ΚεντρικήΥγεία

Διάρροια στα παιδιά: Πιθανά αίτια και αντιμετώπιση

22/1/2022

  • Ποια τα συπτώματα της διάρροιας;
  • Αίτια διάρροιας στα παιδιά
  • Αντιμετώπιση

Η διάρροια είναι μία διαδικασία κατά την οποία το σώμα αποβάλλει μικρόβια από τον οργανισμό και μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες μέχρι και μία εβδομάδα. Το παιδί παράλληλα ενδέχεται να έχει πυρετό, ναυτία, πόνους ή ακόμα και εξανθήματα.

Αίτια

Οι ιοί είναι η πιο κοινή αιτία της παιδικής διάρροιας. Η γρίπη ή ένα κρυολόγημα ενδέχεται να παρουσιάσουν και αυτό το σύμπτωμα μεταξύ άλλων, ενώ άλλες συνήθεις αιτίες είναι οι εξής:

Γαστρεντερίτιδα

Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί εκτός από υδαρείς, συχνές κενώσεις ενδέχεται να εμφανίσει τάση για εμετό, στομαχόπονο, πονοκέφαλο και πυρετό. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως και δεκατέσσερις ημέρες και το διάστημα αυτό είναι σημαντικό το παιδί να παραμένει ενυδατωμένο. Εάν θηλάζετε, ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσετε τα γεύματα μέσα στην ημέρα. Στα μεγαλύτερα παιδιά δίνετε νερό, ωστόσο μόνο το νερό δεν περιέχει αρκετή ποσότητα καλίου, νατρίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί, αλλά και εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε διάστημα δύο εβδομάδων.

gastrederitida

Τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση επίσης μπορεί να προκαλέσει διάρροια στα παιδιά. Συμπτώματα εκτός από τη διάρροια σε αυτήν την περίπτωση είναι ο εμετός, ωστόσο υποχωρούν συνήθως εντός 24 ωρών.

Άλλες αιτίες είναι η νόσος του ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, οι τροφικές αλλεργίες και η κοιλιοκάκη. Εάν δεν είστε σίγουροι τι προκαλεί τη διάρροια του παιδιού, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αντιμετώπιση

Η διάρροια αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη διατροφή και την επαρκή χορήγηση υγρών, όπως χαμομήλι, νερό και τσάι χωρίς καφεΐνη.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, το γιαούρτι με προβιοτικά ενδέχεται να τα ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Κάποιες φορές, η διάρροια προκύπτει από μια ανισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Τα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας παρέχοντας υψηλότερο επίπεδο καλών βακτηρίων, κάτι που βοηθά στην κανονική λειτουργία του εντέρου και συντομεύει τη διάρκεια της διάρροιας.

Σύμφωνα με το healthline.com, από τα συμπτώματα διάρροιας ανακουφίζει και το νερό ρυζιού: βράστε δύο φλιτζάνια ρυζιού σε ένα φλιτζάνι νερό για δέκα λεπτά, στραγγίξτε το νερό και δώστε στο παιδί να το πιεί.

Η διατροφή του παιδιού το διάστημα που έχει διάρροια εξαρτάται και από τα άλλα συμπτώματα. Εάν το παιδί κάνει εμετούς και δεν μπορείτε να του δώσετε υγρά ή άλλο φαγητό, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Γενικά, τροφές που αντιμετωπίζουν τη διάρροια είναι η μπανάνα, το ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά, το βραστό αυγό, το ψωμί και οι φρυγανιές.

Με πληροφορίες από webmed.comhealthline.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 4/8

xristiana

Τι χρώμα έχει η γλώσσα σας; Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αποτελεί δείκτη διάγνωσης για πολλές παθήσεις – Δείτε ποιες

xristiana

Θαμπή όψη; Σε ταλαιπωρεί το ξηρό σου δέρμα; Ορίστε τι πρέπει να κάνεις!

xristiana