ΚεντρικήΥγεία

Βιταμίνη D: Από ποιες τροφές θα πάρετε τη βιταμίνη της αντιγήρανσης (εικόνες)

25/1/2022

Πολλοί ειδικοί αντιμετωπίζουν την βιταμίνη D περισσότερο ως ορμόνη παρά ως βιταμίνη, επειδή παράγεται από το σώμα μας με φυσικό τρόπο όταν η επιδερμίδα μας έρχεται σε απευθείας επαφή με τον ήλιο.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της ανάπτυξης των κυττάρων, την ανάπτυξη των οστών, τη νευρομυϊκή λειτουργία, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της ψυχικής διάθεσης, καθώς και για τη μείωση του κινδύνου της φλεγμονής.

Συμβάλλει επίσης στην απορρόφηση του ασβεστίου. Όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή βιταμίνη D, θα προσπαθήσει να ανακτήσει μέρος του ασβεστίου στο αίμα με τη λήψη του από τα οστά σας, διαδικασία η οποία επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να διατηρήσει την υγεία των οστών καθώς γερνάει.

Δυστυχώς, η ικανότητα του σώματός μας να παράγει βιταμίνη D μειώνεται όσο μεγαλώνουμε και αυτός είναι ο λόγος που η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας έχουν έλλειψη βιταμίνης D.

Δείτε ποιες είναι οι τροφές οι οποίες μας παρέχουν αυτή την τόσο απαραίτητη βιταμίνη σε αφθονία:

photo
Σολομός: Ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης D, ειδικά αν πρόκειται για ψάρι που δεν προέρχεται από ιχθυοτροφείο. Έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης D από όλες τις γνωστές αντιγηραντικές τροφές.
photo
Εμπλουτισμένο γάλα: Στην αγορά υπάρχουν αρκετά προϊόντα που περιέχουν επιπλέον ποσότητα βιταμίνης D και μαζί με το ασβέστιο που έχει το γάλα από μόνο του, αποτελεί ιδανική τροφή για την καλή υγεία των οστών.
photo
Αυγά: Ένα αυγό από κότα ελευθέρας βοσκής περιέχει 26,50 IU βιταμίνης D, ενώ είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 και πρωτεΐνης. Ένα γεύμα με δύο μεγάλα αυγά περιέχει περίπου το ένα δέκατο της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη D.
photo
Μανιτάρια: Τα μανιτάρια έχουν την ικανότητα να παράγουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως, ακριβώς όπως κάνει και το ανθρώπινο σώμα. Η ποικιλία μανιταριών portobello έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης D (400 IU/85gr). Τα μανιτάρια shiitake θεωρούνται επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D (17,40 IU/85gr). Τα μανιτάρια μεγαλώνουν φυσιολογικά στο σκοτάδι, αλλά ορισμένες ποικιλίες καλλιεργούνται πλέον σε υπεριώδες φως για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D.
photo
Μουρουνέλαιο: Το μουρουνέλαιο είναι μια άλλη καλή εναλλακτική λύση για τη βιταμίνη D. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), τα οποία είναι επίσης καλοί παράγοντες για υγιή καρδιά.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

“Χιλιόμετρα Αγάπης” από το Σύλλογο “Ορίζοντας”

xristiana

«Χορεύουμε Για Την Ηλιαχτίδα»

xristiana

Γιατί η Σαντορίνη είναι πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες.

xristiana