στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του. 

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μυτιληναίος: Επενδυτικό Ελ Ντοράντο ο Καναδάς – Ισχυρό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ

xristiana

3 DIY μάσκες προσώπου για να δοκιμάσετε το Σαββατοκύριακο

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 25/2

xristiana