ΚεντρικήΥγεία

Ταχίνι: Γιατί πρέπει να τρώτε μία κουταλιά καθημερινά

12/1/2022

Ποια τα οφέλη του για την υγεία.

Το ταχίνι, που αποτελεί βασικό συστατικό στα ανατολίτικα χούμους και baba ghanoush (ένα ντιπ μελιτζάνας) αποτελεί ένα άκρως θρεπτικό συστατικό για την υγεία και παρακάτω θα βρείτε ορισμένους από τους λόγους που πρέπει να τρώτε μία κουταλιά ταχινιού σε καθημερινή βάση.

Παρασκευάζεται από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού και γι’ αυτό παρέχει καλές ποσότητες πρωτεΐνης και διάφορα μέταλλα, ενώ είναι, επίσης, πλούσιο σε θερμίδες και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας ταχίνι (30 γρ.) που παρασκευάζεται από καβουρδισμένο σουσάμι, σύμφωνα με το Medical News Today περιέχει 178 θερμίδες, 16,13 γρ. λίπους, 6,36 γρ. υδατάνθρακες, 2,8 γρ. φυτικών ινών, 0,15 γρ. ζάχαρη, 5,1 γρ. πρωτεΐνης, 8% μαγνήσιο, 22% φώσφορο, 14% σίδηρο και 12% ασβέστιο. Το ταχίνι φαίνεται να περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους. Ωστόσο, μόνο 2 από τα 16 γρ. που βρίσκονται σε μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας είναι κορεσμένα. Τα υπόλοιπα είναι μονο– και πολυακόρεστα λιπαρά, που είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για την καρδιά και τη συνολική υγεία.

Μια κουταλιά από ταχίνι

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν, επίσης, περισσότερες φυτοστερόλες από ό,τι όλοι οι άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι. Αυτά είναι σημαντικά για τις επιδράσεις τους στη μείωση της χοληστερόλης και τον αποκλεισμό του καρκίνου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά στο σουσάμι, αλλά είναι δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει λόγω του σκληρού εξωτερικού στρώματος, ή του φλοιού τους. Η κατανάλωση σουσαμιού σε μορφή πάστας ταχινιού επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν πιο αποτελεσματικά.

Ταχίνι

Ταχίνι: Ποια τα οφέλη του για την υγεία

Υγεία της καρδιάς

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Το ότι το ταχίνι είναι φτιαγμένο από σουσάμι σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει μερικά από τα οφέλη της σησαμίνης και της σησαμόλης. Αυτές είναι λιγνάνες, αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση των ορμονικών επιπέδων.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι μπορεί, επίσης, να έχουν θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης και το οξειδωτικό στρες σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Όπως φαίνεται παραπάνω, το ταχίνι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο στο ταχίνι μπορούν, επίσης, να μειώσουν φυσικά την αρτηριακή πίεση αναφέρει το Medical News Today.

Ταχίνι σε ψωμί

Πρόληψη του καρκίνου

Οι λιγνάνες έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα. Οι λιγνάνες σησαμίνης και σησαμόλης στο ταχίνι μπορούν να συνδεθούν με υποδοχείς οιστρογόνων, οι οποίες μπορεί να προστατεύουν από καρκίνους που σχετίζονται με ορμόνες.

Αρθρίτιδα

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Rheumatic Diseases, ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος έλαβαν είτε γλυκοζαμίνη συν Tylenol δύο φορές την ημέρα, μια τυπική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα ή 40 γρ. σησαμιού σε σκόνη την ημέρα, συγκρίσιμα με 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι. Η ομάδα που κατανάλωνε σουσάμι σημείωσε υψηλότερη βαθμολογία σε μέτρα για τον έλεγχο των αναστολών που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ανέφερε λιγότερο πόνο και δεν παρουσίασε τις παρενέργειες που σχετίζονται με το Tylenol.

Σαλάτα με σος ταχίνι

Υγεία των οστών

Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στο ταχίνι είναι ευεργετική για τη διατήρηση υγιών οστών. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μια ανασκόπηση των υπαρχουσών μελετών, μάλιστα, έδειξε ότι το μαγνήσιο μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα στο λαιμό και το ισχίο.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Δίδυμε, κάποιοι εμποδίζουν τα σχέδιά σου»

xristiana

Cheesecake αβοκάντο για απόλαυση χωρίς ενοχές

xristiana

ΟΗΕ: Το φαινόμενο La Nina που επηρεάζει την οικονομία θα συνεχιστεί και το 2023

xristiana